16. 7. 2014
Tahle dřevina je vitaminovým šampionem. V jejích oranžových plodech se koncentrují všechny ze skupiny nejdůležitějších – A, B, C, D, E, K a aminokyseliny. Třeba vitamínu C obsahuje rakytník řešetlákový desetkrát více než pomeranč. K pokrytí doporučené denní dávky prý člověku stačí sníst jedinou bobulku.
Donedávna se u nás nikdo do průmyslové výroby alkoholu s obsahem rakytníku nepustil. Mění to až o letošním létě ve Vizovicích. Rudolf Jelínek hodlá letos v létě přijít s dvěma novými výrobky – pálenkou a elixírem z rakytníku. Zástupci společnosti přiznávají, že tím sledují společenský trend.
„Doba postupuje směrem k daleko větší starosti o vlastní zdraví a obrátce k přírodě. Rakytník obsahuje nejvíc vitamínu C ze všech drobných ovocných plodů. Protože všechno primárně pálíme, zkusili jsme i toto. Výsledek je velmi autentický, ve vůni snad až příliš,“ informuje o horké novince z Valašska obchodní ředitel Jelínkovy likérky Miroslav Motyčka.
Pálenku vyrobenou louhováním rakytníkových plodů v obilném lihu a následnou destilací tohoto macerátu budou ve Vizovicích plnit do budíkových lahví o objemu 0,2 litru. Produkce limitované edice 42procentního alkoholu by se měla počítat v řádu desítek litrů.
Elixír z rakytníku má být léčivým likérem, v jehož jediném panáku se skryje doporučená denní dávka vitamínu C. Firma postupně vyvine celou sérii elixírů z dalších druhů ovoce. „Smyslem je připravit zdraví prospěšné a autentické produkty ve smyslu původní suroviny. Třeba rakytník je neuvěřitelně kyselý. Jen opravdu málokdo dokáže panáka kopnout,“ dodává Miroslav Motyčka s úsměvem.
Veškerý rakytník Jelínek vykoupil z České republiky. Jeho pracovníci již dřevinu zasadili ve vlastních sadech, společnost proto předpokládá, že výrobu v budoucnu kompletně pokryje ze svých zdrojů.
V každém pátém vypitém panáku v České republice je nalitý tuzemák. Proč se mohl dlouhá léta jmenovat tuzemský rum, když s lihovinou vyrobenou z cukrové třtiny nemá nic společného?
Česko v následujících měsících zaplaví koktejl, jehož základem je tradiční švestková pálenka.
Ve veselých časech k dobré náladě. V těžkých chvílích na povzbuzení. V zimě pro zahřátí, v létě na zchlazení. Na východní Moravě bylo pití odjakživa nedílnou součástí kulturní tradice. Můžete tady narazit i na lokální speciality, jejichž ochutnávku byste rozhodně neměli odmítnout.