14. 4. 2014
Střední Evropě v těchto dnech vládne nevyzpytatelné aprílové počasí, čeští barmani však už teď přemýšlí, čím v létě osvěží své hosty. Několik takových novinek představili gastronomičtí koumáci o uplynulém víkendu na konferenci České barmanské asociace v jihočeském Frymburku.
Již několik let pracuje při přípravě svých drinků mixolog Achim Šipl s čaji. Není tedy žádným překvapením, že pro letošní sezonu český barman roku 2012 a mistr světa roku 2013 v míchání nealkoholických koktejlů vymyslel infuzi známého vermutu Martini pytlíkovým čajem.
„Využil jsem zásadního faktu, že čaj se dá luhovat nejen v teplé vodě, ale také v alkoholu. Martini mě baví a čaj v práci používám už dlouho, proto tedy čajové Martini,“ vysvětluje Achim Šipl svou volbu.
Italské aromatizované víno hodlá ve vychlazené sklenici obohacovat čaji s příchutí exotického ovoce, sladké růže nebo ananasu s jahodami. Sáček doporučuje ve vermutu ponechat po dobu čtyř minut, jen extrakce zeleného čaje trvá o něco déle. Do drinku je možné přidat i prodlužující složku ve formě minerálky či limonády.
„Jde o jednoduché osvěžující pití pro každého. Prozatím jsme vytipovali asi 500 podniků, kde by o něj mohli mít zájem. Natočíme virální video, budeme pracovat se sociálními sítěmi,“ dodává Achim Šipl k novince.
Na trh nedávno uvedený Bohemia Honey pak ve Frymburku prezentoval vizovický Rudolf Jelínek. Hostesky v maskách včel lákaly kolemjdoucí k ochutnávce silného likéru složeného ze 45procentní slivovice a tuzemského lipového medu. Ten macerováním zabral 17 procent objemu nápoje a snížil jeho sílu na 35 procent alkoholu.
„Celkem jsme od dodavatelů koupili čtyři tuny medu. Tři měsíce jsme testovali, který z nich je k přípravě nejvhodnější. Nakonec jsme zvolili lipový. Švestky pak odebíráme z celé Evropy, začínáme na jaře v Chorvatsku a končíme na podzim v Polsku,“ informuje Vlastimil Březka, obchodní zástupce Jelínka pro jižní Čechy. Zároveň doporučuje podávat Bohemia Honey namrazený, aby vystoupila chuť medu a naopak se zatáhlo aroma slivovice.
Ne každá zkušenost s produkty firmy Jelínek je pro nás pozitivní. Necháme na každém čtenáři, ať sám ochutná a posoudí, zda mu čistě přírodní medový počin z vizovické dílny vyhovuje.
Barmani a psychologie? V Super Panda Circusu startuje nové menu, tentokrát na téma archetypy.
Nové menu baru Super Panda Circus bez přehánění dosahuje světových parametrů. Na tomhle si borci dali hodně záležet.
Barmanka Hana Graclíková zvítězila v českém finále soutěže Beefeater MIXLDN a bude tak reprezentovat Českou republiku v únorovém světovém kole v Londýně.