16. 10. 2016
Autor: Tomáš Křemenák, Michael Lapčík
Tu elegantní karafu ze zeleného skla jsme poprvé spatřili v Paříži na festivalu Cocktails and Spirits. Jeho organizátoři každoročně představují stovku lahví, o nichž si myslí, že budou v dané sezoně pro milovníky kvalitní gastronomie zajímavé, a tyhle dvě byly mezi nimi.
Protože nevládneme německému jazyku s neochvějnou pevností, působily na nás etikety se jménem Rochelt dosti francouzsky. Ve skutečnosti se však bavíme o rodinné mikropalírně z rakouských Tyrol.
V údolí pod strmými alpskými vrcholy, ve vesničce Fritzens, zvládá rodina pana Rochelta za rok vyrobit kolem sedmi tisíc litrů zhruba dvaceti druhů ovocných pálenek. O chod podniku se v současnosti stará švagr zakladatele spolu s jeho třemi dcerami.
Do degustačních skleniček se nám ve francouzském hlavním městě dostalo po vzorku meruňkovice a hruškovice ze sladké odrůdy Williams. U nás na Moravě kvasí bečky naplněné tímto ovocem na leckterém dvorku, proto nás zajímalo, jak se s ním popasovali rakouští palírníci.
Nutno přiznat, že z designově vyvedené a číslované láhve s výměnným uzávěrem, kterou by milovníci dekorací neváhali označit za drobné umělecké dílko, teče ultraprémiová kořalka chytlavé chuti.
Dvakrát destilovaná kotlíková pálenka v sobě skrývá rovných 50 procent alkoholu. Požár v ústech však nečekejte – připravte se sice na intenzivní, ale zároveň sladší a šťavnatou chuť bez zbytečné lihovosti.
„Zařadil bych ji na pomezí nepřeslazeného likéru a pálenky. Projevuje se svěží dužina meruněk, ostatně nic jiného destilační soustavou v tomhle případě neprošlo. Těžkost ani hutnost necítím,“ popsal své dojmy po ochutnávce rakouské meruňkovice barman Tomáš Křemenák.
Jemnost pálenky má na svědomí nejen druhá destilace, ale také následné mnohaleté ležení ve skleněných demižonech. Právě to zapříčiní sametové propojení chutí a vůní.
Do polic Baru, který neexistuje se provozním po značné snaze podařilo sehnat po jediném exempláři meruňkovice a hruškovice ročníků 2004 a 2005.
„Pálenky nám chutnají a chceme podporovat výrobce, kteří s nimi pracují poctivě. Pokud vám chutná ovoce, dokážete ocenit jedinečnost a baví vás rozšiřovat si svůj chuťový rejstřík, je pro vás na baru Rochelt ideální volbou,“ dodává Tomáš Křemenák.
Cena za 0,04 cl panák tohoto exkluzivního destilátu činí 500 korun.
K třetím narozeninám dostal Super Panda Circus nové koktejlové menu i hromadu interiérových úprav. Přijdete si zahrát se svým barmanem o drink?
Barmani a psychologie? V Super Panda Circusu startuje nové menu, tentokrát na téma archetypy.
Maracujová povidla, sirup z banánových slupek, hořčičný bitter, Vincentka, kachní rillettes a spousta dalšího v novém gurmánském menu.