4. 6. 2015
Autor: Michael Lapčík
Zelení oplývající restaurační zahrádka na nábřeží Vltavy, raut ve stylu food porna, oku i jazyku lahodící koktejly, barmani v pumpkách, preludující mladý pianista, barové pulty sestavené z přepravních palet… Toť hipsterův ráj!
Právě v tomhle duchu se v pražském podniku Rest nesl středeční podvečer, na nějž zástupci karlovarské Becherovky v čele s ambasadorem značky Jiřím Georgem Němcem přichystali koktejlový workshop pro novináře a foodblogery.
George strávil mnoho let za barem v Austrálii či Šanghaji a je jedním z nejrespektovanějších českých barmanů současnosti. Vymyslel pro vás drink George’s Smash, jehož přípravou a hlavně výsledným chuťovým efektem můžete ohromovat hosty svých letních garden party.
Smash je, podobně jako třeba Sour, Cobler, Fizz nebo Old Fashioned, typem míchaného nápoje. „Jeho charakteristickým rysem je obsah čerstvého ovoce, zpravidla rozmačkaného. Velmi známou kombinací Smashe a Souru je Caipirinha,“ říká George Němec.
Dejme se do práce, která vlastně není prací, ale zábavou!
Seženeme si stylovou uzavíratelnou zavařovačku o objemu zhruba půl litru. Její dno vysteleme dvěma až třemi vypeckovanými meruňkami a třemi až čtyřmi třešněmi bez stonku. Madlerem neboli drtítkem, dřevěnou paličkou se zubatou plochou na konci, ovoce pomačkáme. „Není potřeba jej totálně rozmašírovat, to bychom ho rovnou mohli dát do nějakého elektrického přístroje,“ radí Jirka Němec.
K naší ovocné směsi přilijeme 30 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy. Je vhodné ji předtím přecedit přes sítko a zbavit ji tak dužiny. Prodloužíme tím její trvanlivost, pokud by nám nějaká zbyla. Dále přidáme 20 ml medové vody. Tu vyrobíme tak, že smícháme med s horkou vodou v poměru jedna ku jedné a vychladíme. Dá se nahradit javorovým sirupem či obyčejným cukrovým sirupem, což je opět směs vody a cukru, obojího půl na půl. Doplníme 60 ml Becherovky.
Dá se říct, že všechny potřebné suroviny již máme pohromadě. Sklenici nyní naplníme až po okraj kostkami ledu, zavřeme a vyšejkrujeme.
Šejkr je v našem případě zároveň servírovacím médiem. „Při šejkrování se nám do koktejlu rozpouští voda z ledu, což je v tomto případě žádoucí. Becherovkou jsme totiž nešetřili,“ vysvětluje George Němec.
Hladinu Smashe vylepšíme kopcem ledové tříště. Jestli si ji nechceme nebo nemůžeme koupit, vyrobíme si ji sami. Potřebujeme pouze led zabalený do utěrky, paličku na maso a pár švihů paží. Pokud na něj máme chuť, přilijeme trochu jablečného cideru.
Ledovou tříšť ozdobíme půlkou meruňky, třešní a brčkem. Jestliže jej máme příliš dlouhé, přeřežeme ho na dvě stejné části. George’s Smash je na světě!
Baví je vyrábět výrazné pivo amerického typu - ejl. Dělají si legraci z marketingu velkých značek a jejich prezentování tradičních receptur. Svou produkci chtějí navýšit zavedením provozu na směny. Projděte se v reportáži po brněnském minipivovaru.
V našich podnicích přednedávnem znatelně přibylo barmanek. A to tak, že na některých směnách dokonce jejich počet převažuje mužské protějšky.
Brněnští barmani si neustále připomínají zásady responsible servisu.