Autor: Redakce
Skotsko – Skotská rodinná společnost Douglas Laing vyrábějící skotskou whisky nedávno představila novou kolekci míchaných whisky Remarkable Regional Malts. Čtyři různorodé lahve blended whisky mají konzumentovi poskytnout exkurzi do jednotlivých skotských regionů.
Hlavním produktem kolekce je Big Peat, jemně kouřová rašelinová whisky s vůní oceánů z ostrova Islay. Doplňují jej lehce nasládlá Scallywag, pikantní Timorous Beastie ze Skotské vysočiny a také Rock Oyster, letošní novinka ze skotských ostrovů.
„V souladu s filozofií Douglas Laing ani jeden z produktů Remarkable Regional Malts neprošel filtrací za studena ani nejsou uměle dobarvovány. Všechny čtyři se řadí mezi přední blendované whisky a jsou čestnými reprezentanty svých regionů a obdržely mnoho cen v oboru,“ uvedl Alexnder Suja, brand manažer společnosti Premier Wines & Spirits.
Big Peat vzniká mícháním prvotřídních whisky z destilérek ze Skotského ostrova Islay jako jsou Ardbeg, Bowmore, Caol Ila a Port Ellen. Ocení ji zejména fanoušci jemně kouřové či rašelinné skotské whisky se sílou a vůní oceánu. V chuti jsou také patrné tóny sazí, dubu a kouře.
Blendovaná malt whisky z několika palíren z oblasti Speyside a sice Mortlach, Macallan a Glenrothes. Zaujme lehce nasládlými tóny moučkového cukru, rozinek a kandovaného zázvoru. V chuti sladkost ustupuje, objeví se cereálie, vanilka, koření a muškátový oříšek.
Malosériová blendovaná whisky, která vzniká mícháním whisky z destilérek ze skotského Highland jako Dalmore, Glengoyne a Glen Garioch. Nejdříve výrazně sladká, pak hřejivá s přechodem do květinových, ječmenných a lehce pikantních medových tónů. Otevře se v pikantním stylu – ovocná, jemná, sladká a rozinková. V závěru je jemná, ale přesto sladká s nádechem dubu a mléčných cereálií.
Whisky Rock Oyster je námořní zázrak ze skotských ostrovů. Jedná se o blend z palíren na ostrovech Orkney, Jura, Arran a Islay. V jejím aroma narazíte na rašelinu, popel a zelené plody. V teplé a pikantní chuti je patrná slanost z mořského vánku, černý pepř a kouř z rašeliny.
Celá kolekce je dostání i v Česku – pořídit se dá v e-shopu společnosti Premier Wines & Spirits.
Letos ve Vizovicích nalahvovali dvaadvacetiletou českou whisky.
Brněnský barman Dominik Marek zaznamenal v soutěži od whisky Monkey Shoulder nejlepší výsledek z česko-slovenského regionu.
V Olomouci skotským pálenkám rozumí. Jezdí si pro ně přímo do palíren.