Autor: Redakce
Dne 11.9.2015 odjela třicetičlenná skupina stážistů CBA v rámci programu ERASMUS+ projektu „Italská gastronomie se zaměřením na produkty nápojové gastronomie“ pod číslem 2014-1-CZ01-KA102-000180 z Brna do Itálie.
Účastníky byli členové České barmanské asociace starší 18 let, kteří se aktivně podílejí na přípravě žáků středních odborných škol s gastronomickým zaměřením v oboru nápojové gastronomie. Jde o lektory CBA, komisaře CBA, absolventy odborných gastronomických škol, pracovníky v gastronomických provozech a pedagogické pracovníky.
Projekt probíhal podle učební jednotky „Italská gastronomie se zaměřením na produkty nápojové gastronomie“, která byla zpracovaná podle pravidel ECVET. Pracovním jazykem stážistů byla angličtina a italština. Většina hostů mluvila anglicky a účastníci stáže jim v tomto mezinárodním jazyce i odpovídali. V případě návštěvy hotelů a restaurací rodilými Italy, hovořili účastníci italsky, stejně jako s pracovníky hotelů a restaurací.
Stážisté v rámci vzdělávacího programu pracovali v místních restauracích, kavárnách a barech, kde se seznámili s typickými produkty nápojové gastronomie, získali přehled o základních druzích ingrediencí italské gastronomie.
Běžně v provozu uváděli hosty ke stolu, poskytovali pomoc při výběru z jídelního a nápojového lístku, charakterizovali sortiment. Vyřizovali objednávky hostů a servírovali typické italské pokrmy podle pravidel, které restaurace používá. Při své práci se seznámili s několika moderními stroji a zařízeními – například přístroje na esspresa, mlýnky na kávu, na sůl, na koření, leštičky na inventář, které usnadňují obsluze práci.
Výrobníky ledu, drtičky ledu se u nás také používají, ale jejich italští bratři toho umí mnohem více. V rámci programu připravili více než 50 různých míchaných nápojů, výhradně z italských surovin. Seznámili se s různými druhy italských vín a naučili se připravovat 5 druhů italské kávy.
Celý učební program doplnila řada exkurzí, které podpořily osvojení si nových odborných kompetencí. V rámci exkurzí navštívili vinařství Tenuta del Monsignore (tichá vína) nebo firmu Rotari (šumivá vína). Stážisté získali všeobecný přehled o vínech střední, severní i jižní Itálie. Přínosem byla exkurze ve výrobně Grappy Marzardro, kde místní barman Leonardo Veronesi předvedl netradiční koktejly z produktů této značky a účastníci si posléze vše vyzkoušeli. Tato exkurze s workshopem se účastníkům velmi hodila při sestavování Fancy drinků pro závěrečnou zkoušku.
Další výkonný vzdělávací program absolvovali stážisté v Caffe PASCUCCI v Monte Cerignone. Firma připravila program od nákupu zrn, skladování, míchaní směsí, degustaci různých druhů se sledováním kyselosti k odrůdě a jejich použití pro přípravu směsí. Druhá část vzdělávacího programu byla zaměřena na přípravu a servis kávy, na obsluhu kávovarů a přístrojů na espresso. Program lektorovali odborníci – Purity manager Matteo Baldoni, agronom Petion Tharistan (z Haiti), barista Iuri Grandini stážisty naučil přípravu espressa a latte art. Účastníci se osobně setkali i s majitelem pražírny Mario Pascuccim a jeho otcem, prezidentem společnosti. Zastoupení této značky v ČR je v Újezdě u Brna.
Na závěr skládali účastníci projektu závěrečnou zkoušku. Praktické ověření spočívalo v obsluze hostů při večerním provozu a komunikaci v italském jazyce. Každý z účastníků namíchal jeden druh Fancy drinku z italských ingrediencí. Dalším úkolem bylo připravit vylosovaný druh kávy. Zkouška byla hodnocena pracovníky přijímající organizace a její výsledek byl zapsán do hodnotícího listu. Všichni stážisté byli úspěšní a získali certifikát a europass.
Na konci stáže byla provedena evaluace stáže krátkým dotazníkem. Všichni účastníci byli spokojeni s učebním programem a získali nové vědomosti a dovednosti. Zdokonalili se v italském jazyce a vyhovovalo jim ubytování a stravování. Stáž předčila jejich očekávání.
Účastníci, kteří se stáže zúčastnili, budou sdílet nově nabyté dovednosti při workshopu pro pedagogické pracovníky gastronomických škol, který pořádáme 13.-14. listopadu 2015 v Brně.
K třetím narozeninám dostal Super Panda Circus nové koktejlové menu i hromadu interiérových úprav. Přijdete si zahrát se svým barmanem o drink?
V letošní koktejlové nominaci poprvé převažují brněnské bary nad pražskými. Postaraly se o to Bar, který neexistuje, Super Panda Circus a Spirit Bar.
Včerejší úspěch Super Panda Circusu v Czech Bar Awards. Obhajoba Nejlepšího designu a Nejlepší cocktail bar k tomu!