Maxwin Slot https://bambolatwo.flavorplate.com/ Slot Dana http://slot-server-myanmar.nexthub.pwc.com/ Slot Gacor Casino Online Slot Online Megaslot Megawin http://slot99.heavisoft.kittyhawk.aero/ https://cloudmigration.glintech.com/ live casino Slot Pragmatic Situs Slot Online https://staging.ecocart.io

Barové trendy s datem 2017? Gin, Jižní Amerika, jednoduchost

2. 1. 2017

Autor: Michael Lapčík

 

Tak jáj, budoucnost! I ten špatnej barman na každýho spadne. Vaše garnishe budou nadále vám dobře kvétat. Ale z břeček můžete vytáhnout se. Hlavně nepřepínejte kanela.

 

Umět věštit jako slavná Jolanda by prostě chtěl každý. I my, pouzí obdivovatelé barové kultury, nadpřirozenem neobdaření. Dovolili jsme si proto na základě barmanských zkušeností kolegů a článků z cizojazyčných serverů odhadnout, jaké barové trendy se v našich barech v právě započatém roce projeví.

greghirson

Rok 2017 se ponese ve znamení ginu. Foto: Flickr/Greg Hirson

Datum s číslicemi 2017 se do dějin zapíše jako éra nejzářnějšího rozmachu ginu, než v následujících letech zájem o něj poněkud upadne. „V současnosti se dle mého názoru vyrábějí některé naprosto nesmyslné giny, které lidi bůhvíproč baví, stejně jako celá tato kategorie. Pomalinku by měla stoupat tequila a brandy. Možná Češi konečně začnou chápat, že i na jižní Moravě se dá vyprodukovat dobré červené víno, a začnou ho pít,“ odhaduje Jan Vodička z Baru, který neexistuje.

 

Jsme v baru, nebo restauraci?

Užíváte si drinky, které obsahují paprikové pyré, pečené hrozny, uzenou rajčatovou vodu nebo třeba fermentované suroviny? Tak to se radujte, neboť je na lístcích svých oblíbených podniků najdete i letos.

 

„Využívání kuchyňských ingrediencí a způsobů přípravy barmany je možné díky tomu, že hosté jsou ochotni riskovat a zkoušet nové věci v mnohem větší míře než kdy dřív. Informace, kterou jsem zahlédl v americkém Forbesu, vlastně jen potvrzuje mou osobní zkušenost,“ říká další z brněnských barmanů Filip Hájek.

 

Forbes kromě toho celosvětově očekává ještě inspiraci Latinskou Amerikou v podobě vyšší spotřeby jejích destilátů – mezcalu, pisca či cachaçy. V koktejlových kreacích by pak měly čím dál výraznější roli hrát rostlinné tuky jako arašídové máslo nebo kokosový olej.

 

Nedrancujme Zemi

Do barového světa pronikají i aktuální společenská témata. Gigantický producent alkoholu Diageo předpovídá, že trendem se stane vyjádření postoje k různým událostem včetně politických. Pokračovat bude genderově neutrální pojetí drinků a hlášení se k lokálnímu dědictví.

lyan

White Lyan. Foto: Facebook

Zhoršující se stav planety pak přiměje barmany zaobírat se ekologií. Už nyní se řeší uhlíková stopa alkoholických produktů, které je třeba do něčeho balit, nějakým způsobem přepravovat a spotřebovávat energii na jejich výrobu. Nejdále jsou v tomto ohledu pravděpodobně v londýnském baru White Lyan.

 

 „Určitě se o tom začne víc mluvit. Například spotřeba vody na destilaci je skutečně obrovská,“ upozorňuje Jan Vodička.

 

Ten se navíc domnívá, že trendy v gastronomii obecně budou spět k celkové jednoduchosti. „Myslím tím drinky a jídlo o méně surovinách, zato zřetelněji přiznaných. Předmíchané složky koktejlů zase umožní mnohem rychlejší distribuci objednávek,“ dodává.

 

Zkrátka to vypadá, že se zase máme na co těšit!

 




Komentáře

slot88