26. 6. 2015
Autor: Michael Lapčík
„Cash Only Bar. Drinks & Hot Dogs,“ dočtete se na ceduli nad vstupem do nedávno otevřeného baru Cash Only v centru Prahy. Všechna uvedená tvrzení jsou pravdivá. Nezapomeňte proto před samotnou návštěvou vybrat hotovost z bankomatu. Ostatně, obrázek staré kasy, a nikoliv platební karty, na to dost vehementně upozorňuje.
V Cash Only si totiž potrpí na dobovost a jemně vzdorovitou odlišnost. „Chtěli jsme se vrátit v čase o něco zpátky, zhruba do USA 40. a 50. let,“ vysvětluje manažer podniku Martin Tulpa. Považte, kde v samotném historickém centru Prahy nejde používat kartu? Pokud ale bude placení penězi činit hostům zhýčkaným virtuálním bankovnictvím časté potíže, jsou prý v baru ochotni platební terminál pořídit. Avšak zatím tomu nic nenasvědčuje.
Za rozjezdem nového dvoupatrového podniku stojí zkušení harcovníci z nedalekého Hemingway baru, mixologové Aleš Půta a David Andrle. To by samo o sobě mělo být zárukou kvality.
Onen časový posun o půl až tři čtvrtě století zpět se zde projevuje především v interiérových dekoracích. Vykachlíkovaná zeď za barem v barevné kombinaci bílá, žlutá, tyrkysová, černá. Sbírka výrobníků sifonu ve vitrínce nad průchodem do spodní části. Obří černobílé foto žen ve světlých nátělnících stepujících po obřích kvádrech ledu.
To hlavní kouzlo baru ale tkví v jeho pohodové atmosféře. Rozhodně sem nemusíte v obleku a rezervace se prostě nepřijímají, takže jednoduše přijdete, a buď máte štěstí, nebo smůlu. Na rozdíl od staršího bratříčka Hemingwaye, kde si bez rezervace nesednete s téměř neochvějnou jistotou.
Do celého podniku se vměstná maximálně 70 lidí. 30 jich pojme vstupní část, zbytek pak spodní podzemní trakt. Oba prostory přitom disponují vlastním barem. Za horním pultem se momentálně má co ohánět osamocený David Andrle, loňský barman roku České republiky.
„Běžně tady býváme dva, jenže kolegyně si dnes zvrtla kotník a na večer už ji neměl kdo zastoupit. Ale to nevadí, mám rád výzvy,“ hodnotí s klidem dnešní vrchovatou pracovní nálož.
O chvíli později už na baru přistává hotový New York Sour. Na bourbonu, s nadýchanou bílkovou pěnou a třešničkou nabodnutou na špejli s etno dekorací. To je Amerika!
„Menu čítá 10 drinků a my jej budeme obměňovat v dvouměsíčních intervalech. To další, ve stylu svěžích chutí, ovoce a zeleniny, spustíme se začátkem července. Chceme pracovat s čerstvými ovocnými šťávami, ať už melounovou, okurkovou, broskvovou nebo jahodovou. Prostě s tím, co najdeme na tržišti,“ vykládá Martin Tulpa.
Ve spoustě barů jsou dnes přesvědčení, že ke koktejlu je nejlepší zakusovat hamburger. To bychom ale nebyli v Cash Only, aby nám k mainstreamu nenabídli alternativu. Zahnat o slovo se hlásící hlad tu můžete popcornem, klasickým párkem v rohlíku, nebo vlajkovou lodí zdejšího občerstvení – vypiplaným hotdogem.
Jeho gruntem je párek o 95procentním obsahu masa, který pro bar na zakázku vyrábí řeznictví Matek z Kostelce nad Labem. Uzenka se skrývá v housce pečené v italské restauraci La Finestra a celé dílo z vrchu kryje hořčice, kečup, kyselá okurka, kysané zelí, čedar a sušená cibulka. Jako příloha slouží moravské chipsy.
Ze solidní porce se najíte, počítejte ale s tím, že budete o bezmála stokorunu chudší. „Hot dogy plánujeme do budoucna ještě zapékat, aby byly křupavé. Chceme je připravovat opravdu poctivě, aby si lidi řekli, že měli super hot dog a že to bylo v Cashi,“ dodává Martin Tulpa.
Podle něj si již Cash Only stihl za krátkou dobu své existence vybudovat základ stále klientely. „Řekněme, že taková desítka hostů k nám chodí obden,“ říká. Pokud udrží nastolený trend a kvalitu, určitě tady mít nouzi o návštěvníky nebudou. Nekuřácký bar v centru Prahy, kam nemusíte zrovna v obleku, s koktejly připravenými mistry svého oboru. Prázdno by tu být nemělo.
Originalita sama. V Česku jste zřejmě v žádném podobném baru ještě nebyli. Tento týden otevírá Super Panda Circus.
Před pár dny otevřela mezi barmany nejočekávanější letošní novinka - bar L'Fleur, jehož autorem je osobnost českého barmanství Miloš Danihelka.
Co s duší člověka udělá 22 hodin strávených ve skoro nonstopu? Testovali jsme to v našem novém brněnském podniku 4pokoje.