27. 6. 2017
Autor: Michael Lapčík
Včera večer měl Vojtěch Horák svou úplně první barmanskou směnu v životě, a hned byla něčím výjimečná. V jednu chvíli zanechal míchání drinků, vyskládal celé číšnické platíčko keramickými panáky naplněnými Becherovkou a roznášel je po celém podniku. A v Super Panda Circusu se začalo připíjet na další obdržené ocenění.
Výsledky druhého ročníku projektu Gourmet Brno, který hodnotí gastronomické podniky ve městě, udělal naší barové rodince (ty desítky lidí působících v Baru, který neexistuje, Super Panda Circusu a 4pokojích) velkou radost. V kategorii barů obsadila Panda první a Bar, který neexistuje druhé místo. 4pokoje zase braly prvenství v kategorii bister – od hodnotitelů obdržely neuvěřitelných 98 procent.
V případě 4pokojů mimořádnost úspěchu zvyšuje fakt, že tenhle designový nonstop s ultra originálním konceptem je oficiálně otevřený vlastně ani ne půl roku. „Jít si již po tak krátké době na pódium pro nějakou cenu, to samozřejmě obrovsky potěší. Navíc v kategorii, která má široký záběr, protože podniků nabízejících jídlo je celá řada,“ neskrýval krátce po včerejším předávacím ceremoniálu radost Tomáš Křemenák, jeden ze spolumajitelů 4pokojů.
Tenhle bohatě tetovaný třicátník a kuchařský nadšenec kdysi studoval společenské vědy, ale nakonec dal přednost gastronomii. Byl u začátků Baru i Pandy, strávil nespočet nocí za barem i v kanceláři jako provozní. Díky 4pokojům se nyní opět obrací spíše ke svému kuchařskému já.
„Zatím jsme si ve 4pokojích dali spíš jen takový rozjezd. Doufám, že toho umíme mnohem víc, a že to taky našim hostům ukážeme. Už jsme si velice pěkně poradili s našimi domácími hot dogy a roastbeefem, ale třeba nabídku pokrmů s rybami plánujeme ještě rozšířit,“ prozrazuje Tomáš Křemenák.
Jestliže tedy ve 4pokojích poličku slávy teprve zakládají, v Super Panda Circusu ji už mají solidně zaplněnou. „Nejdivnější“ bar široko daleko včera v Gourmetu obhájil loňské prvenství, barmani tak mohou udělený diplom vystavit vedle plastik z Czech Bar Awards za nejlepší český koktejlový bar, nejlepší barový design a nejlepší koktejlové menu.
„Brněnské publikum je čím dál sofistikovanější a místní gastronomická scéna bohatší. Také proto si ceny Gourmet Brno moc vážíme. Chci poděkovat všem lidem působícím v brněnské gastronomii, kteří se do své práce pouští s neuvěřitelnou vervou. Profituje z toho celá místní scéna. Tlak na to, abychom se neustále kvalitativně posouvali kupředu nepramení jen z toho, co vidíme ve světě, ale i z progresu podniků v našem blízkém okolí,“ tvrdí spolumajitel Super Panda Circusu Adam Vodička.
Gastronomický projekt Gourmet Brno pořádaný brněnským Turistickým informačním centrem si klade za cíl vybrat a ohodnotit ty nejkvalitnější podniky ve městě. Pro lepší orientaci jsou rozděleny do sedmi kategorií – restaurace, bistra, kavárny, vinárny a wine bary, pivnice, cukrárny a bary. Letos se testování jednadvacítky expertů podrobilo 57 nominovaných podniků. Kompletní výsledky naleznete zde.
„Jde dle mého názoru o jednu z aktivit, jež bezesporu reflektují zvyšující se úroveň brněnské gastronomie, a zároveň k ní přispívají. Dokladem je velmi vysoká úroveň podniků, které v jednotlivých kategoriích figurují,“ dodal Aleš Svojanovský, prezident České barmanské asociace, z jejíchž řad vzešlo několik hodnotitelů aktuálního ročníku soutěže.
To potvrdila i Soňa Hanušová, šéfredaktorka odborného časopisu Barlife a členka hodnotící komise. „O brněnské barové scéně je hodně slyšet. Je pravdou, že Super Panda Circus nebo 4pokoje jsou podniky, které nemají v České republice obdoby.“
Snímky: TIC/Michal Růžička a SPC
K třetím narozeninám dostal Super Panda Circus nové koktejlové menu i hromadu interiérových úprav. Přijdete si zahrát se svým barmanem o drink?
V letošní koktejlové nominaci poprvé převažují brněnské bary nad pražskými. Postaraly se o to Bar, který neexistuje, Super Panda Circus a Spirit Bar.
Včerejší úspěch Super Panda Circusu v Czech Bar Awards. Obhajoba Nejlepšího designu a Nejlepší cocktail bar k tomu!