7. 6. 2016
Autor: Michael Lapčík
„Dovedete si představit, jak to bude vypadat za půl století?“ ptal se hlas uvaděče Československého filmového týdeníku v roce 1957. Na obrazovce se míhaly výjevy z kuchyně příštího milénia. Televizní nakupování jídla, elektronický dávkovač surovin k vaření, mramorem vykládaná indukční plotna, děrované štítky místo kuchařky, skleněná trouba pečící kuře infračervenými paprsky.
Dávné představy o budoucnosti, kterou nyní žijeme, bývají z retrospektivního pohledu úsměvné, leckdy se však jejich autoři alespoň rámcově do reality, jako v tomto případě, trefí.
O něco podobného se pokusila i dvanáctka účastníků českého finále nejpompéznější barmanské soutěže Diageo World Class. Dvoudenní národní finále v pražském klubu Phenomen včera dopoledne zahájila disciplína Future Negroni. Jaká je budoucnost drinku z ginu, vermutu a Campari v myslích současných špičkových barmanů? Různorodá a nápaditá – mrkněte do fotoreportáže, v níž jsme několik výtvorů zachytili.
Martin Vogeltanz vsadil na infuze ibiškovým čajem, Daniel Prokeš drink servíroval do odklopné krabičky. Ladislav Gábor za bar přinesl modely sluneční soustavy poháněné motorkem a na místo naší nejbližší hvězdy do podstavce zasadil červeně zasvícené sluneční Negroni (dle nových poznatků ve svém modelu správně vynechal Pluto, které již není považováno za planetu). Jakub Vinš vzal do ruky malířskou paletu a své Negroni servíroval v tubách od barviček, Eduard Ondráček se pak předvedl servisem z ledových kvádrů, do nichž nechal zapustit ovoce a barmanské propriety.
„Musím všem moc pogratulovat, z předvedených výkonů jsem byla doslova vykulená. Některým drinkům však chyběla vůně. Negroni si zástřik citrusovou kůrou určitě zaslouží,“ zhodnotila první finálovou disciplínu porotkyně Kateřina Kluchová.
Na včerejším programu ještě byl písemný test týkající se produktů společnosti Diageo a foodpairingová challenge. Národní finále pokračuje dneškem, o českém vítězi se rozhodne po závěrečné večerní disciplíně na téma Miami.
V letošní koktejlové nominaci poprvé převažují brněnské bary nad pražskými. Postaraly se o to Bar, který neexistuje, Super Panda Circus a Spirit Bar.
Včerejší úspěch Super Panda Circusu v Czech Bar Awards. Obhajoba Nejlepšího designu a Nejlepší cocktail bar k tomu!
Barmani a psychologie? V Super Panda Circusu startuje nové menu, tentokrát na téma archetypy.