Autor: Michael Lapčík
Vizovice – Výjimečná slivovice opustila minulý čtvrtek stáčírnu vizovické likérky Rudolf Jelínek. Švestková pálenka totiž zrála celých 20 let v dubových sudech. Firma tak slaví své 120. narozeniny.
Limitovaná edice nazvaná Family Reserve čítá pouhých 1000 lahví o objemu 0,7 litru. Dostupná je ve vybraných obchodech za cenu pohybující se mezi 3 až 5 tisíci korunami. „Doposud jsme neměli slivovici, které bychom před stáčením věnovali takovou péči,“ prohlásil obchodní a marketingový ředitel společnosti Miroslav Motyčka.
Slivovice má zlatou barvu a vznikla kombinací několika odrůd. Její autoři smíchali několik slivovicových destilátů. Pálenka postupně vyzrála na 44,5 procenta alkoholu a na proces zrání dohlíželi pravidelně odborníci.
Chutí má Family Reserve blízko ke koňaku, je ještě dřevitější než standardní zlatá slivovice. „Je hodně jemná, takový švestkový koňak. Ale pořád jde o slivovici, byť s atypickou chutí,“ dodal Miroslav Motyčka.
Jelínek do první série stočil 500 lahví, stejné množství obsáhne i druhá řada. Ta zrála v sudech stejně dlouho, ale bude mít jinou chuť, protože vznikla kombinací jiných odrůd. Má být svěžejší. Family Reserve se stáčela ručně, firma pro ni nechala vyrobit speciální lahve stojící na dřevěném podstavci v dárkové kazetě.
V každém pátém vypitém panáku v České republice je nalitý tuzemák. Proč se mohl dlouhá léta jmenovat tuzemský rum, když s lihovinou vyrobenou z cukrové třtiny nemá nic společného?
Česko v následujících měsících zaplaví koktejl, jehož základem je tradiční švestková pálenka.
Ve veselých časech k dobré náladě. V těžkých chvílích na povzbuzení. V zimě pro zahřátí, v létě na zchlazení. Na východní Moravě bylo pití odjakživa nedílnou součástí kulturní tradice. Můžete tady narazit i na lokální speciality, jejichž ochutnávku byste rozhodně neměli odmítnout.