14. 4. 2016
Autor: Michael Lapčík
„Supergeroj je výsledkem mý inspirace z Ruska. Tuhle přezdívku jsem si tam z nějakýho neznámýho důvodu vysloužil od mých přátel. Do tohohle drinku jsme dali vše, o co v Rusku zakopáváte. Vodka, čaj, čokoláda, slunečnicový semínka. Ty tam valej snad všichni. Putin má někde určitě obrovskej sklad semínek.“
Zastavit Milana Bukovského, šéfa baru Runway, ve výkladu o aktuálním koktejlovém menu, je při jeho zápalu téměř nemožné. Ale proč byste to vlastně chtěli? Ten člověk strávil velký kus svého života nad chuťovými mapami, kuchařskými i koktejlovými biblemi, barem a sporákem. Vzpomenete si na dort od pejska a kočičky a dojde vám, že Milan trůní přímo na protipólu jejich zoufalého snažení. Vzrušením z toho přílivu informací vám lehce zabrní v zátylku.
Do otevíračky zbývá několik hodin. Nalíváme si v osiřelém baru šampaňské a do mrtě nad rozdělaným menu rozebíráme drink Soup. Ten barmani v Runwayi servírují v polévkové misce s dřevěnými hůlkami, kterými hosté nabírají ve whisky se potápějící želatinové nudle.
„Vezmeš pyré z maracuji ochucené badyánem, kafírovými listy, skořicí a chilli papričkou, uděláš z něj sirup, rozpustíš v něm agar, vyliješ na plech, necháš vychladnout a krájíš. Agar se vyrábí z mořských řas, takže to na rozdíl od želatiny můžou i vegetariáni. To je strašně důležité,“ vypráví šéfbarman s výrazem naprosté samozřejmosti.
Hergot, pojďme ty výmysly ochutnat! Olíznutý prst se noří do krabičky s rajčatovým prachem. Od dob jeho vynálezu už prý těstoviny nejsou co bývaly. Jsou k nepoznání lepší. A hle, parfém z absinthu. Parfém z kytičkového mixu. Pánové, pozor. Uzená slovenská slanina glazovaná javorovým sirupem. A k ní domácí směs španělských sherry, portského a kakaových bobů. Andělíčku můj strážníčku, tohle chci a chci to často!
Dva malí kluci se právě vloupali do hračkářství a okoušejí slastnou podmanivost své kořisti. Zaklapněme za sebou potichounku pootevřené lítačky a nechejme je, ať si v klidu pohrají. Vždyť bar je především hrou. Tady se vyřádí do sytosti, a pak zas budou chvilku hodní.
V letošní koktejlové nominaci poprvé převažují brněnské bary nad pražskými. Postaraly se o to Bar, který neexistuje, Super Panda Circus a Spirit Bar.
Včerejší úspěch Super Panda Circusu v Czech Bar Awards. Obhajoba Nejlepšího designu a Nejlepší cocktail bar k tomu!
Originalita sama. V Česku jste zřejmě v žádném podobném baru ještě nebyli. Tento týden otevírá Super Panda Circus.