25. 5. 2016
Autor: Redakce
Brno – Víkend plný skvělých výkonů barmanů, baristů a teatenderů, nápaditých drinků a dobré zábavy. Tak to v sobotu 21. a neděli 22. května vypadalo v brněnském hotelu Voroněž, kde se uskutečnila Konference České barmanské asociace (CBA). Každoroční konference se v novodobé historii asociace konala v jihomoravské metropoli poprvé.
Na sobotní členské schůzi byl již na třetí čtyřleté období do funkce zvolen dosavadní prezident CBA Aleš Svojanovský. Zbytek dne pak zaplnil program nominačního kola soutěže v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink. Za nejlepšího z osmi zúčastněných soutěžících odborná porota ve složení Stephanie Sieber, Jan Vlachynský a Eric Bouton vybrala Achima Šipla.
Ten tak národní kolo této soutěže vyhrál už počtvrté, jednou se mu dokonce podařilo získat i titul mistra světa. O tuto metu se bude snažit také letos, už za necelý měsíc v Praze. „Budu se snažit dostat alespoň do finálové šestice světového finále,“ prohlásil po sobotním republikovém triumfu.
Nabitou neděli hned ráno odstartovala soutěž teatenderů, vůbec první v historii této velmi mladé sekce CBA. Celkem startovalo deset soutěžících, v kategorii Příprava čaje se nejlépe vedlo Jaromíru „Čajomíru“ Horákovi, vítězem kategorie Degustace čaje se stal Karel Veverka z čajovny Leyaly. Oba teatendeři si vysloužili účast na světovém kole soutěže Tea Masters Cup v jihokorejském Soulu.
Globální myšlenkou Tea Masters Cupu je rozvoj čajového řemesla pomocí inspirace čerpané také z dalších gastronomických oborů tak, aby vznikaly nové čajové koncepty určené pro širší gastronomii. „Jsem nadšený z výkonů přihlášených soutěžících. Chytili jsme se příležitosti dát našemu snažení mezinárodní rozměr. Jsem přesvědčený o tom, že naši vyslanci ve světovém finále obstojí. Jsou to lidé, kteří léta pracují s čajem, školí, pořádají cateringy,“ uvedl vedoucí sekce Czech Teatenders Jiří Boháč.
Středobodem nedělní show v hlavním konferenčním sále byla exhibiční soutěž barmanů Grand Prix CBA. 21 nominovaných top barmanů tuzemské scény bylo rozděleno do 7 skupin po 3 účastnících. Předvedené výkony špičkových domácích mixologů nenechaly nikoho na pochybách, že dovednosti českých barmanů snesou přísná světová měřítka.
Porota (Aleš Půta – Hemingway bar, Stephanie Sieber – Rakousko, Zdeněk Kaštánek – 28 Hong Kong Street Singapur) kromě vítězů jednotlivých skupin vybrala i celkového šampiona Grand Prix CBA, jímž se stal Matěj Coufal z brněnského baru Super Panda Circus. Za vítězství v prestižní exhibici, kdy pracoval s vodkou Ketel One podomácky infuzovanou cedrovým dřevem, obdržel namrazovač sklenic Thrill a zápůjčku vozu Volkswagen Tiguan.
„Čeští i slovenští barmani jsou ve světě známí dobrou technikou, což se dnes potvrdilo. Používali spoustu super zajímavých ingrediencí, hráli si s příchutěmi a kombinacemi. Na druhou stranu dobrá půlka z nich zvládala spíše jen základní angličtinu. V dnešní době by bylo potřeba lepší jazykové vybavenosti,“ zhodnotil Zdeněk Kaštánek půldenní maraton „českých barových Oscarů“.
Exhibiční blok rozdělila kromě jiného jeho velmi přínosná přednáška, v níž Zdeněk Kaštánek prozradil, jakými zásadami a idejemi se při řízení singapurského baru řídí. Druhý přednášející večera, spolumajitel podniků Bar, který neexistuje a Super Panda Circus Jan Vlachynský, zase poodhalil, podle jakých vzorců se dá růst v gastro byznysu.
Součástí slavnostního večera samozřejmě bylo i předávání pohárů a ocenění. Barmanem roku 2015 v kategorii classic se stal Milan Zaleš, v kategorii flair pak Václav Abraham. Oba budou reprezentovat Českou republiku na konferenci mezinárodní asociace IBA v Tokiu. Mistrem kávy za loňský rok je Adam Troubil. Poděkování za přínos barmanství obdržel Ladislav Hejcman a nejvyšší ocenění CBA – Cenu Bohumila Pavlíčka – převzal dlouholetý viceprezident asociace Miroslav Černík.
Dle výstupu z registrace navštívilo konferenci za oba dva dny v součtu 1.045 osob. Obrovský byl též zájem o prohlídku rozestavěného Národního vzdělávacího centra CBA, k němuž v neděli od hotelu po hodině zajížděl nový model vozidla generálního partnera ROS, a.s. Volkswagen Transporter v osobní úpravě. Dopravní kapacitu poptávka překonala dvojnásobně.
„Zájem odborné veřejnosti jasně ukázal, že Brno je jedním z gastronomických center České republiky. Česká barmanská asociace bude nadále pokračovat v plnění vytyčených cílů, kterými jsou především zlepšování úrovně služeb v gastronomii, osvěta a také pokračující modernizace samotné organizace,“ poznamenal prezident CBA Aleš Svojanovský.
Slaninové bitters, krusta z kyselých rybiček a samozřejmě nezbytné fermentáty. Další dávka koktejlové inspirace, tentokrát z víkendové Grand Prix CBA.
Popovídali jsme si s československými emeritními barmany a vytvořili seriál pro Českou barmanskou asociaci.
Hruškovo-broskvová romance Achima Šipla bude reprezentovat Česko na letošním Mistrovství světa v míchání nealkoholických drinků.