Maxwin Slot https://bambolatwo.flavorplate.com/ Slot Dana http://slot-server-myanmar.nexthub.pwc.com/ Slot Gacor Casino Online Slot Online Megaslot Megawin http://slot99.heavisoft.kittyhawk.aero/ https://cloudmigration.glintech.com/ live casino Slot Pragmatic Situs Slot Online https://staging.ecocart.io

Uberte plyn. Móda nízkoalkoholických koktejlů je tady

29. 10. 2014

 

Když přijdete do newyorského podniku Pearl & Ash a mrknete do nápojového lístku, najdete v něm vše, co byste na takovém místě v době aktuální „koktejlové renesance“ očekávali. Od důmyslných kompozic drinků po rafinované ingredience jako je celerovo-limetkový džus.

 

Schází však chlast. Nejsilnějšími složkami koktejlů tady jsou vinné digestivy nebo portské.

 

DSC_1152Nízkoalkoholické koktejly za oceánem už nějaký čas obsazují bojiště a kapacity oboru předpokládají udržení nastaveného kurzu. V současnosti nenajdete v New Yorku mnoho barů, které by neměly na lístku alespoň jeden „low-proof“ koktejl. Jejich bázemi většinou bývají likéry či aromatizovaná vína.

 

Nízkoalkoholické koktejly paradoxně bývají chuťově značně výrazné a také se s nimi dá zažít legrace,“ tvrdí dlouholetá přední americká barmanka Lynnette Marrero. Lynnette je prezidentkou Dámského spolku na ochranu ohrožených koktejlů, jenž se stará o obnovu téměř zapomenutých starých receptur a jejich následnému vypouštění do divočiny, rozuměj amerických barů.

 

 

PÁR SNADNÝCH RECEPTUR

Americano

Campari, sladký vermut, soda

Mimosa

Pomerančový džus, sekt

Fernando

Fernet, vermut, likér Galliano L’Autentico

Grand Coffee

Káva, cukrový sirup, kapka Grand Marnier

Vyhledávaná koktejlová konzultantka dává za nízkoalkoholický příklad tvorbu další newyorské barmanky Natashi David. Ta nedávno proslula koktejlem s dostatečně hipsterským názvem The Selfie. Složení? Dva díly aperitivního vína Lillet rosé, jeden díl aperitivu Bonal, půl dílu Campari, půl dílu malinového sirupu a jeden díl perlivé vody.

 

Podle mixologů roste počet těch zákazníků, jež si chtějí objednávat drinky s takovým obsahem alkoholu, který na ně nepůsobí jako anestetikum. „Jsou schopní si dát lehký koktejl před večeří, a pak přejít na víno, aniž by měli dojem, že je někdo praštil do obličeje,“ říká Ehren Ashkenazi, ředitel newyorského podniku The Modern pro New York Post.

 

Díky jemnějšímu charakteru si totiž tyto drinky neuzurpují veškerou kapacitu chuťových pohárků v ústech a jsou tak příjemnějším doprovodem zážitkové večeře než jejich klasické protějšky. Navíc se hned tak neomrzí. Saké, vermuty, rostoucí sortiment bitterů, čaje, infuzované sirupy, čerstvé bylinky a vína všech možných regionů, barev či aromatizací, to je pestrý výběr pro vytvoření nespočtu chuťových kombinací.

 

Neopomínejme ani ekonomickou stránku věci. Aperitivní koktejly jsou sice o něco levnější než vysokooktanové old fashioned, protože se ale příjemně pijí, člověk jich snadno zkonzumuje více a dá tak vydělat hospodskému. A vlastníci barů si to moc dobře uvědomují.

 

To vše ale neznamená, že by silnější drinky vycházely z módy. Stále tvoří většinu objednávek a v dohledné době se tahle houpačka na druhou stranu určitě nepřeváží.

 




Komentáře

slot88