13. 5. 2016
Autor: Michael Lapčík
Blankytně modrá obloha, pláž s velejemným pískem, chutný rum a ovoce. Tiki koktejly ve Středoevropanech evokují atmosféru exotické dovolené a jsou tak vítaným prostředkem, jak se alespoň na chvíli přenést o pár tisíc kilometrů dál od starostí všedního života.
Příjemným zpestřením letošního Rumfestu, který se o minulém víkendu uskutečnil v pražské Novoměstské radnici, byla barmanská soutěž Tiki Celebration.
„Barmanské soutěže se v současnosti soustředí převážně na klasické koktejly či na vytváření novodobých klasik a tiki kultura zůstává opomíjena,“ vysvětlují organizátoři z odborného magazínu Barlife své rozhodnutí uspořádat tohle klání, v jehož finále se utkalo pět pražských barmanů.
Porotě nakonec nejvíce chutnal drink Chi-chi od Jakuba Vinše z Bugsy‘s baru, který jej na soutěžní scéně připravoval v huňaté černé paruce. „Předpokládal jsem, že kolegové budou twistovat Mai Tai a použijí třeba meruňky nebo mandle. Já jsem v chuti vsadil na typické karibské ingredience – čokoládu a banány – a doplnil je zdraví prospěšným chilli. To je zajímavé v kombinaci s tmavým rumem,“ popisuje genezi svého drinku oblíbený usměvavý barman.
Koktejl postavil na kombinaci tříletého bílého rumu Matusalem s patnáctiletou tmavou Grand Reservou téže značky. Drink je, jako správný reprezentant Tiki stylu, poměrně silný.
Jakub přiznává, že v míchání Tiki koktejlů má docela praxi, protože návštěvníci Bugsy‘s si je rádi objednávají. Populární bar nabízí i Mai Tai dle originální receptury Tradera Vica. „Zatím jsem ale bohužel neměl příležitost nechat se inspirovat Havají nebo Karibikem přímo na místě. Pouze prostřednictvím Googlu,“ uzavírá Jakub Vinš s úsměvem.
Chi-chi
5 cl Matusalem Platino
2 cl Matusalem 15 reserve
2 cl Limetová šťáva
3 cl Čokoládové Falernum
3 cl Banánové pyré s chilli
1,5 cl Vanilkový sirup
Servis v bambusovém pohárku zdobeném sušeným banánem
V letošní koktejlové nominaci poprvé převažují brněnské bary nad pražskými. Postaraly se o to Bar, který neexistuje, Super Panda Circus a Spirit Bar.
Včerejší úspěch Super Panda Circusu v Czech Bar Awards. Obhajoba Nejlepšího designu a Nejlepší cocktail bar k tomu!
Barmanka Hana Graclíková zvítězila v českém finále soutěže Beefeater MIXLDN a bude tak reprezentovat Českou republiku v únorovém světovém kole v Londýně.