7. 4. 2016
Autor: Michael Lapčík
Praha – Karlín, pražská domovina kaváren třetí vlny a hipsterských bister, v březnu zaznamenal nový přírůstek do kolekce těchto podniků. Je jím Premier Mercato, bistro italského střihu.
Mercato, jehož interiér hraje tóny dřeva a obnaženého zdiva, své hosty zve na snídaně, obědy i večerní skleničku vína. Podnik je také prodejnou vín, destilátů i nealkoholických nápojů. „Kromě toho můžete denně ochutnat čerstvé pečivo nebo si vybrat z pestré nabídky sýrů, uzenin či olivových olejů, které jinde v Česku neseženete,“ říká provozní bistra Karel Višinský.
Jeho kuchyni velí šéfkuchař Petr Finn Boštík, který v minulosti působil v restauraci Le Terroir pod vedením Jana Punčocháře. Nepoužívají tady polotovary, jídla to go balí do recyklovaného papíru a lákají především na domácí paštiku, nakládané olivy, artyčoky nebo sušená rajčata, stejně jako vlastní pečivo a cukrovinky.
Bistro v Pobřežní ulici má otevřeno denně od 7.30 do 20.30. Provozuje ho společnost Premier Wines & Spirits, která v Česku distribuuje zahraniční vína a destiláty a nabízí i vlastní produkty z jihočeské palírny Blatná. Vše je v Mercatu samozřejmě k dostání. K dalším gastroprovozům firmy patří fine diningová restaurace Grand Cru a španělský gastro bar Monarch.
Před pár dny otevřela mezi barmany nejočekávanější letošní novinka - bar L'Fleur, jehož autorem je osobnost českého barmanství Miloš Danihelka.
Organizátoři národní barové soutěže odtajnili letošní nominace. Je možné, že mezi vítězi budou figurovat i podniky působící mimo hlavní město.
Namíchat dobrý drink už dnes leckdy nestačí. Bary si tak najímají kreativní agentury a umělce, aby jim navrhli co nejnápaditější koktejlová menu.