5. 2. 2017
Autor: Jana Hujerová
Vystupuji z metra na jeho nejjižnější manhattanské stanici, poslední před tím, než se vlaky z tunelu pod East River vynoří v Brooklynu. Obvyklým cílem turistů tu bývá procházka po Wall Street, nebo pokračování v cestě dál na jih k ikonickému symbolu New Yorku, Soše Svobody. Já mám ale pro dnešní večer v hledáčku naprosto jiné místo. Stojím u baru BlackTail, kam jsem se chystala už pěknou chvíli.
Dva ze spolumajitelů nedalekého světově proslulého podniku Dead Rabbit, Sean Muldoon a Jack McGarry, ho v Battery Parku na spodním Manhattanu otevřeli v půli loňského srpna.
Po několikaminutovém čekání na místo stoupám i s mým doprovodem po strmých schodech do patra, kde se nás ujímá uvaděčka. S ní vstupujeme do prostorné místnosti, jíž na protilehlé straně dominuje bar.
Jestliže patříte k obdivovatelům umění, zaujme vás, že je součástí baru zmenšená kopie sochy kubánského bojovníka za nezávislost, Josého Juliána Martiho. Za ní na stěně visí reprodukce Vanderlynova Přistání Kolumba z roku 1847 (originál tohoto obrazu zdobí washingtonský Kapitol).
Slečna nás uvádí do středu místnosti. Tady je možné sedět zády k hlavnímu baru u vysoké barové desky a užívat si stylovou večeři s přáteli, nebo se schovat do zákoutí se stolečkem pro dva, která vznikají za sloupy umístěnými v prostoru. Jeden takový stolek je připraven i pro nás.
S vizuálně líbivým, knižně provedeným menu, které personál v případě potřeby neváhá blíže vysvětlit, dostane každý host v BlackTailu vodu, a několik okamžiků po usazení také welcome drink – ve stylové skleničce servírované daiquiri.
Začínáme studovat předloženou nabídku, kterou si mohou nadšenci prohlédnout i na webu, a celý prostor kolem nás. Kromě sezení nahuštěného kolem dvou masivních sloupů je možné strávit chvíle s dobrým jídlem a pitím v sedačkách a židlích po obvodu místnosti. Nebo samozřejmě přímo na baru.
Pokud hledáte soukromí mimo tepající ruch hudby, smíchu a neutichajících shakerů, využijte dalších míst k sezení v prostorách, kterými vás uvaděčka přivádí do hlavního sálu.
Stěny BlackTailu pokrývají tři stovky fotografií Verna Evanse s kubánskou tematikou, interiér zdobí tropické květiny. Střed celého prostoru prosvětluje obrovské stropní vitrážové okno. Na baru se můžete uvelebit na židli, která vzorem kopíruje ty z Hemingwayova oblíbeného kubánského podniku, El Floridity. Upíjíte úvodní daiquiri, sledujete precizní barmany v bílých kloboučcích a doprovod tomu všemu utváří energická dobová hudba. BlackTail vás mávnutím kouzelného proutku unáší na prohibiční Kubu, kam Newyorčané ve dvacátých letech jezdili za zábavou a alkoholem.
A proč BlackTail? Jméno podnik dostal podle luxusní letky americké letecké společnosti Aeromarine Compass, která krátce v době prohibice vozila movité zájemce z několika míst „suchých“ Spojených států na „mokrou“ Kubu. Jednou ze stanic byl tehdy i New York.
Ocas těchto „létajících limuzín“, jak se jím vedle přídomku Highball Express také přezdívalo, byl černé barvy – Blacktail. Cíl letů avizují rovněž jména některých letadel společnosti jako Santa Maria, Niña, Pinta nebo Columbus.
Všudypřítomný duch před-Castrovské Havany dokresluje také koktejlové menu. Na jeho tvorbě se podílel McGarry spolu s hlavní barmankou Dead Rabbitu, Jillian Vose, a Jessem Vidou, jenž zaujímá stejnou pozici v BlackTailu.
Prvky rukopisu drinků z Dead Rabbitu jsou na menu znát a není to na škodu. Koktejlová nabídka je rozčleněna do pěti kategorií po osmi drincích – Highball, Punch, Sour, Old Fashioned a Cocktail.
Těžištěm používaných bází je pochopitelně rum. Kvůli nedostupnosti kubánského rumu pracují bartendeři BlackTailu s vlastním rumovým blendem, čímž se snaží chuťový profil rumů z Kuby nahradit. Jedná se o směs Bacardi Heritage, Caña Brava, Barbancourt White a Banks 5 Islands, kterou používají v typicky kubánských rumových koktejlech jako daiquiri nebo mojito.
Za krátkou dobu, co je BlackTail otevřený, se stalo v newyorské gastro-sféře pojmem místní Cuba Libre složené z portorického rumu, coca-cola sirupu, italského amara, Jerry Thomas Decanter bitters a šampaňského. Najdete ho spolu s dalšími velice příjemně pitelnými drinky v sekci Highball.
Punch je v menu postaven především na rumu a ginu. Ale můžete si dát také Toreadora s tequilou a cachaçou, jemuž dává použití zelené papriky a bazalky nejen barvu, ale také velice lehkou a příjemnou umami dochuť. Vedle tradičnějších surovin v kategorii Punch barmani pracují také s vaječným bílkem nebo řeckým jogurtem.
Nutno ovšem dodat, že menu v BlackTailu ani v Dead Rabbitu nestojí na extrémně novátorských domácích surovinách a úletových infuzích. V obou podnicích používají spíše tradičnější i home-made suroviny v nových kombinacích s často až neuvěřitelnou vyvážeností.
V lístku najdete mnoho nápaditých a hravých twistů klasických, nejen kubánských, koktejlů. Rumová ikona El Presidente je tu ozvláštněna mezcalem a chilli.
Velice vydařená je nabídka Old Fashioned. Drinky jsou vláčné, příjemně aromatické a chuťově vybalancované. Vedle nešlápnete s hutným bylinným Satanem chutnajícím po tmavé čokoládě s dozvukem banánů a jablka. Lehčí a ostřejší zároveň je Saratoga, ve které vystupuje chuť mandlí a třešní. Milovníkům kyselejších tónů udělá radost kategorie Sour. Experimentovat můžete s agricole rumem, koňakem, geneverem nebo kouřovou whisky.
Návštěva Blacktailu se vám může z původně zamýšleného jednoho koktejlu protáhnout na celý večer stejně příjemným způsobem, jako se to stalo mně. Všímavá a nerušivá obsluha, kubánské i meziválečné taneční rytmy, oku lahodící prostředí a v neposlední řadě výborné drinky i jídlo vás v mžiku unesou z jednotvárnosti newyorských mrakodrapů do pulsující kubánské metropole. Tu budete opouštět jen s velkým sebezapřením. O to raději se ale do Karibiku na jihu Manhattanu zase vrátíte.
Originalita sama. V Česku jste zřejmě v žádném podobném baru ještě nebyli. Tento týden otevírá Super Panda Circus.
Barmani a psychologie? V Super Panda Circusu startuje nové menu, tentokrát na téma archetypy.
Před pár dny otevřela mezi barmany nejočekávanější letošní novinka - bar L'Fleur, jehož autorem je osobnost českého barmanství Miloš Danihelka.