Maxwin Slot https://bambolatwo.flavorplate.com/ Slot Dana http://slot-server-myanmar.nexthub.pwc.com/ Slot Gacor Casino Online Slot Online Megaslot Megawin http://slot99.heavisoft.kittyhawk.aero/ https://cloudmigration.glintech.com/ live casino Slot Pragmatic Situs Slot Online https://staging.ecocart.io

Koktejlové Japonsko: maličké bary a extrémní úslužnost

2. 3. 2017

Autor: Michael Lapčík

 

Z rušné tokijské ulice vystoupáte několik pater, abyste se octli v chodbě s několika stejnými dveřmi. Nenacházíte se však v bytovém domě. Najdete zde kancelář, zámečnictví, a za jedněmi dveřmi i bar.

 

Možná, že jste v menším podniku ještě v životě nebyli. Sedne si sem pouhých šest lidí, místo vybírání z menu vám barman prostě vytvoří drink podle svého uvážení a celý prostor se dá hustě zakouřit zhruba polovinou cigarety. Koktejl vás vyjde na sedm set korun, a to ještě platíte vždy o jeden navíc – místo vstupného.

16224768061_d6e4d680d4_k

Japonští barmani většinou tvrdí, že něco jako japonská barmanská škola ve skutečnosti neexistuje.

 

„S tím nesouhlasím, mně tedy celé Japonsko, a tamní barmanství obzvlášť, přišlo jako z jiného světa. Funguje zde neskutečný konzervatismus, skromnost, úslužnost, ale taky nacionalismus. Navzdory tomu Japonci považují svou whisky za druhořadou. Vedoucí úlohu v policích jednoznačně zastává skotská,“ dělí se o své dojmy z cest po dálném východě spolumajitel Baru, který neexistuje Honza Vlachynský.

 

Koktejly přivezli císařští poslové

Japonsko prodělalo v druhé polovině 19. století za vlády císaře Meidži překotný vývoj. Když v roce 1867 nastoupil Meidži na trůn, vládnul izolované, zaostalé feudální zemi. V době jeho smrti v roce 1912 již bylo japonskou průmyslovou velmocí.

 

Za pokrok tehdy mohly reformy a celkové otevření se světu. Na různá místa zeměkoule vyráželi císařovi ambasadoři a přiváželi všemožné poznatky od obleků šitých na míru po francouzskou kuchyni. Tak se sem rozšířila i móda míchaných nápojů, které se zpočátku podávaly jen na panovnickém dvoře při oficiálních návštěvách.

16200768486_c1b1bce6df_k

V téhle zlaté éře amerického koktejlu se z USA do Japonska dostaly různé receptury či nastavení barového pracoviště, aby zde zůstaly po desítky příštích let zakonzervované.

 

„Může za to zdejší institut mistra barmana a jeho učedníků. Jeden z nich po něm podnik převezme, ale žádný z nich nikam necestuje a neučí se jinde. Třeba v tokijském High Five mají striktní zákaz navštěvovat ve volném čase cizí bary, aby nekopírovali techniku jiného barmana. Proto má japonská barová kultura starosvětský, neaktuální nádech a nabízí převážně klasické drinky,“ vysvětluje Honza Vodička z Baru, který neexistuje.

 

Náš zákazník, náš bůh

Japonské top bary se dají v mnoha ohledech charakterizovat jako čisté. Ať už z hlediska minimalistického servisu drinků, barové desky prosté všech rušivých elementů, jakými jsou například papírové letáčky, nebo opravdové čistoty – pracovníci směny denně před otevřením utírají všechny lahve vyskládané v policích.

 

Pověstná je i japonská pohostinnost. jestliže je v našich zeměpisných šířkách zvykem říkat „náš zákazník, náš pán“, pak v zemi vycházejícího slunce to musí být „náš zákazník, náš bůh“. Tahle bezpodmínečná pohostinnost, odevzdanost hostu se nazývá omotenashi. Princip ichi-go ichi-e zase znamená jedinečnost aktuálního setkání „tady a teď“ bez možnosti příštího opakování, z čehož plyne stoprocentní soustředěnost na právě prožívaný okamžik.

14606281_1008060899304903_3390206782312089871_n

První vstřícný krok jako hosté často zažíváte ihned po příchodu do podniku. Ještě před objednáním dostanete teplý navlhčený ručník, jímž si otřete pouliční prach z rukou a obličeje. Když pak před odchodem požádáte o tip na místo, kde byste mohli strávit následující část večera, můžete být docela překvapeni. Někdo z personálu vás tam totiž klidně osobně doprovodí.

 

Choreografie s šejkrem

Tváří současného japonského barmanství je Hidetsugu Ueno, majitel baru High Five. Tento bývalý baseballista se za barový pult dostal v relativně pozdnějším věku, ale díky znalosti angličtiny se dostal do globálního barového povědomí a nyní létá po celém světě a natáčí instruktážní videa. Jeho specialitou je precizní vyřezávání ledových drahokamů pomocí malého nožíku, který si denně brousí.

Z obecně platné skromnosti a uměřenosti se vymykají pouze dvě barmanské techniky – ruční opracovávání ledových kvádrů, z nichž vzejde křišťálový led, a střídání mnoha způsobů shakování včetně hardshakingu.

 

„Hard v tomto případě neznamená náročný fyzicky, ale choreograficky. Musíte docílit toho, aby se tekutina v šejkru točila kolem ledu a dostala tak do sebe bublinky vzduchu. Takto provzdušněný drink je lahodnější, pitelnější,“ upřesňuje barman Honza Vodička.

 

A ještě malé doporučení na závěr. Pokud někdy v Japonsku vyrazíte do města popíjet, pamatujte, že přílišnou opilost zde považují za mnohem větší faux pas než ve střední Evropě.

 

Snímky: Flickr/Kent Wang a facebook

 




Komentáře

slot88