Maxwin Slot https://bambolatwo.flavorplate.com/ Slot Dana http://slot-server-myanmar.nexthub.pwc.com/ Slot Gacor Casino Online Slot Online Megaslot Megawin http://slot99.heavisoft.kittyhawk.aero/ https://cloudmigration.glintech.com/ live casino Slot Pragmatic Situs Slot Online https://staging.ecocart.io

Detailní rozbor. Tak mistři vymýšlí své koktejly

10. 9. 2014

 

Už tak dost pestrý svět míchaných drinků se neustále rozrůstá a člověka často napadá otázka, kolik jsou toho barmani ještě schopni vymyslet nového? Vypadá to, že jejich možnosti nemají žádné mantinely.

 

Podívejme se s předním českým barmanem Tomášem Kubíčkem na to, jak takový moderní koktejl vzniká. Tomáš nedávno vymyslel svůj originální a krásně servírovaný drink nazvaný Spicy Honey. Shrňme si všechny suroviny nutné k přípravě:

 

– 2 cl Bohemia Honey Jelínek

– 2 cl Evan Williams Cinnamon

– 2 cl čerstvé limetové šťávy

– 1,5 cl domácího levandulového sirupu

– 4 cl Cappy ananas

– 3 cl Bonaqua perlivá

– dekorace (sušený plátek ananasu v medu, levandule, celá skořice, badyán)

 

Hlavní bází je nový Jelínkův produkt Bohemia Honey, tedy tříletá slivovice smíchaná s lipovým medem. Napadlo mě, že bych mohl drink připravit trochu kořeněný a vzpomněl si, jak jsem nedávno ochutnával skvělý likér na bázi bourbonu Evan Williams Cinnamon. Zkusil jsem toto spojení, což se ukázalo jako šťastné,“ popisuje Tomáš Kubíček začátek práce na koktejlu.

 

K efektivnímu zchlazení nápoje použil metodu swizzle stick. Jde o dřevěnou hůlku s hvězdicovitým koncem, která se používala už v 17. století na karibských rumových plantážích. Barmani ji umístí do sklenice s drinkem a drceným ledem a dlaněmi hůlku rychle roztočí.

 

V tu chvíli jsem hledal něco k prodloužení drinku, tedy ovocnou šťávu. Vybral jsem ananasovou, jež perfektně zapadala do konceptu a výborně chutnala s již připraveným základem. Pro dosažení rovnováhy jsem použil čerstvou limetkovou šťávu,“ pokračuje zkušený barman, jenž působí v České barmanské škole a pražském baru SaSaZu.

 

Posledním oříškem byl výběr sirupu. Ten je v drinku potřeba k „vytáhnutí“ chuti základní ingredience. Pokusné kombinace několika sirupů, zejména karamelu a vanilky, však chuť spíše narušily. Potřebné parametry nakonec poskytl domácí sirup z levandulí.

 

Snímky: Rudolf Jelínek

Snímky: Rudolf Jelínek

Perfektně to do sebe zapadlo, a poté, co jsem si chvilku hrál s poměry surovin, byl drink na světě. Ozdobil jsem ho čerstvými ingrediencemi včetně badyánu, který rád používám v kombinaci se skořicí a medem do svého domácího kořeněného rumu,“ dodává.

 

Právě bylinky se starají o vonnou stránku koktejlu. Po ochutnání je patrná slivovice, následuje sladkokyselá vyvážená chuť ananasu, levandule a limetkové šťávy. Chuťové vjemy dokresluje pikantnější závěr skořicového bourbonu.

 

Aby byl zážitek hosta kompletní, musí si barman dát záležet i na servisu a celkovém vzhledu drinku. „Vymýšlel jsem ho delší dobu. Je to marketing drinku, který ho prodá. Nerezový hrnek se perfektně hodil ke swizzlování. Moravskou tradici jsem promítl prostřednictvím dřevěného prkénka a malého panáku uleželé medové slivovice,“ vysvětluje závěrem Tomáš Kubíček.

 

Drink Spicy Honey je už teď úspěšný. Obdržel totiž ocenění od likérky Rudolf Jelínek, která jej bude propagovat a doporučovat podnikům, aby ho zařadily do své nabídky. Například ho namícháme v tisíci porcích na podzimním večírku Bohemia Honey, který plánujeme uspořádat v baru SaSaZu,“ doplňuje Achim Šipl, barman a brand ambassador likérky Rudolf Jelínek.

 




Komentáře

slot88