7. 4. 2017
Autor: Michael Lapčík
Kooperace dvou odvěkých rivalů – ledu a ohně. Použití unikátní čiré kávy. A pocta zesnulé barmanské legendě. To vše se točí kolem soutěžního drinku Essini, jehož autorem je Martin Durek z Baru, který neexistuje.
Ten je jedním z účastníků letošního ročníku Elit art of Martini, který organizuje známý vodkový brand Stolichnaya. Pozici barmana v oblíbeném brněnském podniku zastává Martin Durek teprve něco málo přes jeden rok, není tedy divu, že jde o jeho premiérové soutěžní počínání.
„Při vymýšlení receptury jsem chtěl zkombinovat dva věhlasné klasické drinky, a sice Vodka Martini a Espresso Martini. Nejlépe tak, aby výsledek chutnal po kávě, ale zároveň byl průzračný,“ přibližuje barman začátek jeho tvůrčího postupu.
Řešení našel u slovenské firmy Clear Coffee, která vyrábí údajně první bezbarvou kávu na světě. Kromě ní a vodky Stolichnaya Elit v drinku najdete ještě trošku skořicového sirupu, likéru Creme de Cacao White, likéru z okvětních lístků révy vinné June Esprit, grepových bitters a oleje z vlašských ořechů.
„Drink je nádherně čirý a překvapí svou chutí. Před napitím totiž očekáváte něco silného a suchého, místo toho v ústech ucítíte kávu a spíše sladší, květinové a ořechové tóny,“ popisuje Martin Durek.
Servis koktejlu pracuje se symbolikou výrobního procesu vodky a má podobu umělecky vyvedeného stojanu, jenž je dílem jednoho zručného štamgasta baru. Ve spodní části hoří svíčka, jejíž plamen zahřívá hrst obilných zrn. Ta díky tomu za několik okamžiků zahalí nahoře trůnící sklenici s drinkem do aromatické mlhy. Zatímco oheň reprezentuje zážeh při započetí destilace, ručně sekaný led v koktejlu odkazuje na nízkou teplotu, při níž vodku Stolichnaya Elit filtrují.
„Chci zároveň vzdát hold Dicku Bradsellovi, autorovi drinku Espresso Martini, který před rokem zemřel. Tento skvělý barman nastartoval novou éru londýnské barové scény a ovlivnil tím spoustu lidí,“ dodává Martin Durek.
Porotci soutěže Elit art of Martini nyní stráví duben a květen návštěvami zúčastněných barů a hodnocením koktejlů. Osm vybraných barmanů postoupí do červnového finále, jehož dva nejlépe ohodnocené soutěžící bude čekat cesta na Ibizu.
Essini bude samozřejmě do konce května v Baru, který neexistuje všem zájemcům k dostání.
V letošní koktejlové nominaci poprvé převažují brněnské bary nad pražskými. Postaraly se o to Bar, který neexistuje, Super Panda Circus a Spirit Bar.
Včerejší úspěch Super Panda Circusu v Czech Bar Awards. Obhajoba Nejlepšího designu a Nejlepší cocktail bar k tomu!
Barmani a psychologie? V Super Panda Circusu startuje nové menu, tentokrát na téma archetypy.