19. 11. 2014
Autor: Michael Lapčík
Čímpak nás překvapíte tentokrát, mistři barmani? Doslechli jsme se, že dva z top pražských barů v listopadu vyrukovaly s novými koktejlovými menu. Nasedli jsme proto do žlutého autobusu, přečkali kolonu na D1 a konečně ochutnali.
AnonymouS Bar
Od naší poslední návštěvy se vnitřek baru v Michalské ulici trošku proměnil. Stalo se tak přesně 5. listopadu, v mezinárodní den Guye Fawkese, vůdce rebelské „skupiny střelného prachu“ z přelomu 16. a 17. století. Právě tohoto dne předchůdci dnešních Anonymous, jež si od nich vypůjčili masku Guye Fawkese, neúspěšně zaútočili na britský parlament. Kromě úprav interiéru podnik zmodernizoval logo, otevřel nový Cuvee Coffee House AnonymouS Coffee a v samotném baru pak představili nové koktejlové menu.
To se skládá ze tří částí. V rychlosti prolistujme druhou, kterou tvoří seznam signature drinků. Za všechny uveďme Fifth November, twist na klasický old fashioned. Třetí kapitolou je prostý fakt, že barmanovi řeknete, na co máte chuť, a on vám už něco vytvoří. Pojďme si ale pohrát s tou nejvymazlenější hračkou – úvodním oddílem menu pojmenovaným jako Operace.
Nutno dodat – tajné operace. Tuto pasáž totiž musíte nejdříve odemknout drinkem Password, teprve potom je vám výběr zpřístupněn. Jakým způsobem? Detaily neprozradíme, ať nejste ochuzení o moment překvapení. „Klíč vám však zůstává k použití při dalších návštěvách baru,“ vysvětlujete šéfbarman Jaroslav Modlík.
Koktejly inspirované devíti historickými událostmi dostanete v originálních servisech. Těšte se třeba na skleničku zlehka tančící po dřevěné maketě přepravní europalety. Z receptur prozradíme variaci na punch smíchanou z indické Amrut single malt whisky, citronu, indického koření a čaje. Autoři menu v této sekci neopomněli reflektovat ani nedávnou prohibici v České republice – také ta je zastoupena v podobě unikátního koktejlu.
Hemingway Bar
Malá jednoduchá kartička o dvou stránkách a 16 koktejlech. Tím nenápadnost nového menu Hemingway baru končí. Najdeme tady lehce natwistované i úplné klasiky – například Old Cuban, drink postavený na rumu s obsahem šampaňského. „V minulosti po něm byla poptávka, a protože jsme začali pracovat s rozlévaným šampaňským, rozhodli jsme se ho zařadit na menu,“ upřesňuje barmanažer Hemingwaye David Andrle.
Naši pozornost si okamžitě získává koktejl m&m’s. Dozvídáme se, že jde o variaci Becher Butter Souru ve složení Becherovka infuzovaná máslem, sirup z burákového másla, citronový fresh, hruškový džus, bílek, kakao a nadrcené bonbony M&M’s.
„Trávil jsem část léta v Americe, kde je arašídové máslo hodně populární. Hned mě napadlo přidat jej do nějakého drinku. Když jsem pak jednou kousl do bonbonu M&M’s, věděl jsem, že spolu budou perfektně ladit,“ popisuje vznik svého sladkokyselého drinku David Andrle, aktuálně nejlepší český barman dle soutěže Czech Bar Awards.
Nejen fotografové pak ocení servis koktejlu Hemingway’s Paparazzi podávaného v dlouhém objektivu fotoaparátu. V nabídce vás příjemně překvapí i drinky založené na mezcalu a kalvádosu, což je na české poměry spíše raritní záležitost.
K třetím narozeninám dostal Super Panda Circus nové koktejlové menu i hromadu interiérových úprav. Přijdete si zahrát se svým barmanem o drink?
Barmani a psychologie? V Super Panda Circusu startuje nové menu, tentokrát na téma archetypy.
Nové menu baru Super Panda Circus bez přehánění dosahuje světových parametrů. Na tomhle si borci dali hodně záležet.