Maxwin Slot https://bambolatwo.flavorplate.com/ Slot Dana http://slot-server-myanmar.nexthub.pwc.com/ Slot Gacor Casino Online Slot Online Megaslot Megawin http://slot99.heavisoft.kittyhawk.aero/ https://cloudmigration.glintech.com/ live casino Slot Pragmatic Situs Slot Online https://staging.ecocart.io

Pít a jíst před polednem. Uchytí se v Brně drunch?

5. 12. 2017

Autor: Michael Lapčík

 

„Po včerejším večírku jsme se dnes sešli s kámoši trošku dřív – na drunch. Každý jsme si dali čtyři Bloody Mary. Pořád jsem ještě nalitý.“

 

Touhle ministory vysvětluje on-line slovník Urban Dictionary slovo „drunch“. Definuje ho jako pozdně dopolední či brzce odpolední jídlo doprovázené drinkem, zvláště o sobotách a nedělích, kdy se městští hipsteři a pozéři scházejí ve svých oblíbených bistrech a mírní tím po uplynulé noci kocovinu. V barové matematice ho považujme za součet hodnot drink + brunch.

Pravdou je, že mimo velká evropská města jde o výraz prakticky neznámý. „Seznámil jsem se s ním v knize Restaurant Babylon z roku 2012. Autorka na jejích stránkách londýnským slangem vykresluje prostředí a zákulisí gastronomie v britské metropoli. Jednou z odvyprávěných historek je i ta o agentuře, která jisté michelinské restauraci vymyslela drunch jako marketingový nástroj k zaplnění podniku ve slabších hodinách,“ prozrazuje hlavní kuchař brněnského baru 4pokoje Michal Vláčil.

 

Právě 4pokoje jsou pravděpodobně jediným místem v Česku, které se přednedávnem konceptu drunche chytilo a pojmenovalo jej tak. Můžete si ho zde dát o víkendu od 10 do 15 hodin, za tří- až čtyřchodový masový či vegetariánský brunch s drinkem zaplatíte kolem čtyř stovek.

 

„V kuchyni vymýšlíme hodně ujeté a zároveň tematické věci. Naposled se jako hlavní chod podávaly čínské knedlíčky buns plněné krůtou marinovanou v limetové šťávě a bylinkách, to vše s krevetovou majonézou. Předtím to byly regionálně zaměřené sestavy, třeba italský nebo mexický drunch,“ říká Michal Vláčil.

 

Z „obyčejného“ brunche se drunch stane servírováním speciálně vymyšleného drinku, jenž se chuťově páruje k pokrmu. Bar s kuchyní tedy v tomto případě potřebují kooperovat. Kuchaři barmanům pošlou chystané menu, ti si vyberu zásadní chuť nebo bylinku v předkrmu či hlavním chodu a vytvoří podle toho koktejl.

 

„Musím počítat s tím, že se bude pít kolem poledne. Proto jde o lehčí koktejly s nižším obsahem alkoholu, často třeba používám šumivé víno,“ popisuje tvorbu drinků k drunchům šéfbarman 4pokojů Lukáš Látal.

 

Ten také přidává pár příkladů, jak se s párováním při minulých drunčích vypořádal. Velký úspěch zaznamenal asijský. K exotickým bylinkám z tržnice na Olomoucké se perfektně hodil drink Thai Thai (rum, thajská bazalka, yuzu pyré, limetový fresh, Angostura bitters). Jindy králíka na červeném víně a kořenové zelenině vhodně doprovodil gintonik s jahodovo-pepřovým shrubem, bazalkou a tymiánem. Téma Balkánu zhmotněného jehněčím s římským a černým kmínem hrálo do noty Zázračnému souru (žitná whisky, Zázračná perníková, citronový fresh, cukr, bílek, oříškové bitters).

 

Drink určený k pivnímu drunchi v tradičním složení klobáska – zelí – preclíky si dokonce hosté a barmani natolik oblíbili, že získal své místo v novém zimním koktejlovém menu 4pokojů. Jde o Austerlitz Martini z bourbonu, sladovo-kakaového sirupu, Angostura bitters a pěny ze slavkovské dvanáctky.

 




Komentáře

slot88