Doc. PharmDr. Jozef Augustín, PhD.
* 3. 3. 1940, Revúca
Z akademického pracovníka baristickým nadšencem a uznávaným odborníkem na kávu. Tak ve zkratce vypadá profesní dráha Jozefa Augustína, rodáka ze slovenské Revúce.
Výsledkem jeho práce v akademické sféře je docentura, pět knižně vydaných monografií, více než třicítka udělených autorských osvědčení. Vždyť také strávil dlouhá léta univerzitním výzkumem. Působištěm mu byla různá lékárenská zařízení a také Farmakologický ústav ČSAV a SAV, kde realizoval vydání několika úspěšných publikací, studií a patentů. Po 17 letech přišel zlom – rozhodl se přejít na Fakultu chemické a potravinářské technologie STU v Bratislavě. Tento transfer měl později dát smysl zbytku jeho života.
Začal se totiž specializovat na potravinářství a dostal bojový úkol; zajistit výuku do té doby neznámých předmětů pro budoucí potravinářské technology. „Přišla tehdy za mnou jedna naše výborná absolventka pracující u Juliuse Meinla. Byla celá vystrašená, že má za týden vycestovat do Hamburku a tam posuzovat kvalitu zelených nepražených kávových zrn,“ vzpomíná Jozef Augustín na prekérní situaci někdejší studentky.
Díky této příhodě mu došlo, že absolventi potravinářských oborů potřebují rozšířit své kávové obzory. Sic se o ní celý semestr přednášet nedá, zavedl Jozef Augustín v roce 1986 předmět o pochutinách. „Jsou to potraviny, které nutně nepotřebujeme. Ale život by bez nich nestál za nic. Prostě by nám ty bílkoviny, sacharidy, tuky, vitamíny a minerály tolik nechutnaly,“ definuje množinu poživatin okolo máku, medu, hub, kávy či koření.
Aby se měli studenti z čeho učit, napsal nejen pro ně dnes už legendární Povídání o kávě. A za nějaký ten rok i o pochutinách. Do veřejného prostoru se zapsal až poté, co redaktor jedněch bratislavských novin potřeboval napsat článek o kávě a relevantní zdroje hledal na univerzitě. Tam jej odkázali právě na docenta Augustína, který se od té doby veřejně vyjadřuje k mnoha baristickým záležitostem.
Jako odborník taktéž zasedá v porotách baristických soutěží. Jako zkušební komisař hodnotí technickou část výkonu baristy, tedy především přípravu, nebo obstarává degustaci. Nejraději prý má klasiky kategorie, espresso a cappuccino. Svou oblíbenou značku z objektivních důvodů nesdělí, vždy však musí být správně připravená.
„Když se mě ptají, která káva je nejlepší, odpovídám, že je to ta, jež vám chutná. Každý člověk je, a to vám potvrdí kterýkoliv doktor, jedinečný organismus se specifickým metabolismem a rozdílně vyvinutým chuťovým vnímáním. Co jednomu chutná, to může druhému přijít odporné,“ vysvětluje.
Takže pokud na vás působí kofein zázračně povzbudivě, věřte, že existují lidé, kteří za den vypijí sedm káv a osmou před spaním, protože by bez ní neusnuli.
Jak vyplnit svůj volný čas? S tím si Jozef Augustín, který o sobě mluví jako o ryzím Čechoslovákovi, nemusí dělat starost. Své poznatky z vědecko-pedagogické činnosti publikuje v domácích i zahraničních odborných časopisech, na konferencích, odborných seminářích. Je členem Rádu ritierov destilátov na Slovensku. Píše svou druhou knihu o kávě. Tvrdí, že je to na popud kolegů z branže. „Dlouho jsem se bránil, ale pak jsem přijal fakt, že první publikace se rychle rozprodala, a dal na naléhání všech těch skvělých lidí od kávy,“ říká.
Už má napsanou více než stovku stran a v nejbližší době plánuje rukopis zkompletovat. Takže chybí už jen jedna maličkost. Najít vydavatele ochotného investovat 300 tisíc korun. Jozef Augustín věří, že nakonec všechno dobře dopadne.
V Brně od tohoto týdne působí Yui Wai, barman vynikajících kvalit. Zkušenosti sbíral v New Yorku, Londýně, a naposledy u svého mistra v Tokiu.
Letos ve Vizovicích nalahvovali dvaadvacetiletou českou whisky.
Sasha Petraske v roce 1999 otevřel svůj newyorský bar Milk & Honey, čímž určil další směrování celého oboru. Zemřel na konci srpna, bylo mu 42 let.