27. 9. 2015
Autor: Michael Lapčík
Když tudy projíždíte po místní hlavní silnici a pocházíte z nějakého historického města nebo vesnice, máte z toho zvláštní pocit. Z té zřejmé novodobosti tohoto sídla. Že předlouhou hlavní magistrálu lemovanou stromy a květinami někdo narýsoval od stolu podle pravítka, to poznáte okamžitě.
Mohl se jmenovat Rudohvězdov, Zápotockýgrad, Čestprácov nebo Gottwaldův Horníkov. Z více než dvou tisíc návrhů z lidu nakonec krajský národní výbor v Ostravě vybral Havířov. Vznikl v 50. letech na zelené louce v době, kdy bylo potřeba reagovat na rozvíjející se průmysl v oblasti stavbou nových bytů.
Koktejl tady byl předlouho neznámým pojmem. Kultura míchaných drinků ve městě horníků zapustila své kořeny až před 11 lety, a to s otevřením baru Co Kdyby. „Ze začátku to bylo jedno velké zkoušení. Poohlíželi jsme se po nápadech z jiných českých i světových barů a do jisté míry nám to zůstalo dodnes. Tenhle styl nás baví, což je na celé věci nejpodstatnější,“ přiznává Dagmar Mašlaňová, manažerka baru Co Kdyby.
Jakým způsobem jste tehdy v regionu prosazovali konzumaci koktejlů?
Pro místní lidi byly míchané drinky naprostou novinkou. Spousta z nich je však vzala hodně pozitivně. Díky tomu jsme v sobě našli síly se dále zlepšovat a pokračovat v započatém dílu. Po 11 letech jsme se samozřejmě dostali někam zcela jinam, rodilí Havířováci bar dobře znají a chodí sem rádi. Vědí, že ve městě si nikam jinam na koktejl nezajdou. Panuje tady velice přátelská atmosféra, na níž mají naši stálí hosté velkou zásluhu. Navzájem se znají a mají jistotu, že tu vždycky potkají někoho známého.
V tak velkém městě?
Samozřejmě sem nechodí celý Havířov. (smích) Ne každému se chce do koktejlového baru a přestože naše nabídka piva je zajímavá a kvalitní, lidi ho pijí spíš jinde. Vliv má i to, že nejsme restaurací, ale klasickým barem.
Které koktejly u vás lidé rádi pijí?
Na lístku jich máme spoustu a často záleží na barmanech, co vlastně chtějí prodávat. Zrovna za sebou máme dosti horké léto, takže minulým měsícům vládly svěží koktejly s čerstvým ovocem nebo Proseccem. V takovém vedru „panákuje“ málokdo.
Říkáte, že sehnat v Havířově chlapa, který by pracoval za barem, je obtížné.
To ano, ale vlastně mi to zas tak nevadí. A hostům také ne. Náš tým je postavený velmi dobře, věříme si a navzájem se podporujeme. Tady na východě republiky všeobecně potkáte za barem spíš holky. Těžko říct, chlapů je buď málo, nebo už vymřeli. Ženy jsou dle mých zkušeností v tomto směru pečlivější.
… a proto jste se stala barmankou.
Na to existuje vcelku jednoduchá odpověď. Majitelem našeho podniku je můj otec. Bylo tedy ihned jasné, že vystuduji hotelovku a dám se na tuto profesi, která se mi stala životní láskou.
Přesto jste si v nějaké fázi musela uvědomit, že chcete vstoupit do kruhů vyšší koktejlové kultury. Nezůstat jen u míchání koly s rumem na diskotéce, ale pravidelně sledovat světové trendy a aplikovat je ve svém podniku.
Nesnáším stereotyp. Pokud nechcete zůstat trčet na jednom místě, musíte se snažit stále dělat něco navíc. Být tady pro zákazníky. Lidi dneska často cestují, hodně nového díky tomu poznají, a třeba by se jim i něco z toho líbilo v jejich rodném městě. Proto se zaměřujeme na tipy od našich zákazníků a pokud nám přijdou zajímavé, pokoušíme se je uplatnit.
Vidím tady čepovaný cider, výborný kávovar…
Máme skoro všechno. Káva je mou další velkou zálibou. Absolvovala jsem několik baristických soutěží a jsem ráda, že můžu kolegům předat své zkušenosti.
Kosher Slivovice R. Jelínek 5letá
Citronový fresh
Domácí levandulový sirup
Sušená levandule
Kombinace levandule se slivovicí je chuťovým pilířem havířovského drinku Czech Provence, vždyť také jeho samotný název na tyto dvě suroviny odkazuje. Aromatický kvítek je sezónní ingrediencí vyznačující se charakteristickou barvou, vůní i chutí. Právě čerstvost použitých surovin je jedním z kvalitativních měřítek současného barmanství.
„Dalším z trendů, které u tohoto koktejlu následujeme, je příklon k short drinkům. Tento je navíc příjemně osvěžující, člověk jich dokáže vypít klidně více za sebou,“ tvrdí autorka Czech Provence Dagmar Mašlaňová.
Originalita sama. V Česku jste zřejmě v žádném podobném baru ještě nebyli. Tento týden otevírá Super Panda Circus.
Před pár dny otevřela mezi barmany nejočekávanější letošní novinka - bar L'Fleur, jehož autorem je osobnost českého barmanství Miloš Danihelka.
Co s duší člověka udělá 22 hodin strávených ve skoro nonstopu? Testovali jsme to v našem novém brněnském podniku 4pokoje.