Maxwin Slot https://bambolatwo.flavorplate.com/ Slot Dana http://slot-server-myanmar.nexthub.pwc.com/ Slot Gacor Casino Online Slot Online Megaslot Megawin http://slot99.heavisoft.kittyhawk.aero/ https://cloudmigration.glintech.com/ live casino Slot Pragmatic Situs Slot Online https://staging.ecocart.io

Česnekový drink se neujal. Zvítězil jasmín s levandulí

18. 4. 2014

 

Zpráva sponzorovaná mediálním partnerstvím

 

„Je to drink nízkokalorický, po zdravotní stránce doporučitelný barmany i lidovými léčiteli,“ přesvědčuje odbornou porotu i publikum z pódia, na němž připravuje svůj soutěžní koktejl zvaný Česnekové Mattoni, barman Zdeněk Javorský.

 

CBA-logo_2011Typický odér aromatické byliny jde cítit až do obecenstva. Kombinace brusinkové a mátové šťávy, minerálky a drceného i krájeného česneku má prospívat krevnímu oběhu i obranyschopnosti organismu jeho konzumentů.

 

Česnekové Mattoni sice v konečném účtování nezabodovalo, i tak ale reprezentovalo kreativitu současné české barové scény. Ta se promítla do několika soutěží, jež byly součástí víkendové konference České barmanské asociace v jihočeském Frymburku.

 

„Nerad hovořím o nějakých aktuálně vládnoucích trendech. Naši barmani v současnosti hodně kopírují způsob práce a používání různých pomůcek od světových lídrů. Příkladem může být Bar Convent Berlín. Někdo s něčím přijde a ostatní to začnou přejímat. Tímto způsobem se k nám dostávají světové trendy, jde o živelnou věc,“ vysvětluje prezident České barmanské asociace (CBA) Aleš Svojanovský.

 

Milan Červenka se radoval z vítězství v sobotní soutěži.

Milan Červenka se radoval z vítězství v sobotní soutěži.

Jedna dlouhodobá tendence za českými pulty ale podle něj přece jen existuje. Je to návrat ke klasickým koktejlům, jejich upgrade neboli twist. Barmani se také zajímají o historii pití, pořizují si publikace o tomto tématu a čerpají odtud příběhy, kterými doprovází prezentaci svých drinků.

 

Pátečního klání Mattoni Grand Drink, které bylo nominačním kolem na světový šampionát v míchání nealkoholických koktejlů, se zúčastnilo 15 soutěžících. Trofej a právo reprezentovat ČR na červnovém mistrovství si odnesl Milan Zaleš. Sobotní odpoledne a večer pak v sále frymburského wellness hotelu zabrala soutěž Bohemia sekt cocktail competition. Účastníky do ní vybíral samotný prezident CBA, nemohl se tedy přihlásit jen tak někdo.

 

V několikahodinovém maratonu se porotě nejvíce zamlouval výkon kopřivnického barmana Milana Červenky. Pro výrobu svého fancy koktejlu Jasmine Tea Fashioned použil rum Appleton, Becherovku, jasmínový čaj, likér Bigallet Viriana China, čokoládový Monin, bitter Abbot’s a pomerančovou kůru. Drink podával ve skleničkách nakouřených skořicí, švestkou, rozinkami a badyánem.

 

 

Hláška víkendu

Se sestrou jsme byli odmala vedeni ke skromnosti. Táta nás na cestách většinou zavedl do nějaké cukrárny a řekl, ať se pořádně nadechneme. Takto jsme procestovali spoustu zahraničních destinací a moc peněz to nestálo.

Moderátor Petr Nárožný ml. komentoval fakt, že promeškal večeři

V druhé polovině pak připravil šumivý koktejl Levander Prohibition. Složení? Gin Berkeley Square, Martini Bianco, Elderflower cordial, levandulový Monin, citronová šťáva, bílek, levandulový bitter a Bohemia Sekt. „Všichni soutěžící prokázali, že se české barmanské umění drží mezi světovou špičkou,“ soudí marketingový ředitel Bohemia Sektu Martin Fousek.

 

Slavnostní večer se neobešel bez předávání ocenění a nablýskaných pohárů. Barmanem roku 2013 v kategorii profi classic se stal Milan Mriglod, skupinu profi flair ovládl Václav Abraham, úřadující vicemistr světa v této kreativní disciplíně.

 

Oba budou tento rok reprezentovat Českou republiku na barmanském mistrovství světa v jihoafrickém Kapském městě. Netřeba pochybovat o tom, že Václav Abraham je se sbírkou dosažených úspěchů horkým želízkem v ohni.

 

„Ale i Milan Mriglot je špičkový barman, odvádí velmi dobrou práci. Mistrovství světa je o štěstí, kdo zasedne v komisi, která se skládá z prezidentů členských zemí,“ tvrdí prezident CBA Aleš Svojanovský.

 

„V latinskoamerických zemích mají diametrálně odlišný pohled na koktejl než v Evropě, což je dané odlišným vývojem těchto regionů. Objektivní posouzení pak ale bývá složité. Oni některé kombinace zeleniny, ovoce a botanicals, které jsou v Evropě moderní, považují za nesmysl, nebojím se říct hovadinu,“ doplňuje.

 

Titul za nejlepšího baristu roku – Mistr kávy – si potom převzal brněnský Roman Pospíchal.

 

Video z pátečního večera můžete zhlédnout zde:

https://www.youtube.com/watch?v=Ivh1cy90Bmc




Komentáře

slot88