Maxwin Slot https://bambolatwo.flavorplate.com/ Slot Dana http://slot-server-myanmar.nexthub.pwc.com/ Slot Gacor Casino Online Slot Online Megaslot Megawin http://slot99.heavisoft.kittyhawk.aero/ https://cloudmigration.glintech.com/ live casino Slot Pragmatic Situs Slot Online https://staging.ecocart.io

Cvikov: pivovar opravili podle starých pohlednic

27. 4. 2016

Autor: Michael Lapčík

 

Městečko Cvikov leží v odlehlé části Libereckého kraje na úpatí Lužických hor. Až donedávna byla tato oblast na pivovarských mapách územím, kde „žijí lvi“. To se změnilo teprve v listopadu roku 2014, kdy noví majitelé po několika desetiletích znovu zprovoznili místní zchátralý pivovar.

 

Vůl Vojta zavřel pivovar

„Jsme ve sklářském regionu, pivo se tu proto vařívalo především pro pracovníky skláren, aby měli u pecí čím zahánět žízeň,“ poohlíží se do minulosti ředitel cvikovského pivovaru Viktor Tkadlec.

 

CvikovPivovarPřiznává, že dohledávat historické doklady týkající se pivovaru je poměrně obtížné. Cvikov byl součástí Sudet a mnoho dokumentů zmizelo s odchodem původních obyvatel po druhé světové válce.

 

První dostupné archivní plánové podklady o výstavbě pivovaru jsou datované rokem 1866. Víme, že v roce 1911 se zásadní přestavbě podrobily varna a prostor šrotovny. Přibyl také jeden z komínů, které dnes v areálu stojí celkem tři. Provoz i budovy byly několikrát rozšiřovány, poslední velká modernizace se uskutečnila na počátku třicátých let.

 

CvikovVulVojtaPo válce přišel se znárodněním a centrálním plánováním hospodářstvím úpadek. Pivovar se vybydloval a žil z toho, co se vybudovalo v období jeho rozkvětu za první republiky. Což byl ostatně osud, jenž v té době stihl mnoho dalších menších průmyslových pivovarů.

 

„Pamětníci na tehdejší světlou a tmavou sedmičku, kterou místní skláři prolévali hrdly, nevzpomínají v dobrém. Prý nestály za nic a já tomu docela věřím,“ dodává ředitel Tkadlec.

 

Autentickým svědectvím konce pivovaru z počátku roku 1968 je dodnes dochovaný nápis na jedné z vnitřních stěn schodiště ve znění „1. 1. 1968 Vůl Vojta zavřel pivovar“. Šlo o tehdejšího ředitele pivovaru Vratislavice, který patřil, stejně jako pivovar ve Cvikově, do podniku Severočeské pivovary. Ředitel byl sice za ukončení provozu zodpovědný, ale vzhledem k tehdejším poměrům pouze ve formální rovině.

 

Areál v dalších letech našel využití jako sklad brambor, pěstírna žampionů, diskotéka nebo autoservis. Po revoluci putovala měděná varna do šrotu, zmizel veškerý kovový i dřevěný materiál.

 

Pivo Ortel zatím nechtějí

CvikovPohledniceRestartem a znovuotevřením pivovaru se po předchozí rekonstrukci provedené novým majitelem stal listopad 2014. Opravy architekti navrhli dle nalezené původní stavební dokumentace i dobových pohlednic.

 

Většina cvikovských piv nese jména nejvýznamnějších vrcholů Lužických hor, těch je však omezený počet. „Myslím, že jsme již všechny možnosti vyčerpali. Zbývá ještě vrch Ortel, vzhledem k jistým okolnostem jsme nad ním ale zatím pouze diskutovali,“ naráží ředitel pivovaru na aktuální pnutí v české společnosti.

 

„Horskou“ řadu Klíč, Hvozd a Luž doplňují sváteční speciály a také osmistupňový Sklář. Toto pivo obsahuje pouhá tři procenta alkoholu a v pivovaru jej doporučují jako alternativu k radlerům. „Na rozdíl od nich v něm nejsou limonády, benzoany a sorbáty. Vaříme ho poctivě, nejde o supermarketovou záležitost za pět korun, která je ředěná vodou,“ upozorňuje Viktor Tkadlec s tím, že osmička tvoří jen několik procent z celkové produkce pivovaru.

 

Ředitel Tkadlec: Nejsme experimentátoři

 

Jak to tak u podobných nápadů bývá, i ten o vzkříšení cvikovského pivovaru vznikl kde jinde, než u piva. Viktor Tkadlec se po letech potkal se spolužákem z Vysoké školy chemicko-technologické. „Využili jsme mých kontaktů a odborných znalostí i jeho kapitálu z úspěšného podnikání v jiném oboru,“ přibližuje současný ředitel cvikovského pivovaru.

 

Viktor Tkadlec. Snímky: Pivovar Cvikov

Jaké odborné znalosti máte na mysli?

V devadesátých letech jsem pracoval jako sládek v malých pivovarech, z toho sedm let ve Slovinsku. Tam jsme přenášeli technologii a proces výroby, které jsme znali z Česka.

 

Myslel jsem, že české minipivovary jsou otázkou posledních několika let, a vy mluvíte již o porevolučním období.

Ano, už tehdy zde působili průkopníci. Pracoval jsem v jednom z vůbec prvních minipivovarů v České republice, v Chýni. Jenže ekonomicky to nebylo kvůli tehdejší ceně piva tak zajímavé jako dnes. Ten cyklus vypadal zhruba následovně – kvalita piva po revoluci stoupla, aby ji pak na konci devadesátých let srazil dolů rozmach průmyslového velkopivovarnictví. To však zákazníky příliš neuspokojilo, proto se dnes vracíme k tradičním výrobním postupům. Lidé jsou ochotní zaplatit si za kvalitu a pivovary konečně dělají piva jako dříve.

 

Pivovar Cvikov na Českolipsku jeho zástupci prezentovali v pražské pivotéce Pípa Beer Story. Pivotéka sídlící v Dlouhé ulici pořádá degustace s prezentacemi jednotlivých českých menších pivovarů pravidelně.

Ve Cvikově se zaměřujete na klasická česká piva. Přitom dnešní minipivovary spíše experimentují a nabízejí něco, co zde zcela absentovalo – různé speciály, ejly a podobně.

My jsme se vrátili k původnímu českému spodně kvašenému pivu bez pasterizace. I s ohledem na to, že jsme lokálním průmyslovým pivovarem a největší odbyt v regionu mají právě spodně kvašená piva. Neříkám, že by tomu v budoucnu nemuselo být jinak. Ale nejsme žádní experimentátoři a chceme produkovat ta nejoblíbenější piva současnosti.

 




Komentáře

slot88