Autor: Andrea Gabrielová
Brno – Čtyři dny před svátkem svatého Martina, v pátek 7. listopadu, startují brněnské Svatomartinské hody. Pátý ročník tohoto gastronomického festivalu s sebou přináší novinku v podobě delší doby konání. Hodování v Brně potrvá až do pátku 14. listopadu.
Svatomartinské hody letos začínají netradičně již v pátek 7. listopadu, kdy náměstí Svobody zaplní představitelé vinařských podoblastí, folkloru, regionální gastronomie a řemeslných výrobků. „Posunutím termínu akce chceme dát dostatek prostoru všem hostům užít si hodovou atmosféru již od víkendu před svátkem svatého Martina,“ vysvětlila zástupkyně organizátora Eva Krhánková. Degustaci moravských vín a regionálních specialit na náměstí Svobody obohatí doprovodný program, kdy se ve čtyřech dnech před Martinem představí několik cimbálových muzik a folklorních souborů.
V úterý 11. listopadu pak v deset hodin bude slavnostně požehnáno svatomartinské víno v katedrále na Petrově, odkud poté vyrazí průvod v čele se svatým Martinem. „Už třetím rokem pokračujeme v nepsané tradici, že postavu ztvární skutečný Martin. Letos do sedla bílého koně usedne herec Martin Kraus, který povede průvod na náměstí Svobody,“ informovala Eva Krhánková. Tam společným připitím prvním svatomartinským vínem přesně v jedenáct hodin odstartuje tradiční košt.
V Brně se nebude víno degustovat jen nad zemí, ale i pod ní. Ve čtvrtek 13. listopadu od 17 do 23 hodin bude možné ochutnat mladá vína také v Labyrintu pod Zelným trhem. „Tentokrát bude mít veřejnost možnost navštívit atraktivní podzemní prostory a dostat se do míst, kam běžně návštěvníci nechodí,“ popsala neobvyklé místo koštu Eva Krhánková s tím, že vstupné v ceně dvě stě čtyřicet pět korun bude zahrnovat degustační skleničku, žetony na osm vzorků vína a dvě svatomartinské pochoutky.
Po osm dní mohou milovníci jídla a pití hodovat také v patnácti vybraných brněnských restauracích, které nabídnou speciální svatomartinské menu, jehož základem je již tradičně husa. „Letos jsme se při skladbě menu zaměřili na pokrmy z lokálních surovin od malých pěstitelů, které si pečlivě vybíráme a u kterých víme, že nám je dodají čerstvé a ve vynikající kvalitě,“ uvedl šéfkuchař z restaurace Boulevard Jaroslav Kolbasovský. Kvůli zvyšujícímu se zájmu veřejnosti o tento znovuobnovený svátek organizátoři doporučují místa v restauracích i jednotlivá menu předem objednat pomocí rezervačního systému na www.svatomartinskehody.cz.
Součástí Svatomartinských hodů budou i letos od 11. do 14. listopadu představení v Městském divadle Brno, která v dané dny doprovodí degustace vín moravských vinařů. Před začátkem hry a také o její přestávce se tak návštěvníci budou moci zúčastnit bezplatné ochutnávky vín, jež budou prezentovat samotní vinaři.
K třetím narozeninám dostal Super Panda Circus nové koktejlové menu i hromadu interiérových úprav. Přijdete si zahrát se svým barmanem o drink?
V letošní koktejlové nominaci poprvé převažují brněnské bary nad pražskými. Postaraly se o to Bar, který neexistuje, Super Panda Circus a Spirit Bar.
Včerejší úspěch Super Panda Circusu v Czech Bar Awards. Obhajoba Nejlepšího designu a Nejlepší cocktail bar k tomu!