1. 3. 2016
Autor: Michael Lapčík
„Dick uměl velkolepě zasvětit lidi do problematiky vybalancování koktejlu. Mě i mnohé barmany, kteří tehdy přicházeli do Londýna, aby, inspirováni jeho odborným vedením, pokračovali v procesu renesance moderního koktejlu.“
Barová legenda Simon Difford takhle vzpomíná na Dicka Bradsella, autora desítek skvělých míchaných drinků, jenž svými články přispíval do Diffordova magazínu. Vlivný a respektovaný „gentleman ze čtvrti Soho“ zemřel o uplynulém víkendu ve věku 56 let.
Dick Bradsell je považován za průkopníka novodobé londýnské barové scény. Minimálně dva z jeho autorských drinků – Bramble a Espresso Martini – vešly do učebnic moderní mixologie.
Vyrostl na jihoanglickém ostrově Wight, do hlavního města se přestěhoval, když mu bylo 17. První zkušenosti posbíral u svého strýce v Naval & Military Club v ulici Piccadilly. „Těžko bych někde jinde absolvoval tak komplexní profesní průpravu,“ přiznával později.
Nedlouho poté již započal svou pouť po špičkových londýnských podnicích. V baru Soho Brasserie vymyslel Espresso Martini (zpočátku známé pod názvem Vodka Espresso), angažmá ve Fred’s Clubu zase okořenil vynálezem drinku Bramble. Naposledy vedl tým Pink Chihuahua baru při restauraci El Camion v Sohu. V sobotu 27. února podlehl rakovině.
Jeho kreativita a smysl pro detail formovaly vkus barových nadšenců i profesionálů na celém světě. Byl rozhodující silou v bouři, která ze skvělých barů odvála prefabrikáty a zanechala po sobě obnovenou slávu starých klasických koktejlů.
Mezi hosty byl oblíben také pro všestranný rozhled. Popovídat si nad drinkem o válce v Iráku, francouzských avantgardních spisovatelích, nejlepších receptech na rajčatovou omáčku nebo současných směrech v designu? Pro Dicka Bradsella maličkost.
„Neskutečně talentovaný muž s šibalským smyslem pro humor. Opravdová inspirace pro mě a tisíce jiných barmanů.“ „Skutečná mixologická legenda.“ „Zakladatel moderní barové scény.“ Množství dalších podobných příspěvků v posledních dnech zaplavilo sociální sítě. Reakce nápojového světa se nesou v duchu značné úcty…
V Brně od tohoto týdne působí Yui Wai, barman vynikajících kvalit. Zkušenosti sbíral v New Yorku, Londýně, a naposledy u svého mistra v Tokiu.
Sasha Petraske v roce 1999 otevřel svůj newyorský bar Milk & Honey, čímž určil další směrování celého oboru. Zemřel na konci srpna, bylo mu 42 let.
Kdo jsou lidé, kteří se o vás v Baru, který neexistuje starají? Dnes se představuje barman a provozní Tomáš Křemenák.