11. 3. 2014
Mixologičtí alchymisté pracují na plné obrátky. V barech se už dávno nepracuje jen s kupovanými lahvemi, ale čím dál častěji i s vlastními výtvory takříkajíc z vlastní zahrádky. Ukázkou trendu je jarní drink pracovně pojmenovaný J.D. Nad finálním doladěním receptury si v těchto dnech láme hlavu jeho autor – dvacetiletý student medicíny Matěj, který o víkendových nocích míchá sklenice za pultem brněnského Baru, který neexistuje.
Specifikace dr
inku zní: řeřicha, okurka, jarní, divný. Složení? Podomácku vyrobený cukrovo-okurkový sirup, citronová šťáva, vaječný bílek, francouzský likér Chartreuse ze 130 bylin a jako největší zvláštnost už zmiňovaná řeřicha. Barman nyní přemýšlí nad strukturou koktejlu. „Chtěl bych ho vyrobit ve formě lehké pěny, rozhodně to nemá být nic hutného. Ještě musím trochu doladit chuťovou stopu řeřichy, aby byla výraznější než v současné zkušební verzi,“ prozrazuje Matěj Coufal, původem z Valašska, nyní sedmým rokem Brňák.
Ze zahrádky známe řeřichu jako nevysokou bylinu, kterou při intenzivním zalévání můžeme sklízet už týden po vyklíčení. Na jazyku dominuje značně ostrými, pikantními tóny. Na dochucení salátů, pomazánek nebo polévek jí stačí opravdu malé množství. „Chutí disponují i samotná semena rostliny, proto zkouším jako ingredienci drinku používat právě je,“ prozrazuje Matěj Coufal.
Zatímco řeřichu v mnoha dostupných koktejlech neochutnáte, okurka se v barovém světě již etablovala. Nejvíce ji proslavil gin značky Hendrick’s, který se při destilaci protahuje přes pytel naplněný touto zeleninou. Z toho důvodu disponuje jemnou okurkovou chutí. Smíchaný ve sklenici s tonikem se pak podává taktéž s kusem okurky. Dekoruje se jí i Moscow mule, což je mix vodky, zázvorového piva a limetové šťávy.
A proč pojmenování J.D.? Důvod pro to je hned trojí. Zaprvé charakteristika Jarní-Divný. Zadruhé příkaz Just Drink, prostě to vypij a moc nad tím nepřemýšlej. Zatřetí týpek jménem J.D., oblíbená Matějova postava komediálního seriálu z medicínského prostředí.
Řeřichový koktejl se zřejmě dostane na stálé menu Baru, který neexistuje, stejně jako výtvory Matějových kolegů. Vedení podniku totiž v tomto duchu vypsalo pro své zaměstnance kreativní soutěž. Barmani se tak mezi sebou hecují a vyměňují si své nápady i poznatky z přípravy vlastních ingrediencí.
Matějovi atmosféra baru učarovala. Už teď se těší na konec semestru, aby zase mohl ve větší míře vyměnit plášť studenta medicíny za košili a vestu. A to byla lékařská fakulta jeho vysněnou vysokou školou. Jak vyřeší tento životní rozpor v budoucnu? Za barovými pulty se kvanta lidí s titulem MUDr. rozhodně nepohybují… „Znám spoustu takových, kteří si v pětadvaceti řekli, že bar je pro ně životní volbou, přestože jsou vystudovaní a mají tituly. Rozhodnutí nechám až napotom,“ říká závěrem s úsměvem dvacetiletý rodák od Vsetína.
Barmani a psychologie? V Super Panda Circusu startuje nové menu, tentokrát na téma archetypy.
V Brně od tohoto týdne působí Yui Wai, barman vynikajících kvalit. Zkušenosti sbíral v New Yorku, Londýně, a naposledy u svého mistra v Tokiu.
23 brněnských gastronomických podniků, 23 drinků. To je podoba nového koktejlového menu brněnského Baru, který neexistuje.