Maxwin Slot https://bambolatwo.flavorplate.com/ Slot Dana http://slot-server-myanmar.nexthub.pwc.com/ Slot Gacor Casino Online Slot Online Megaslot Megawin http://slot99.heavisoft.kittyhawk.aero/ https://cloudmigration.glintech.com/ live casino Slot Pragmatic Situs Slot Online https://staging.ecocart.io

Jak chutná pálenka po 10 letech? Odpověď přichází z Tyrolska

16. 10. 2016

Autor: Tomáš Křemenák, Michael Lapčík

 

Tu elegantní karafu ze zeleného skla jsme poprvé spatřili v Paříži na festivalu Cocktails and Spirits. Jeho organizátoři každoročně představují stovku lahví, o nichž si myslí, že budou v dané sezoně pro milovníky kvalitní gastronomie zajímavé, a tyhle dvě byly mezi nimi.

 

streifzug_8Protože nevládneme německému jazyku s neochvějnou pevností, působily na nás etikety se jménem Rochelt dosti francouzsky. Ve skutečnosti se však bavíme o rodinné mikropalírně z rakouských Tyrol.

 

V údolí pod strmými alpskými vrcholy, ve vesničce Fritzens, zvládá rodina pana Rochelta za rok vyrobit kolem sedmi tisíc litrů zhruba dvaceti druhů ovocných pálenek. O chod podniku se v současnosti stará švagr zakladatele spolu s jeho třemi dcerami.

 

streifzug_6Do degustačních skleniček se nám ve francouzském hlavním městě dostalo po vzorku meruňkovice a hruškovice ze sladké odrůdy Williams. U nás na Moravě kvasí bečky naplněné tímto ovocem na leckterém dvorku, proto nás zajímalo, jak se s ním popasovali rakouští palírníci.

 

Nutno přiznat, že z designově vyvedené a číslované láhve s výměnným uzávěrem, kterou by milovníci dekorací neváhali označit za drobné umělecké dílko, teče ultraprémiová kořalka chytlavé chuti.

 

streifzug_2Dvakrát destilovaná kotlíková pálenka v sobě skrývá rovných 50 procent alkoholu. Požár v ústech však nečekejte – připravte se sice na intenzivní, ale zároveň sladší a šťavnatou chuť bez zbytečné lihovosti.

 

„Zařadil bych ji na pomezí nepřeslazeného likéru a pálenky. Projevuje se svěží dužina meruněk, ostatně nic jiného destilační soustavou v tomhle případě neprošlo. Těžkost ani hutnost necítím,“ popsal své dojmy po ochutnávce rakouské meruňkovice barman Tomáš Křemenák.

 

streifzug_7Jemnost pálenky má na svědomí nejen druhá destilace, ale také následné mnohaleté ležení ve skleněných demižonech. Právě to zapříčiní sametové propojení chutí a vůní.

 

Do polic Baru, který neexistuje se provozním po značné snaze podařilo sehnat po jediném exempláři meruňkovice a hruškovice ročníků 2004 a 2005.

 

„Pálenky nám chutnají a chceme podporovat výrobce, kteří s nimi pracují poctivě. Pokud vám chutná ovoce, dokážete ocenit jedinečnost a baví vás rozšiřovat si svůj chuťový rejstřík, je pro vás na baru Rochelt ideální volbou,“ dodává Tomáš Křemenák.

 

Cena za 0,04 cl panák tohoto exkluzivního destilátu činí 500 korun.

 




Komentáře

slot88