22. 6. 2015
Autor: Michael Lapčík
Po převzetí skleněného poháru pro světového šampiona zamířila z pódia do VIP stanu, kde několik minut po boku sponzorů a pořadatelských špiček pózovala lačným fotografům. To prostředí jí možná připomnělo chvíle, kdy se jako manažerka cateringové společnosti v zákulisí závodů stará o komfort významných hostů při závodech Formule 1.
Jenže tentokrát hlavní hvězdou nebyl jezdec v závodní kombinéze, ale ona. Pátý ročník mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink vyhrála Rakušanka Stephanie Sieber.
Staroměstské náměstí v Praze bylo v neděli dějištěm grandiózní hudebně-koktejlové show. Chinaski, Xindla X, Davida Kollera, Janu Kirschner a spol. v přímém televizním přenosu střídala šestice nejlepších barmanů z celkové finálové světové dvaadvacítky předchozího dne. Ve VIP sektoru opět nechyběl Ray Koranteng a další bulvární celebrity.
V šestici adeptů na titul šampiona mělo zastoupení i Česko. Achim Šipl však po dle bodování osmičlenné mezinárodní poroty skončil těsně pod stupni vítězů. Z třetího místa se radoval Lucemburčan Marius Bogdan Birzan, stříbrnou pozici obsadil Wojciech Urbanski z Polska. Šek pro vítěze na 10 tisíc dolarů za zvuku fanfáry obdržela Stephanie Sieber.
Mladá Rakušanka nezastírala, že se na „Mattonku“ s celým svým týmem tvrdě připravovala. „Už se těším, až všechny doma pozdravím s cenou v náruči. Budu si titulu užívat po celý rok,“ nechala se slyšet barmanka z Klagenfurtu.
Její vítězný koktejl Philomena zaujal nevšední chuťovou kombinací mirabelky a meduňky.
Tvoříte catering přímo pro Formuli 1. Moc mě zajímá, jak taková činnost vypadá.
Připravujeme ho ve spolupráci s Red Bullem, který je jedním z našich zákazníků. Děláme několik závodů v sezoně, vzpomínám si třeba na Monako. Pracujeme tam po celý den a celou noc a obsluhujeme opravdu výjimečné hosty. Ale omlouvám se, kvůli dalším sponzorům o tom nemohu hovořit zcela otevřeně.
Co jiného tedy ještě provádíte?
Klientů máme více, takže hodně cestuji. Připravujeme opravdu velké eventy, často pro více než tisíc lidí. Úplně nejraději mám plážové období letních dovolených. I kvůli tomu je nesmírně důležité, abych na lístku měla dostatek nealkoholických koktejlů.
Máte nějaké oblíbené ingredience?
Dost jsem v poslední době pracovala s perlivými minerálkami. Novým trendem je pak tvorba twistů s pomocí studených čajů. Každý je miluje, nejen kvůli chuti, ale i zdravotní prospěšnosti. Takže jsem v soutěži tyhle dvě věci zkombinovala.
Jsou nealko drinky v Rakousku populární?
Velice. Rakouská společnost v poslední době zažívá příklon ke zdravému životnímu stylu. Zvláště se pije hodně vody. I to je důvodem, proč jsem se rozhodla více se angažovat v nealkoholických koktejlech. A lidé to milují.
Do Vídně to z Česka máme co by kamenem dohodil. Jaké bary tam doporučujete navštívit?
Popravdě, žádné oblíbené bary tam nemám. Zato vám mohu vyjmenovat mnoho oblíbených barů v Praze (smích). Kupříkladu Black Angel’s nebo Cloud 9 v Hiltonu. Mým úplně nejoblíbenějším barem na světě je však Please Don’t Tell v New Yorku.
To zní, jako kdyby úroveň barů v Rakousku nedosahovala té české.
Máte naprostou pravdu. Vaši barmani jsou především více inovativní a kreativní.
Letošního Mattoni Grand Drink se účastnilo 22 zemí. Každá do světového finále vyslala vítěze svého národního kola. V tomto roce se poprvé soutěžilo podle modernizovaných pravidel mezinárodní barmanské asociace. Soutěžící musel svůj postup přímo při výrobě komentovat v angličtině, povoleno bylo užití podomácku připravených surovin a jedno deci každého koktejlu mohlo obsahovat nejvýše 50 kilokalorií.
Mezi použitými surovinami letos nechyběly aloe vera, květiny nebo zelený ječmen. „Střední Evropa opět potvrdila vysokou úroveň inovativní barmanské práce a přístupu k tvorbě zdravých nízkokalorických nealko koktejlů, které jsou dnes trendy,“ těšilo Aleše Svojanovského, ředitele soutěže a prezidenta České barmanské asociace.
Philomena
Autor: Stephanie Sieber
10 cl minerální voda
1 cl meduňkový sirup
0,5 cl mirabelkový sirup Monin
0,5 cl domácí Chai Tea esence
4 plátky okurky
1 barová lžíce okurkového freshe
Ozdoba: pomeranč, jedlý papír, jedlé květy, bobulová tráva
Do vychlazené míchací sklenice dáme všechny přísady kromě vody. Přidáme led a pečlivě promícháme. Směs nalijeme přes sítko do sklenice s ledem a dolijeme minerálkou. Ozdobíme.
V letošní koktejlové nominaci poprvé převažují brněnské bary nad pražskými. Postaraly se o to Bar, který neexistuje, Super Panda Circus a Spirit Bar.
Včerejší úspěch Super Panda Circusu v Czech Bar Awards. Obhajoba Nejlepšího designu a Nejlepší cocktail bar k tomu!
V Brně od tohoto týdne působí Yui Wai, barman vynikajících kvalit. Zkušenosti sbíral v New Yorku, Londýně, a naposledy u svého mistra v Tokiu.