10. 10. 2014
Rum je destilát budoucnosti, shodují se odborníci. Důvodů k tomu mají hned několik. Klíčovými faktory pohánějícími optimismus názorových lídrů branže jsou zvyšující se poptávka po rumu, rostoucí popularita koktejlů, celosvětový trend příklonu ke špičkové kvalitě a neutuchající nadšení vůdčích osobností tohoto segmentu.
Výhodou rumu je jeho stylová rozmanitost. Vybere si každý, aniž by musel dělat kompromis. Jindy volíte mezi dravou energií vodky a uhlazenou moudrostí a znalostí skotské. Rum je tady pro každého. „Existuje velká šance, že rum nahradí koňak na pozici nejoblíbenějšího digestivu. Je to skvělý způsob, jak zakončit vaše jídlo,“ tvrdí novinářka a rumová expertka Alice Lascelles.
Authentic Caribbean Rum
Rumy opatřené touto pečetí musí splňovat několik kritérií:
– vyrobeny ve státech skupiny CARIFORUM
– původ z cukrové třtiny
– destilovány na maximálně 96 % alkoholu
– nejsou povoleny uměle dodatečně přidané příchuti
– barva destilátu pochází z dubu nebo karamelu
– síla nalahvovaného produktu se pohybuje kolem 40 %
– při uvedení stáří jde o údaj týkající se nejmladšího rumu v celé směsi. Rum zraje v dřevěných sudech alespoň rok
Zástupci rumové branže nazývají rozmezí let 2000 a 2010 jako „dekádu rumu“ a čísla jim dávají za pravdu. Celosvětový prodej rumu za tuto dobu stoupl ze 101 milionů 9litrových beden na 142 milionů. Jde o 40 procent, což je nejvyšší nárůst ze všech sledovaných druhů. V absolutních číslech se však nejlépe dařilo vodce – zaznamenala 25procentní nárůst, a to z 395 milionů na 495 milionů beden. Skotská whisky zaznamenala 14procentní skok ze 74 milionů na 84 milionů beden.
Zatímco na počátku sledovaného období vévodily globální spotřebě rumu Ameriky, konec dekády již patřil regionu Asie a Pacifiku, kde vzrostla spotřeba třtinové pálenky zhruba o celých 100 procent! Evropa naproti tomu zaznamenala jen velmi nepatrný nárůst.
Pokud bychom chtěli zkoumat, kde na Zemi leží epicentrum vášně pro cokoliv ohledně rumu, ukázala by střelka našeho kompasu na oblast Karibiku. Obyvatelé amerického pobřeží a karibských ostrovů jsou jím doslova posedlí. Aby ne, vždyť jim dává práci, výdělky a radost. „Když jsem přiletěl na Grenadu a v letištní hale u přepážky tamním celníkům pověděl, že jsem dorazil kvůli prohlídkám palíren, byli u vytržení. Hned mi začali doporučovat, na které značky se mám zaměřit. Obdobné to bylo na Trinidadu,“ popsal své zážitky na nedávném barovém veletrhu Bar Convent v Berlíně znalec rumu Andrew Nicholls.
My jsme byli u toho a mohli jsme díky tomu s Andrewem ochutnat vzorky čtyř karibských rumů, jejichž výrobci se sdružují do organizace Authentic Caribbean Rum. Chuťový zážitek to byl úžasný.
Barceló Imperial
Značka Barceló byla založena v roce 1930 a v 80. letech se z ní vyprofiloval lídr rumového trhu. Dnes se prodává ve více než 40 zemích. Barceló Imperial je mezi konzumenty považován pro svou vyzrálost, což mu přineslo mnohá ocenění. Třeba „Nejlepší rum světa“ na cenách Beverage Testing Institute v Chicagu v roce 1999, a to s nejvyšším uděleným skóre v historii – 97 bodů ze 100. Je vyrobený z přísně vybrané dominikánské cukrové třtiny a vyzrálý v sudech z amerického dubu.
Aroma: moka, karamel, pečené koření, sušené višně, rozinky v medu
Chuť: ovoce, ořechy, créme brulée, sušené ovoce. Konec je pikantí a tabákový
Alkohol: 38% a 40%
Speciálně smíšený a oceňovaný rum. Tvoří ho směs rumů o minimálním stáří osmi let. Pojmenován je na památku sudů, které přežily požár jedné destilérky v roce 1932 a byly plněny právě roku 1919.
Vzhled: zlatavý
Aroma: jemné tóny čokolády, koření, vanilky, ohořelý dub
Chuť: bohatá, jemná a hladká
Alkohol: 40%
English Harbour 5YO
Lihovar Antigua Distillery používá při jeho výrobě unikátní měděné destilační zařízení a také pekařské droždí. I v tom tkví jedinečnost tohoto pětiletého rumu. Zraje v dubových sudech po bourbonu.
Aroma: cherry dub, obláček kouře
Chuť: zralé jablko, kokos, náznak skořice
Alkohol: 40%
Westerhall Vintage
Míchá se na Grenadě v rodinné palírně, která funguje od roku 1700. Na místní trh dodává silný 70% rum, vyrábí ale také lehčí a prémiové směsi pro mezinárodní scénu. Vintage rum je uleželý destilát, jemný a hladký na patře. Je smíchán z minimálně deset let starých rumů. Produkt je určen náročnějším znalcům, jež ocení značnou vyzrálost.
Aroma: karamelizované jablko, javorový sirup, vanilka
Chuť: suché dřevo se sladkým javorovým sirupem, karamelizované jablko, včelí plástev
Alkohol: 40%
Newyorský barman Steve Schneider popisuje, co všechno musí splňovat správný týpek míchající drinky za barem.
Rudolf Forman z Baru, který neexistuje zvítězil v soutěži značky Flor de Caña s drinkem Augusto. Podívá se díky tomu do Nikaragui.
V každém pátém vypitém panáku v České republice je nalitý tuzemák. Proč se mohl dlouhá léta jmenovat tuzemský rum, když s lihovinou vyrobenou z cukrové třtiny nemá nic společného?