28. 3. 2020
Autor: Michael Lapčík
Foto: Michaela Cichrová
Jsou vyhlášení pohostinností a profesionalitou personálu při obsluhování hostů v barech. Pokud ale chtějí přežít koronavirovou krizi, musejí se alespoň na čas přesunout do virtuálního prostředí. Nový on-line market se základními potravinami vysoké kvality a vlastním rozvozem proto dnes spouští brněnská gastronomická skupina Lidi z Baru. Provozovatelé Baru, který neexistuje a spol. zákazníkům nabízejí sortiment svých dlouhodobých dodavatelů a garantují doručení následující všední den.
Na nenápadně jednoduché webové stránce lidizbaru.cz je prozatím na výběr ze 45 položek – například vyzrálé hovězí od Kloudy i Steinhausera, víno, bylinky a zelenina z jižní Moravy, domácí toustový chleba od 4pokojů či vejce z volného chovu. Služba má pro zákazníka být uživatelsky velmi snadná a z hlediska doručení co nejrychlejší a nejjistější. Dostupná je na území Brna.
Přestože provozování barů a on-line prodej potravin jsou naprosto odlišné obory podnikání, trvaly přípravy projektu a transformace části barového týmu v operátory skladového hospodářství a kurýry jen několik málo dní.
„V ideálním případě to je win-win situace pro všechny tři strany. Dodavatelé, s jejichž špičkovými produkty běžně pracujeme v našich podnicích, budou mít odbyt, i když jsou restaurace, které normálně zásobují, zavřené. Naši hosté si mohou koupit kvalitní suroviny, které v obyčejném supermarketu často nejsou k dostání, aniž by vytáhli paty z domu. Bezkontaktně a s doručením v následující den. A my máme v krizové situaci nějakou práci,“ říká zakladatel gastronomické skupiny Lidi z Baru Honza Vlachynský.
Lidi z Baru kvůli rozšíření portfolia nyní budou aktivně oslovovat další dodavatele. Z reakcí zákazníků hodlají také zjišťovat, co oni samotní by v on-line supermarketu dále uvítali. „Není to tak, že jsme museli zavřít hospodu nebo kavárnu, a proto rozprodáváme věci, které nám přebývají a zkazily by se. My se snažíme ve spolupráci s řezníky, zemědělci, vinaři a dalšími dodavateli našim zákazníkům doručit to, co oni sami potřebují doma ve spíži,“ zdůrazňuje Honza Vlachynský.
Podle něj je nyní předčasné mluvit o tom, jakým způsobem bude nový on-line supermarket dál rozvíjet a zda bude fungovat i po opadnutí koronavirové epidemie. Předpokládá ale, že by projekt mohl být životaschopný dlouhodobě.
Gastronomickou skupinu Lidi z Baru zasáhla opatření spojená s koronavirovou epidemií výrazně. Bary Super Panda Circus a Slast jsou úplně zavřené, stejně jako hotel Anybody. V Baru, který neexistuje a Whiskey Baru, který neexistuje funguje večerní rozvoz koktejlů a příbuzného sortimentu, bistro 4pokoje zase rozváží obědy.
Lidi z Baru chtějí krizi přečkat mimo jiné prací na alternativních projektech. V horizontu několika týdnů plánují vydání knihy koktejlových receptur, vymýšlejí také stolní hru zasazenou do prostředí nočního Brna.
V letošní koktejlové nominaci poprvé převažují brněnské bary nad pražskými. Postaraly se o to Bar, který neexistuje, Super Panda Circus a Spirit Bar.
Včerejší úspěch Super Panda Circusu v Czech Bar Awards. Obhajoba Nejlepšího designu a Nejlepší cocktail bar k tomu!
Originalita sama. V Česku jste zřejmě v žádném podobném baru ještě nebyli. Tento týden otevírá Super Panda Circus.