3. 7. 2019
Autor: Anna Pilařová, Iva Strouhalová
Myslíte si, že ve Whiskáči jde jen o whisky? Tak to teď některé z vás možná zklamu, ale většinu snad potěším. U nás, Lidí z Baru, jde vždycky ze všeho nejvíc o koktejly. Ty byly na začátku všeho a doteď jsou jednoduše naší srdcovkou!
Zatímco první část názvu našeho podniku, „Whiskey Bar“, je spíš odkazem na historii, která se na Gorkého 58 začala psát už v divokých devadesátkách, tak ta druhá část určuje to, kým jsme teď a co tu ve skutečnosti děláme. Onen dovětek „který neexistuje“ je totiž odkazem na náš původ, naši mateřskou loď – dnes už, troufnu si říct, koktejlovou legendu Bar, který neexistuje. Takže v našich žilách prostě a jednoduše pořád proudí a vždycky proudit bude koktejlová krev!
A díky tomu tak nějak přišla na svět i „whiskáčová“ koktejlová tabule, která supluje klasické menu – chtěli jsme si s koktejly pohrát, mít prostor vymýšlet pořád nové drinky, míchat hlavně to, co lidem chutná, a nechat je vlastně vytvořit to jejich ideální menu. A taky tu mít něco, co není nikde jinde, to je jasný! Výsledkem je tabulka, až téměř sportovní, ve které vždy deset drinků bojuje o co nejlepší umístění podle oblíbenosti u hostů. Ten, co skončí po nedělní směně na chvostu, vypadává, a místo něj od pondělí nasadíme úplně nový koktejl vytvořený jedním z našich barmanů.
Pro vás je výhoda tohohle systému úplně jasná – pokaždé tu ochutnáte něco jiného. Můžete chodit klidně každý týden a vždycky tady bude koktejl, co jste ještě stopro neměli (a vůbec neplatí, že by byly všechny postavené na whisky).
Tím vznikla skupina našich koktejlových štamgastů – „ochutnávači“. Jsou to hosté, kteří týden co týden přijdou ochutnat nový koktejl v tabulce. Mimochodem, pro „ochutnávače“ a jim podobné pořádáme každý druhý týden čtvrteční degustace – v létě výhradně koktejlové. Doporučuju všema deseti!
No a pak jsou tu „nedělní záchranáři“, kterým nejde jenom o koktejly, ale baví je ta samotná hra, kdy se dá míchat pořadím tabulky a zachraňovat koktejly před vypadnutím. V neděli je totiž rozhodující den a prodané koktejly dostávají zvýšenou bodovou dotaci než jindy (jak funguje tabulka, to vám rádi vysvětlíme osobně ve Whiskáči, ale vězte, že na ni náš tabulkový boss Adam Křemenák vymyslel spolu s dalšími barmany pokročilý algoritmus, který je i pro většinu z nás záhadou). Takže v neděli chodí partičky na dvojité koktejly a během jednoho večera klidně pošoupnou svého favorita o pár míst vzhůru.
A konečně pro nás, barmany, je to příležitost vymýšlet si pořád nové koktejly. Tabulka nás přitom „nutí“ vytvářet takové věci, které se budou fakt pít, protože nikdo nechce, aby jeho koktejl po týdnu vypadl, že jo. Podle prodeje koktejlů se dá dokonce poznat, kdo má ten den směnu, protože se barmani snaží nabízet svoje drinky. Kromě toho, že musíme sakra dobře přemýšlet, jak bude koktejl chutnat, tak je dost zásadní ho i dobře pojmenovat. Spousta hostů si totiž vybírá drink podle názvu, aniž by znali přesné složení. Jednoduše se řídí instinktem a dají si to, co jim zní sympaticky. Proto koktejly pojmenováváme často úplně nesmyslně – je to prostě sranda, možná i taková psychologická hra, co baví obě strany barovýho pultu.
No a teď jsme si třeba sami na sebe vymysleli, že budeme v nových koktejlech odrážet různé aktuální události, jako jsou výročí, svátky a podobně. Takže můžeme koktejlem slavit třeba příchod věrozvěstů, mezinárodní den leváků nebo cokoliv jiného.
Je to prostě takový živý, soustavný a nikdy nekončící tvůrčí proces pro nás, barmany, a zábava a neustálý přísun nových koktejlů pro vás, naše hosty.
Tak na viděnou ve Whiskáči!
Vaše / naše Anna Pilařová
K třetím narozeninám dostal Super Panda Circus nové koktejlové menu i hromadu interiérových úprav. Přijdete si zahrát se svým barmanem o drink?
Kampaň na dva miliony korun trvala jediný den. Z barmanské limonády se stal profesionální produkt.
Newyorský barman Steve Schneider popisuje, co všechno musí splňovat správný týpek míchající drinky za barem.