16. 6. 2014
Jsou osvěžující, chutné, a mohou je pít i řidiči, těhotné ženy, nebo z jakýchkoliv jiných důvodů abstinující lidé. Nealkoholické koktejly. Praha bude zanedlouho hostit mistrovství světa v jejich výrobě. Vy však nutně nemusíte být profesionálními barmany, a přesto přípravu minimálně těch jednodušších drinků jistě obstojně zvládnete.
Vynechejme obligátní citronádu a podívejme se na to, jaké trendy nyní nealkoholickým koktejlům vládnou. Kromě chuti, svěžesti a atraktivního vzhledu je to i nízká energetická hodnota a pokud možno zdravotní prospěšnost. Přečtěte si, jaké ingredience jsou teď v koktejlech moderní.
ČAJE. Asi jen málokdo si v parném letním dni uvaří horký čaj. Vychlazený se však jako ingredience do míchaného nápoje hodí náramně a moderní barmani toho čím dál častěji využívají. „V současnosti už ve světě existují stovky různých receptů na čajové koktejly,“ tvrdí Jiří Vykydal z odborného portálu GastroProfesor.
BYLINKY A KOŘENÍ. Že do mojita patří máta, to není třeba vysvětlovat. Úžasný a voňavý svět bylin je však mnohem pestřejší. Natrhejte si z truhlíku nebo záhonu, zkoušejte dochucovat a nebojte se experimentů. V letošním finále národního kola soutěže o nejlepší nealko drink čeští barmani vyrukovali také například s levandulí či domácím česnekem. Milovníci ostré gastronomie nepohrdnou ani koktejlem s čili papričkou. Bylinky by ale neměly přebít ostatní chutě ve sklenici, na to pozor.
OVOCE A ZELENINA. Podobně jako u předchozí kategorie, také u ovoce a zeleniny platí, že konzervatismus byl již překonán a do drinků se dnes přidávají záležitosti před deseti, dvaceti lety nemyslitelné. Za všechny jmenujme čerstvě vymačkanou šťávu z červené papriky, taktéž jednu z ingrediencí úspěšně použitou v barmanských soutěžích.
VODA. Ve většině nealko drinků je základním stavebním kamenem voda v její čisté podobě. Mezinárodní i Česká barmanská asociace doporučují svého sponzora, Mattoni. Nám chutná, ostatně jako řada jiných minerálek dostupných na trhu.
V České republice se každoročně koná barmanská soutěž o nejlepší nealko koktejl – Mattoni Grand Drink. Inspirujte se dvěma ukázkovými recepty účastníků.
10 cl Mattoni perlivá
5 cl čerstvého rebarborového džusu
0,5 cl čerstvého paprikového džusu
1 cl vanilkového sirupu Monin
3 g ovocného čaje Cocolle č. 62
1 cl bio datlového sirupu
Dekorace: prášek z lyofilizovaných malin, rebarbora, vlásky chili, jedlé zlato, citron, lípie
Autor drinku: Achim Šipl
1 vymačkaná limetka
1 cl zázvorového sirupu
1 lžička zázvorové marmelády
2 cl limetkového džusu Cordial
led
Dekorace: 2 kousky čerstvého zázvoru, snítka židovské třešně
Mattoni na dolití
Autor drinku: Roman Uhlíř
Zajímavost nakonec, která určitě není pro každého. Drink chutí silně připomínající pověstnou čínskou nudlovou polévku na ovocném pozadí. Pro milovníky pálivých a netradičních aromat nutnost ochutnat!
2 cl limetkové šťávy
2 cl cukrového sirupu
4,5 cl mangového pyré
9 cl kokosové vody
1 lžíce červené kari pasty
Dekorace: zázvor, koriandr, citronová tráva
Kampaň na dva miliony korun trvala jediný den. Z barmanské limonády se stal profesionální produkt.
Baví je vyrábět výrazné pivo amerického typu - ejl. Dělají si legraci z marketingu velkých značek a jejich prezentování tradičních receptur. Svou produkci chtějí navýšit zavedením provozu na směny. Projděte se v reportáži po brněnském minipivovaru.
V našich podnicích přednedávnem znatelně přibylo barmanek. A to tak, že na některých směnách dokonce jejich počet převažuje mužské protějšky.