6. 7. 2015
Autor: Michael Lapčík
Českou republiku v následujících měsících zaplaví nový a poměrně specifický drink – Bohemian sour. Dostanete ho v 16 vybraných podnicích. Smyslem akce je poukázat na existenci kvalitní české suroviny a její možnosti využití v koktejlech. Základem Bohemian souru je totiž slivovice.
Sladkokyselý Bohemian sour se zrodil v pražském excelentním baru Black Angel’s. Vymysleli ho zde kvůli novému „Bohemian“ koktejlovému menu, jehož uvedení plánují na letošní září. Současný průřez koktejlovou historií a světové barmanské osobnosti na nápojovém lístku vystřídají české persony a taktéž tuzemské produkty.
„Drinky postavené na Becherovce se v posledních letech staly módou českých barů. Zapomíná se ale na slivovici. My jsme z ní po různých experimentech namíchali sour,“ říká manažer baru Black Angel’s Pavel Šíma.
Kde je Bohemian sour k dostání
Zapa bar, Český Krumlov
Zanzibar, Kladno
Cloud 9 sky bar & lounge, Praha
Black Stuff Irish Pub, Olomouc
Black Angel’s, Praha
Fifty Fifty, Kopřivnice
Destiny, Třinec
Žlutá ponorka, České Budějovice
Co kdyby, Ostrava + Havířov
Runway bar, Brno
Zlatá loď, Brno
Martini’s bar, Pardubice
Disco Šnekolend, Horní Rokytnice
Lanterna, Velké Karlovice
Dají se vůbec ze slivovice vytvářet koktejly?
Slivovice je hodně specifickým, ale na druhou stranu určitě i míchatelným destilátem. Přednedávnem jsem na barmanské soutěži ve Vizovicích jako porotce ochutnal 16 slivovicových drinků a dokáži si představit, že třeba 4 bych si objednal znovu. Slivovice v nich byla přiznaná a zároveň nijak nevadila.
Zejména mimomoravští konzumenti na ni asi budou méně zvyklí.
To ano, ale představte si, že se v čase vrátíte o 15 let nazpět a řeknete někomu, ať připraví netradiční drink s Becherovkou. Vytřeštil by oči, protože z Becherovky se přece žádné drinky dělat nedají. Dnes je tomu zcela jinak a barmani z ní dokáží vytvořit výborné drinky.
Jaké jsou mixologické přednosti slivovice?
Je skvělým základem pro sour. Prostě přidáte cukr, něco kyselého, a celé to zjemníte bílkem. Použití destilátů navíc můžete variovat. Když budete pracovat se základní, tříletou, nebo pětiletou kosher, výsledek bude chutnat pokaždé jinak. Stejně jako je gintonik z různých ginů a toniků pokaždé jiný. Zaplať pánbůh za současný trend, kdy si už lidé v barech neobjednají jen gin s tonikem či rum s kolou, ale chtějí konkrétní značky.
Může mít drink ze slivovice v baru formátu Black Angel’s úspěch?
Určitě, vždyť meníčko nebude obsahovat stovky položek, takže v něm nezanikne. Ne každému musí zákonitě chutnat, ale své fanoušky si bezesporu najde.
OTÁZKA PRO ACHIMA ŠIPLA
Použití syrového vaječného bílku může být pro někoho hygienicky problematické. Nebojíš se pití drinků, které jej obsahují?
Z mého pohledu bílek do souru patří, ale není v něm stoprocentně vyžadován a existují i receptury bez něj. Pokud v podniku dodržujete pravidla bezpečnosti potravinářského provozu HACCP, neměl by dnes již být problém s žádnou surovinou. Navíc jsou k sehnání i pasterované nebo sušené bílky. V opravdovém koktejlovém baru bílek nechybí, protože drinkům poskytuje jemnost, texturu a pěnu.
Do akce Twist your Bohemian sour se zapojilo 16 českých barů, které svým hostům drink se slivovicí nabízejí od července do října. Vždy však základní recepturu po svém poupraví, tedy twistují.
„Jedinou povinnou ingrediencí je pětiletá kosher slivovice Rudolf Jelínek. Barmani mohou twistovat základní recepturu, nebo sour jako takový. Fantazii se meze nekladou. V chuti by však měla dominovat kyselá složka doplněná o sladkou ingredienci,“ vysvětluje organizátor sourové kampaně Achim Šipl, jenž je ambasadorem likérky Rudolf Jelínek a předním českým barmanem.
Například v českokrumlovském Zapa baru připravili Bohemian sour s černým pivem, které zrálo ve vypalovaných sudech. Třeba se někde objeví i molekulární verze drinku ve formě želé. Základní receptura drinku by si určitě dobře rozuměla s různými domácími surovinami, třeba povidly, mrkvovou šťávou, okurkovým sirupem anebo lesním ovocem.
Cílem celé akce je ukázat barmanům i jejich hostům, že se v Česku vyrábí produkt svou kvalitou dosahující světové úrovně. „Pětiletá kosher slivovice je srovnatelná se značkami, které mají nadnárodní korporace jako své vlajkové lodi. Vyrábí se v nezměněné podobě více jak 80 let a na tento proces dohlíží rabín z organizace Orthodox Union. Reprezentuje slivovici jako takovou na západních trzích,“ dodává Achim Šipl.
Po skončení akce pořadatelé vyhlásí nejpovedenější twist a nejlepšího prodejce drinku. Mediálním partnerem kampaně Bohemian sour je webový magazín Nepiju břečky. Na našich stránkách tak budete moci sledovat seriál o jednotlivých účastnících sourové přehlídky.
Barmani a psychologie? V Super Panda Circusu startuje nové menu, tentokrát na téma archetypy.
Nové menu baru Super Panda Circus bez přehánění dosahuje světových parametrů. Na tomhle si borci dali hodně záležet.
Barmanka Hana Graclíková zvítězila v českém finále soutěže Beefeater MIXLDN a bude tak reprezentovat Českou republiku v únorovém světovém kole v Londýně.