24. 6. 2014
„V Estonsku se teď bude pár dnů pít. Vždyť mají mistryni světa!“ radoval se po pózování fotografům před plentou s reklamním potiskem režisér a herec Jakub Kohák, maje půvabnou barmanku při boku. Byla to Estonka Krista Meri, historicky první žena, která dokázala ovládnout mistrovství světa v míchání nealkoholických drinků.
Nedělní večer na Václavském náměstí pobavil. Leoš Mareš twerkující na pódiu, Rey Koranteng ve VIP stanu usmívající se do objektivů, barmani na své stage míchající své nápoje a kolem toho všeho tisíce lidí a přímý přenos v televizi.
Mattoni Grand Drink, jak se světový nealkoholický šampionát jmenuje, tak zakončila televizní hudební show v centru Prahy. To hlavní ze soutěžního pohledu se však událo už den předem. V hotelu Ambassador se o titul světového přeborníka utkali národní mistři z 35 zemí. Receptury obsahující pestrou paletu surovin, mezi nimiž nechyběly houby, tuřín nebo pažitka, slibovaly rozmanité výsledky tvůrčí práce barmanů.
Do finálové šestky se nakonec neprobojoval český reprezentant Milan Zaleš z Bugsy’s. Uspěli soutěžící z Argentiny, Polska, Estonska, Španělska, Slovinska a Bulharska. „Mám ze sebe dobrý pocit. Můj výtvor však evidentně nekápl do noty chuťové komisi. Všechny ty drinky jsou dobou pár let zpátky, porotě záleželo více na vzhledu než chuti a já to měl nastavené spíše opačně,“ konstatoval český zástupce, který se komisařům prezentoval nápojem založeným na kombinaci zázvoru a citrusové marmelády.
Přestože se soutěže zúčastnili ostřílení barmani, byly znát rozdíly v přístupu k tvorbě drinků mezi jednotlivými světovými regiony. „Světová špička není úplně vyrovnaná. Třeba některé státy z Jižní Ameriky a Asie se nemohou pochlubit tak vyspělou nápojovou kulturou, jakou máme my tady v České republice,“ podotkl Achim Šipl, loňský mistr světa Mattoni Grand Drink.
Výkon českého reprezentanta Milana Zaleše příliš hodnotit nechtěl. „Pracoval jako profík. Chuťově však nemám srovnání, neměl jsem možnost ochutnat všechny ostatní drinky,“ doplnil.
Vítězka Krista Meri obdržela od organizátorů šek v hodnotě 10 tisíc dolarů. Mezinárodní porota také udělila ceny za nejlepší inovaci, design a dekoraci. Trio trofejí si odnesl jediný barman, Wojciech Urbański z Polska. „Úspěchy účastníků z regionu střední a východní Evropy potvrdily, že nápojová kultura zde je na té nejvyšší úrovni,“ poznamenal prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský.
Green Temptation (Zelené pokušení)
Autorka Meri Krista (Estonsko)
2 cl pyré ze zeleného jablka
0,25 cl bezinkového sirupu
0,5 cl amarettového sirupu
1 cl čerstvé šťávy z limetky
3 kousky rebarbory
3 lístky máty
10 cl jemně perlivé minerálky
Ozdoba: rebarbora, citron, brusinky, tymián
Příprava: Do shakeru vložíme rebarboru s mátou a pomačkáme. Přidáme led a ostatní ingredience. Důkladně protřepeme. Dávkujeme do sklenic s ledem a drink prodloužíme minerální vodou. Na závěr ozdobíme.
Související: Brokolice, chřest, minerálka. V Praze chystají nealko mistrovství světa
V letošní koktejlové nominaci poprvé převažují brněnské bary nad pražskými. Postaraly se o to Bar, který neexistuje, Super Panda Circus a Spirit Bar.
Včerejší úspěch Super Panda Circusu v Czech Bar Awards. Obhajoba Nejlepšího designu a Nejlepší cocktail bar k tomu!
Před pár dny otevřela mezi barmany nejočekávanější letošní novinka - bar L'Fleur, jehož autorem je osobnost českého barmanství Miloš Danihelka.