9. 7. 2018
Autor: Michael Lapčík
Na jedné straně ekonomické i kulturní bohatství, na té druhé pak přísná pravidla s drakonickými tresty v případě jejich nedodržení. No a samozřejmě tepající noční život a spousta skvělých barů patřících k absolutní špičce. Takový je dnešní Singapur, jedna z nejúchvatnějších světových metropolí.
Tento městský stát prošel v posledních dvou staletích bouřlivým vývojem, jehož spouštěčem bylo založení britského obchodního přístavu v roce 1819. Jestliže tehdy na ostrově žila tisícovka lidí, o dva roky později jich bylo už deset tisíc. V současnosti se zde tísní bezmála pět a půl milionu obyvatel různých etnik a vyznání.
Multikulturní kolos se může chlubit mnoha přednostmi, mezi něž patří například příkladná čistota celého města. Za odhození odpadku nebo vyplivnutí žvýkačky na chodník můžete očekávat mnohatisícovou pokutu. Pokud sem někdy budete mít cestu, nabalte si do zavazadla větší množství balíčků žvýkaček. Schválně, kolik vám jich celníci na letišti zabaví – co kdybyste je náhodou plivali po ulicích…
V žebříčku The World’s 50 Best Bars za minulý rok figuruje těch singapurských hned šest. To je zastoupení srovnatelné již pouze s Londýnem a New Yorkem. V Baru, který neexistuje si o nich několik kolegů dohledalo pár informací a jednoho pěkného odpoledne se o ně podělilo se zbytkem týmu.
Vstupte a užívejte si toho nejpompéznějšího barového prostoru, který jste dosud spatřili. Art deco je uměleckým stylem, jehož vrchol přišel ve 20. a 30. letech minulého století, a tady se ukazuje v celé své kráse. Fanouškům Velkého Gatsbyho nad tím okázalým luxusem zaplesá srdce.
Dominantou baru je monumentální věž s policemi plnými ginových lahví z celého světa – je jich tam okolo 1.100, přičemž ty extrémně vzácné, se nacházejí ve vrchních dvou patrech. Pracovní tým Atlasu včetně kuchařů čítá 65 lidí, ve funkci head bartendera působí Roman Foltán. Za koktejl z Atlasu dáte kolem 25 dolarů, anebo si jako správní patrioti můžete objednat plzeňské pivo.
Dle aktuálního oficiálního žebříčku jde o nejlepší asijský bar, který najdete v druhém patře singapurského hotelu Regent. Mramorová podlaha a Chesterfieldské sedačky světaznalé hosty už tolik nepřekvapí, určitě však velice potěší. Naprostým unikátem ale jsou veřejně přístupné police s používanými domácími ingrediencemi – těžko hledat nějaký jiný bar s tak úhledně organizovaným, a hlavně viditelným skladem surovin.
Třešničkou na koktejlovém dortu Manhattan baru je celkem stovka dřevěných sudů, v nichž barmani nechávají dozrávat ušlechtilé destiláty i signaturní koktejly – samozřejmě především různé twisty na Manhattan. Výtvory místní koktejly vypadají lákavě, internetoví průvodci doporučují zvláště hot-dog. Připravte se ale na jemný vánek v peněžence. Beznadějně vyrezervované nedělní brunche tady standardně stojí 150 dolarů.
Tohle je pravé speakeasy – bar najdete za nenápadnými neoznačenými dveřmi na adrese, podle níž se podnik jmenuje. To je ale vlastně jediná vaše práce, uvnitř si už jen užíváte vřelé pohostinnosti personálu a skvělého drinku s logem osmadvacítky vypáleným do ručně sekaného ledu. Pověst jídla, na němž vzniká okamžitá závislost, si získaly zdejší sýrové kuličky.
Našince potěší, že generálním manažerem a jedním ze spolumajitelů podniku je Zdeněk Kaštánek. A barmany z ostatních singapurských barů zase potěší akční středy v „osmadvacítce“, kdy mají 40procentní slevu na koktejly. To aby si také mohli sem tam nějaký drinčík dovolit.
Tady si na kvalitu nejen drinků, ale i jídla opravdu potrpí. Proto se Tippling Club pravidelně umisťuje také ve výběru Asia’s 50 Best Restaurants. Přestože zde za malé jídlo zaplatíte kolem 80 dolarů, vedení podniku tvrdí, že jeho filozofií je být svým hostům cenově dostupným. Na TripAdvisoru tak recenzenti radí, abyste se nejdřív šli někam najíst a tady si pak dali něco opravdu dobrého.
Již desátým rokem otevřený Tippling Club se rozkládá na třech podlažích. Spodní, to největší, je veřejné. V prostředním se konají privátní večírky, a to nejvyšší, kam se vleze jen několik osob, disponuje soukromou kuchyní, kde vaří na objednávku pouze šéfkuchař. V zázemí se nachází obrovská a špičkově vybavená laboratoř, kde si barmani-alchymisté pomocí technologie hrají s chuťovými profily a barvami koktejlů. Jejich koktejlové menu? Dvanáct různých gumových medvídků, kteří chutnají jako jejich tekuté předlohy…
V roce 2015 byl zvolen za nejlepší nový bar ve městě. Podobně jako u výše popsané „osmadvacítky“ vám dá trochu práce jej v jedné ze zapadlých singapurských uliček najít. Otevřete prosklené dveře, vydejte se po schodech dolů a uvelebte se v temném prostoru, jehož hlavními znaky jsou minimalismus, beton, dřevo a chumel několika stovek žárovek pod stropem.
Určitě vás zaujme pohled do barových polic. Lahve totiž nejsou brandované, ale polepené „klubovou“ vinětou. Jakože ručně psané menu nabízí drinky v ceně kolem 25 dolarů, které samozřejmě obsahují spoustu zajímavých surovin. Za všechny jmenujme gin infuzovaný kozím sýrem.
„Pokud má být smyslem cestování poznání místní kultury a kuchyně, proč bary všude po světě nabízejí ty stejné globální produkty?“ zeptali se sami sebe tvůrci konceptu Native a dali se do práce. Výsledkem je bar, v němž najdete pouze asijské a vlastnoručně vyrobené suroviny.
Pověstným se stal koktejl Antz, jenž kromě thajského rumu, kokosového jogurtu, vyzrálé cukrové třtiny a sušené bazalky obsahuje také mravence. Průvodci doporučují i drinky Pineapple Arrack (arrak ze Srí Lanky infuzovaný místní kořením, grilovaný ananas se skořicí) nebo Ikura (šumivé saké, yuzu kyselina a lososový kaviár).
Snímky: Facebook
Originalita sama. V Česku jste zřejmě v žádném podobném baru ještě nebyli. Tento týden otevírá Super Panda Circus.
Před pár dny otevřela mezi barmany nejočekávanější letošní novinka - bar L'Fleur, jehož autorem je osobnost českého barmanství Miloš Danihelka.
V Brně od tohoto týdne působí Yui Wai, barman vynikajících kvalit. Zkušenosti sbíral v New Yorku, Londýně, a naposledy u svého mistra v Tokiu.