24. 10. 2018
Autor: Michael Lapčík
Není jim víc než 40 let, neprodukují žádná velká kvanta, respektují přírodní postupy a upřednostňují spolupráci před konkurencí. Seznamte se s Mladými vinaři, 14 kamarády z moravských vinic a sklepů, jejichž vína jsou k dostání také v brněnském Baru, který neexistuje.
Znají se už dlouho, vždyť moravský vinařský rybník není bezbřehý. V roce 2016 se spojili do jednoho sdružení, aby si navzájem předávali zkušenosti a pořádali společné eventy. Jejich hlavní krédo zní: Kooperace, nikoliv konkurence.
„Stačí se podívat do naší messengerové skupiny, která je plná dotazů typu Neprodává teď někdo Rýňák nebo Nemáte volný sud nebo káď? Táhneme za jeden provaz a chodíme si i fyzicky pomáhat při vinobraní. Neřešíme, kdo je zalistovaný v kterém prestižním podniku, nezávidíme si to,“ tvrdí Eva Pelikánová, koordinátorka Mladých vinařů a zároveň jediný víno nevyrábějící člen tohoto spolku.
Podle ní produkují Mladí vinaři natolik specifická a rozlišitelná vína se zřetelným rukopisem, že si navzájem nekonkurují. „Je to dané naším malovýrobním charakterem. Členové nejenže musí být mladší 40 let, ale jejich roční produkce také nesmí překročit hranici 100 tisíc litrů. Konkurence, i ta cenová, spíš existuje až mezi uniformnější produkcí velkých podniků,“ soudí Eva Pelikánová.
I přes odlišný přístup k výrobě vína lze u všech Mladých vinařů najít ještě jedno pojítko, a tím je respekt k přírodě a přirozenému chování ve vinném sklepě. U někoho více, u jiného méně – od zastánců absolutně přírodních vín bez jakéhokoliv obsahu síry, které reprezentuje Jakub Herzán, až po příznivce čistých precizních odrůdových vín, jakým je Roman Fabig.
Mladí vinaři také svorně vyzývají konzumenty, aby si křečovitě nehráli na sommeliery a nesnažili se při degustaci urputně určovat míru kyselin, odhadovat ročník a další parametry vína. Raději mají zavřít oči a víno si prostě vychutnat, nechat se unášet panující atmosférou. „Chceme lidem přinášet radost skrze emoce a zážitky, nikoliv prostřednictvím čísel a tvrdých dat,“ vysvětluje Eva Pelikánová.
Spolupráci s brněnskými Lidmi z Baru vysvětlují Mladí vinaři filozofickou shodou. „Jsme si velice blízko pojetím své práce, komunikací, důrazem na kolektiv. A taky jsme kamarádi, Brno přece není natolik velké, abychom se neznali,“ říká vinařka Dominika Černohorská.
Bar, který neexistuje je navíc vhodným prostorem pro to, jak brněnskou scénu dál ve věci vína posouvat. „Brno je v tomto ohledu daleko za Prahou, kde už vínu hodně rozumějí. Bylo by fajn lidem v Brně zdůrazňovat, že víno je především zábavou, nikoliv snobárnou,“ dodává spolumajitelka klentnického vinařství Plenér.
23 brněnských gastronomických podniků, 23 drinků. To je podoba nového koktejlového menu brněnského Baru, který neexistuje.
Baví je vyrábět výrazné pivo amerického typu - ejl. Dělají si legraci z marketingu velkých značek a jejich prezentování tradičních receptur. Svou produkci chtějí navýšit zavedením provozu na směny. Projděte se v reportáži po brněnském minipivovaru.
V našich podnicích přednedávnem znatelně přibylo barmanek. A to tak, že na některých směnách dokonce jejich počet převažuje mužské protějšky.