28. 5. 2018
Autor: Michael Lapčík
Představte si, že byste se přihlásili do dovednostní soutěže v oboru, kterým se v profesním životě zabýváte a který milujete. Váš výkon hodnotí ti, kteří působí ve vyhlášených metropolích, řadí se k absolutní světové špičce, vy k nim vzhlížíte a jejich počínání dlouhodobě sledujete. No, a potom soutěž vyhrajete, načež vám tyhle ikony předají pohár a nosí vás na ramenou.
Přesně to se minulý pátek stalo Rudolfu Formanovi z Baru, který neexistuje. Zkušenému barmanovi se podařilo zvítězit v tradiční exhibiční soutěži Grand Prix České barmanské asociace. Jeho triumf byl okořeněný tím, že soutěž se tentokrát konala při výjimečné příležitosti – otevírání budovy nového centra asociace v Brně. A na něj ze světa přiletěly velké osobnosti.
Z Londýna Alex Kratěna (Pour), Robin Kolek (Termini) a Wendy Stoklasová (Bacardi UK), ze Singapuru Roman Foltán (Atlas) a z Hongkongu Ondřej Pospíchal (Proof & Company). Tato pětice tvořila hvězdnou porotu soutěže, do níž pořadatelé pozvali 11 barmanů z partnerských barů asociace. A Rudolf Forman byl nejlepším z nich. „Míchat své drinky před lidmi, ke kterým vzhlížím, dostat od nich přímo na pódiu zpětnou vazbu a nakonec i pohár, to pro mě byla úžasná zkušenost,“ neskrýval Rudolf Forman radost po vyhlášení výsledků.
Každý účastník exhibice míchal po dvou short a long drincích vlastní receptury. Seznamte se s koktejly, které Rudolfu Formanovi vynesly vítězství.
3 cl Baron Hildprandt ze zralých hrušek
2 cl mezcal Bruxo No. 1
1,5 cl vermut Mancino
1,5 cl Suze
meduňka
Základem short drinku je 40procentní hruškový likér ze zámecké palírny v jihočeské Blatné. Intenzivní hruškovou ovocnost v něm podporuje směs vermutů Mancino. Naopak chuťový protipól zastupují suchý kouřový mezcal a francouzský sladkohořký bylinný likér Suze. Tyto dva kontrasty v celkovém výrazu dokázala přemostit nádherně aromatická meduňka.
Koktejl jeho autor připravoval metodou throwing, kdy barman přelévá tekutinu z jednoho šejkru do druhého za jejich úctyhodného výškového rozdílu. „Drink to provzdušní a minimálně naředí. Navíc je tenhle způsob vizuálně atraktivní pro hosty,“ upřesnil Rudolf Forman, jenž Smoky Pear Negroni servíroval do kovových misek a ozdobil jej lístkem meduňky.
3,5 cl gin Opihr
3 cl kokosová voda
2 cl verjus Nestarec
0,75 cl kardamomový cordial
4 cl Ryzlink rýnský
3 kapky solného roztoku
černé olivy
Příprava long drinku byla takovým malým divadlem. Rudolf totiž koktejl vymyslel jako Fizz, jenže ouha – žádná z použitých ingrediencí není perlivá, což je jednou z charakteristik této koktejlové kategorie. Proto si při přípravě vzal k ruce šejkr Perlini, který je tvořen nejen samotnými míchacími nádobami, ale také systémem vhánějícím do tekutiny oxid uhličitý z přistavené bomby.
Chuť koktejlu brněnský barman vystavěl na několika pilířích. Tím prvním je kardamom obsažený nejen v domácím cordialu, ale také netypickém London dry ginu Opihr. Druhý pilíř podepírá „pátou chuť“ umami, jejíž tóny můžete naleznout v kokosové vodě a solném roztoku, ale i verjusu (kyselá šťáva z nezralých hroznů) od vinaře Milana Nestarce. Třetí nosnou složkou drinku je moselský ryzlink oplývající neobyčejnou mineralitou. Pokud se ptáte na výsledný chuťový vjem, pak věřte, že je výbušně kardamomový se slaným pokračováním a doznívající mineralitou. Foodpairing s černými olivami pak nabízí zážitek podobný černé čokoládě.
V letošní koktejlové nominaci poprvé převažují brněnské bary nad pražskými. Postaraly se o to Bar, který neexistuje, Super Panda Circus a Spirit Bar.
Včerejší úspěch Super Panda Circusu v Czech Bar Awards. Obhajoba Nejlepšího designu a Nejlepší cocktail bar k tomu!
Originalita sama. V Česku jste zřejmě v žádném podobném baru ještě nebyli. Tento týden otevírá Super Panda Circus.