16. 10. 2014
Ne, neřadíme se k militantním vyznavačům zeleninové nadvlády nad světovými jídelníčky. Proč si ale čas od času nezamlsat zdravě? Pár svých originálních receptů dala na letošním barovém veletrhu Bar Convent v Berlíně do placu londýnská barmanka španělského původu Esther Medina. Temperamentní dáma si zanechala svou stopu v londýnských podnicích Lab v Soho, Albannach Whiskey Bar na Trafalgar Square, The Player a Milk and Honey. V roce 2008 obdržela britské nominace Class Bartender of the Year a Class Bar Manager of the Year. Zvládnete si s ní zdravě zaexperimentovat?
Royal UpBeat (Královsky povzbudivý)
1,25 g opraženého kmínu
5 ml limetkové šťávy
5 ml dalmáckého likéru Luxardo Maraschino
10 ml likéru Merlet Triple Sec
2 lžíce pyré z červené řepy (řepu ohříváte ve vzduchotěsném obalu po dobu 15 minut v lázni o teplotě 40 stupňů – metoda sous-vide)
25 ml tequily Ocho Blanco
Suroviny promíchejte v šejkru, nalijte do sklenice, doplňte decilitrem šumivého růžového vína a posypejte čerstvě nadrceným černým pepřem.
Červená řepa obsahuje zdraví prospěšné uhlovodany, draslík, hořčík, kyselinu listovou, železo, zinek, fosfor, sodík, vitaminy A, B6, C, beta-karoten a antioxidanty. V černém pepři zase najdete mangan, železo či vitaminy C a K.
Anchor (Kotva)
Velká hrst špenátu
5 ml zázvorové šťávy
10 ml tekutého medu
20 ml limetkové šťávy
25 ml kalného jablkového džusu
25 ml rumu Appleton VX
25 ml fortifikovaného vína Lillet Blanc
Kapka worcestrové omáčky
Špenát rozmixujte, suroviny promíchejte v šejkru, nalijte do vysoké sklenice s ledem, doplňte sodou a jako přílohu podávejte pražené piniové oříšky.
Dido
25 ml citronové šťávy
2 lžíce pastinákového pyré (pastinák ohříváte ve vzduchotěsném obalu po dobu 15 minut v lázni o teplotě 40 stupňů – metoda sous-vide, poté do něj zamícháte trochu tekutého medu)
50 ml ginu Tanqueray
Kapka lékořicové tinktury
Suroviny promíchejte v šejkru, nalijte do sklenice a zastrouhněte muškátovým oříškem.
Pastinák obsahuje vitamin C, vlákninu, kyselinu listovou, draslík, vitaminy B2, B3 i B6. Není bez zajímavosti, že před vynálezem dnešního cukru se jídla doslazovala mimo jiné právě pastinákem.
Spell Caster (Kouzelná změť)
2 lžíce dýňového pyré (dýně ohříváte ve vzduchotěsném obalu po dobu 15 minut v lázni o teplotě 40 stupňů – metoda sous-vide)
20 ml citronové šťávy
20 ml likéru Bénédictine
35 ml Bols Genever
Kapka Jerry Thomas bitters
Suroviny promíchejte v šejkru, nalijte do sklenice, ozdobte snítkou rozmarýnu a dýňovými semínky namočenými v geneveru.
Dýně se vyznačuje vysokým obsahem vitaminu A. Dále v ní najdete měď, vápník, draslík a fosfor. V neposlední řadě je zdrojem komplexů B vitamínů.
Valerianella (Kozlíček)
20 ml citronové šťávy
20 ml medové vody
polovina lžíce hořčice
75 ml nálevu kozlíčku polního (125 gramů kozlíčku zalít 75 ml vody)
2,5 ml likéru Green Chartreuse
25 ml vermutu Noilly Pratt
50 ml vodky Belvedere Unfiltered
Smíchejte, nalijte do sklenice s ledem a podávejte s kouskem opražené slaniny.
Díky velmi vysokému obsahu kyseliny listové působí kozlíček proti stresu, únavě a depresi. Dále se v něm vyskytují beta-karoten, vitaminy B6 i C.
Baví je vyrábět výrazné pivo amerického typu - ejl. Dělají si legraci z marketingu velkých značek a jejich prezentování tradičních receptur. Svou produkci chtějí navýšit zavedením provozu na směny. Projděte se v reportáži po brněnském minipivovaru.
V našich podnicích přednedávnem znatelně přibylo barmanek. A to tak, že na některých směnách dokonce jejich počet převažuje mužské protějšky.
Newyorský barman Steve Schneider popisuje, co všechno musí splňovat správný týpek míchající drinky za barem.