11. 5. 2018
Autor: Michael Lapčík
Udělej sedm irských káv dle své fantazie za míň než tři minuty. Nic víc.
Tak znělo zadání již tradiční soutěže brněnských baristů Ultimate Coffee Smackdown. Letošní ročník se uskutečnil 5. května v útulné kavárně Mitte a zúčastnilo se ho šest barmanů a baristů z brněnských podniků. Nejlepší z nich byla Barbora Šarounová ze 4pokojů, která tak svou první soutěžní zkušenost v životě hned okořenila vítězstvím.
Do kávového klání přitom vstupovala jako úplný outsider. Když diváci před startem na venkovní tabuli tipovali vítěze, u jejího jména se objevilo nejméně čárek. Při soutěžení ji na rozdíl od ostatních nikdo nefotil. „Říkala jsem si, že mě asi neznají, protože nepracuji v kavárně, ale v baru,“ krčí rameny.
To se nakonec ukázalo jako nesporná výhoda. Hodnotitele totiž velmi zaujal její klidný a profesionální projev, který Barboře zůstal i při samotném vytváření drinku. Pro někoho velká obtíž, pro člověka pracujícího denně za barem nutnost a do jisté míry rutina. Dalšími kritérii byly chuť a vzhled koktejlu a dodržení časového limitu.
S posledně jmenovaným faktorem se soutěžící ze 4pokojů dokázala poprat taktéž nadstandardně – zatímco polovina účastníků vymezený čas přetáhla, ona naopak stihla připravit ještě osmou porci kávy a připít všem na zdraví. „Když si to natrénuješ a děláš všechny drinky stejné, není to tak složité,“ tvrdí.
Její soutěžní irské kafe se kromě povinné složky – výběrové kávy z brněnské pražírny Rebelbean – skládalo ze smetany, 4pokojového sladového sirupu (slad ze slavkovského pivovaru, opražený s kakaovými nibsy, vanilkou a cukrem) a irské whiskey Powers. „Tu jsem vybrala proto, že ji vyrábí metodou pot still. Díky tomu má vyšší voltáž, koule. Prostě v drinku nezanikne, ale naopak podpoří obsažené chutě,“ vysvětluje Barbora Šarounová s tím, že vycházela z meníčkového nealko drinku 4pokojů nazvaného Irish Rehab.
Za svůj výkon si mimo jiné vysloužila putovní trofej – džínovou bundu, na niž si může umístit vlastní nášivku, a za rok ji předá novému šampionovi. „Vyhrát hned první soutěž, které se člověk zúčastní, to je příjemné nakopnutí. Mohlo by se mi dařit i dále, jen zatím nevím, kam soutěžně zamířím. V téhle soutěži šlo o mixologii, prezentaci a balanc drinku, nikoliv baristiku. Na tu si ještě tolik netroufám,“ přiznává nesměle Barbora.
Snímky: Lenka Lišková a Vojtěch Filko
V letošní koktejlové nominaci poprvé převažují brněnské bary nad pražskými. Postaraly se o to Bar, který neexistuje, Super Panda Circus a Spirit Bar.
Včerejší úspěch Super Panda Circusu v Czech Bar Awards. Obhajoba Nejlepšího designu a Nejlepší cocktail bar k tomu!
Baru, který neexistuje a Super Panda Circusu se rodí nový bratříček. Podívejte se, jak bude vypadat.