10. 9. 2014
Už tak dost pestrý svět míchaných drinků se neustále rozrůstá a člověka často napadá otázka, kolik jsou toho barmani ještě schopni vymyslet nového? Vypadá to, že jejich možnosti nemají žádné mantinely.
Podívejme se s předním českým barmanem Tomášem Kubíčkem na to, jak takový moderní koktejl vzniká. Tomáš nedávno vymyslel svůj originální a krásně servírovaný drink nazvaný Spicy Honey. Shrňme si všechny suroviny nutné k přípravě:
– 2 cl Evan Williams Cinnamon
– 2 cl čerstvé limetové šťávy
– 1,5 cl domácího levandulového sirupu
– 4 cl Cappy ananas
– 3 cl Bonaqua perlivá
– dekorace (sušený plátek ananasu v medu, levandule, celá skořice, badyán)
„Hlavní bází je nový Jelínkův produkt Bohemia Honey, tedy tříletá slivovice smíchaná s lipovým medem. Napadlo mě, že bych mohl drink připravit trochu kořeněný a vzpomněl si, jak jsem nedávno ochutnával skvělý likér na bázi bourbonu Evan Williams Cinnamon. Zkusil jsem toto spojení, což se ukázalo jako šťastné,“ popisuje Tomáš Kubíček začátek práce na koktejlu.
K efektivnímu zchlazení nápoje použil metodu swizzle stick. Jde o dřevěnou hůlku s hvězdicovitým koncem, která se používala už v 17. století na karibských rumových plantážích. Barmani ji umístí do sklenice s drinkem a drceným ledem a dlaněmi hůlku rychle roztočí.
„V tu chvíli jsem hledal něco k prodloužení drinku, tedy ovocnou šťávu. Vybral jsem ananasovou, jež perfektně zapadala do konceptu a výborně chutnala s již připraveným základem. Pro dosažení rovnováhy jsem použil čerstvou limetkovou šťávu,“ pokračuje zkušený barman, jenž působí v České barmanské škole a pražském baru SaSaZu.
Posledním oříškem byl výběr sirupu. Ten je v drinku potřeba k „vytáhnutí“ chuti základní ingredience. Pokusné kombinace několika sirupů, zejména karamelu a vanilky, však chuť spíše narušily. Potřebné parametry nakonec poskytl domácí sirup z levandulí.
„Perfektně to do sebe zapadlo, a poté, co jsem si chvilku hrál s poměry surovin, byl drink na světě. Ozdobil jsem ho čerstvými ingrediencemi včetně badyánu, který rád používám v kombinaci se skořicí a medem do svého domácího kořeněného rumu,“ dodává.
Právě bylinky se starají o vonnou stránku koktejlu. Po ochutnání je patrná slivovice, následuje sladkokyselá vyvážená chuť ananasu, levandule a limetkové šťávy. Chuťové vjemy dokresluje pikantnější závěr skořicového bourbonu.
Aby byl zážitek hosta kompletní, musí si barman dát záležet i na servisu a celkovém vzhledu drinku. „Vymýšlel jsem ho delší dobu. Je to marketing drinku, který ho prodá. Nerezový hrnek se perfektně hodil ke swizzlování. Moravskou tradici jsem promítl prostřednictvím dřevěného prkénka a malého panáku uleželé medové slivovice,“ vysvětluje závěrem Tomáš Kubíček.
Drink Spicy Honey je už teď úspěšný. Obdržel totiž ocenění od likérky Rudolf Jelínek, která jej bude propagovat a doporučovat podnikům, aby ho zařadily do své nabídky. „Například ho namícháme v tisíci porcích na podzimním večírku Bohemia Honey, který plánujeme uspořádat v baru SaSaZu,“ doplňuje Achim Šipl, barman a brand ambassador likérky Rudolf Jelínek.
Barmani a psychologie? V Super Panda Circusu startuje nové menu, tentokrát na téma archetypy.
Nové menu baru Super Panda Circus bez přehánění dosahuje světových parametrů. Na tomhle si borci dali hodně záležet.
Barmanka Hana Graclíková zvítězila v českém finále soutěže Beefeater MIXLDN a bude tak reprezentovat Českou republiku v únorovém světovém kole v Londýně.