5. 6. 2018
Autor: Michael Lapčík
Cascara neboli slupka kávové bobule. Zdánlivě by se mohlo jednat o odpad, pro kávové nadšence ale naopak představuje zábavnou surovinu vhodnou k dalšímu zpracování. Ať už jde o spaření celých slupek v nálevu, jejich namletí a následnou přípravu „espressa“, nebo prostou konzumaci jen tak.
Jan Špalek a Michal Stec z brněnské pražírny Rebelbean si už nějaký čas ujížděli na raw tyčinkách. „Máme je prostě rádi. Když jsme v Americe narazili na raw tyčinky přímo z cascary, bylo jasno – vymyslíme si své vlastní,“ přiznávají pražiči původní zdroj inspirace.
První prototyp od spolupracujícího bistra My Kitchen měli po vyladění receptury na stole po několika měsících práce. Spolu s dořešením problémů kolem technologie balení to ale celé trvalo zhruba rok, na jehož konci se skvěla krabice pro velkoobchodní odběr s 18 kusy tyčinek. „Základem většiny raw tyčinek je datlová pasta, která sice lepí, drží tvar a nestojí majlant, ale zároveň toho organismu po výživové stránce kromě okamžitého cukru moc nedá. Proto jsme raději použili jablka, dále pak slunečnicová semínka, kešu, povzbuzující maca prášek a samozřejmě cascaru,“ prozrazuje Jan Špalek recepturu zdravého pamlsku.
Do prodeje šel Cascara Bar na začátku tohoto roku, na pultech sportovních center a obchodů se zdravou výživou však vydržel jen pár měsíců.
V dubnu totiž ministerstvo zemědělství na základě celoevropské vyhlášky zakázalo prodej výrobků obsahujících cascaru. Důvod? Slupky byly doposud v seznamu potravin vedeny jako káva. Nově budou mít svou vlastní kategorii, to ale vyžaduje čas na zkoumání, prověřování a určování kvalitativních standardů.
Tvůrci Cascara baru proto všechny tyčinky stáhli z prodeje a skladové zásoby v počtu 250 kusů snědli a rozdali po rodinách. Pikantní je, že v době zákazu se s projektem umístili na třetím místě podnikatelské soutěže T-Mobile Rozjezdy za jižní Moravu a Vysočinu. V současnosti běží celostátní kolo, vítěz soutěže získá 100 tisíc korun na rozvoj podnikatelských aktivit. Paradoxně by je tedy mohl obdržet projekt pozastavený nepředpokládanou legislativní změnou.
V Rebelbeanu nyní věří, že zákaz prodeje cascary je pouze dočasný, přestože v současnosti není nikdo schopný říct konkrétní datum. „Podle informací našeho dodavatele, který je v kontaktu s orgány Evropské unie, by to mohlo být do konce tohoto roku. Projekt jsme tedy nezastavili a posouváme ho dál,“ říká Jan Špalek, jenž úřední stopku možná trochu překvapivě schvaluje.
„Pro nás, kteří se snažíme pracovat s kvalitními surovinami, to je dobře. U těch lacinějších je totiž skutečně možný výskyt nežádoucích pesticidů nebo silnějších hnojiv. Přece jen se bavíme o svrchní slupce kávové třešně, která absolvuje několik kol hnojení a postřiků. V takové Střední Americe je kvůli chorobám a škůdcům téměř nemožné fungovat jako farmář bez postřiků, jenže cestou těch nákladnějších a šetrnějších jdou jen někteří z nich,“ dodává Jan Špalek s tím, že o Cascara Bar navzdory zákazu prodeje projevili zájem distributoři ze Slovenska a Rakouska. Ti totiž podobnou situaci zažili již v případě chia semínek a dalších exotických potravin, které musely projít podobným legislativním procesem jako nyní cascara.
V letošní koktejlové nominaci poprvé převažují brněnské bary nad pražskými. Postaraly se o to Bar, který neexistuje, Super Panda Circus a Spirit Bar.
Včerejší úspěch Super Panda Circusu v Czech Bar Awards. Obhajoba Nejlepšího designu a Nejlepší cocktail bar k tomu!
Originalita sama. V Česku jste zřejmě v žádném podobném baru ještě nebyli. Tento týden otevírá Super Panda Circus.