29. 5. 2015
Autor: Michael Lapčík
Dlouhé měsíce soutěžili a účastnili se seminářů, aby jich z 50 zbylo jen 8. Ve čtvrtek 28. května vyvrcholilo svým druhým dnem české národní finále nejprestižnější barmanské soutěže na světě, Diageo World Class. Jeho vítěz bude Českou republiku reprezentovat na světovém šampionátu v Jihoafrické republice.
„Tak to je pěkná disciplína na rozjezd,“ glosuje s respektem Milan Zaleš z Bugsy’s Baru. Na to, že je půl jedenácté dopoledne, se skutečně začíná pěkně zostra. Jsme v Buddha Baru na rohu Jakubské a Rybné ulice v centru Prahy. Osm barmanů v bílých košilích usedá do polstrovaných křesílek každý ke svému stolku. Zahajuje tak první disciplínu druhého finálového dne, Blind Tasting.
Ve slepé degustaci rozeznávají vysokooktanové destiláty v devíti skleničkách. Po třech rumech, vodkách a ginech. „Jste ještě freshoví, tak to trochu rozproudíme,“ reaguje na poznámky soutěžících organizátor českého kola Diageo World Class Petr Kymla. Mezi skleničky s ginem Tanqueray, rumem Zacapa 23 a vodkou Kettel One zamíchal produkty dalších značek. Třeba Beefeater nebo vodku od Božkova.
Kdo správně neurčí výrobky z portfolia pořádajícího Diagea, může se těšit na srážku svého bodového konta. „Ty krávo, to se nedá pít po ránu,“ bědují barmani nakopávající metabolismus vodkou. Slušná snídaně. Buddha ztělesněný v obří dřevěné soše, která vévodí dvoupatrovému interiéru baru, se určitě dobře baví. Pánové se nakonec trefili docela dobře. Jen v kategorii ginu měli s určováním výraznější problémy. Zrádný jalovec!
Druhá disciplína je opravdovou gurmánskou záležitostí. Foodpairing neboli párování koktejlů s jídlem. Soutěžící dostanou na stůl „jednohubkové“ tapas menu, z něhož si vyberou dva pokrmy a namíchají k nim chuťově odpovídající drinky. Na rozmyšlení a přípravu mají hodinu, na předvedení výsledku 7 minut.
Šéfkuchař Buddha Baru Lukáš Želechovský představuje skladbu menu. Obalovaná tygří kreveta s bazalkovou omáčkou, vepřová gyoza, mandarinská palačinka plněná glazovanou kachnou s omáčkou hoisin, tuňákové tataki s omáčkou tobanjan z černých fazolí, yuzu a chilli, vegetariánské maki rolky ze smaženého chřestu s japonskou spicy majonézou a sladká tečka na závěr – citronový dort s karamelizovanými pistáciemi a bergamotem.
Rozjíždí se diskuze nad rozdanými meníčky. Jak moc propečená je tataki ryba? Jen na povrchu. Uvnitř má být syrová, ale teplá. Alergik Vítězslav Cirok z L’Fleuru upozorňuje, že krevetu určitě zkoušet nebude. Proces tvorby se rozbíhá naplno a těžiště práce se teď přesunuje k hornímu baru. Daniel Prokeš mi dává ochutnat své dílo přímo z šejkru. Chlapsky okořeněný drink postavený na whisky Talisker. „Foodpairing není jednoduchý. Tady se láme chleba,“ komentuje dění Petr Kymla.
Hodování dvojice porotců začíná. David Rios a Aristotelis Papadopoulos jsou vítězi minulých ročníků World Class. Teď sami rozhodují o osudu soutěžících. „Ke kachně je dobré zvolit těžké červené víno. Přilívám tedy ještě do drinku portské,“ vysvětluje hodnotitelům Ondřej Hnilička z Hemingwaye.
Milan Zaleš řeší problém. Dal si skleničky s ledem pořádně vychladit do mrazáku, jenže kvůli tomu načichly lososem. Technický time out, jde se dosekat další led. „Dobrej smradláč.“ Některým borcům zase nestačí sedmiminutový limit a jemně přetahují. Další body dolů… Michal Kovář má dokonce celý jeden drink za nulu, protože ve složení nedodržel soutěžní zadání. Zklamání je viditelné.
Za chvilku bude půl čtvrté. Konečně jsme se dočkali oběda. Spousta sushi, kachna, nudle, krevety. Chuť však mají pokaženou Michal Kovář a Ondřej Hnilička, kteří po předchozí disciplíně ze soutěže vypadli.
Jednu bílou orchidej, dals mi nic víc… Jestli Miloš Danihelka z L’Fleur baru poslouchá Evu a Vaška, o tom řeč nebyla. Svůj punč v další disciplíně tento zkušený barman ozdobil tímto květem spíše proto, že jde o národní guatemalskou květinu. A právě v Guatemale má své rodiště zaspané rum Zacapa, z něhož zbylá šestice své punče míchá. V koktejlové kultuře musí vše souviset se vším.
Ospalejší poobědovou náladu protíná přece jen znatelné napětí a očekávání z večerního finále. Barmani, kteří zrovna nesoutěží, probírají u nízkého stolečku zákulisní dění ve svých podnicích. A pak že pánové neklevetí.
„Tento rum vyhrál mnoho soutěží. Prostě tam dám celou láhev,“ opáčí Vítězslav Cirok ve svém vystoupení před porotci a vyklopí veškerý rum v lahvi do malované kameninové nádoby. Eduard Ondráček zase při míchání punče obohaceného příjemnou kávovou infuzí připomíná, že tento nápoj byl v nápojové gastronomii velmi populárním na konci 17. a začátkem 18. století. Odborné zdroje vlastně hovoří o tom, že je to první doložený míchaný drink v historii.
Nyní je ale na ústupu. „Pro barový provoz se moc nehodí, protože je ekonomicky neefektivní. Musíte tam narvat litr alkoholu a spoustu citrusů, aniž byste si byli jisti, že polovinu po zavíračce nevylijete. Ale třeba v Londýně je punčů bambilion, protože se prostě prodají,“ vysvětluje Ondřej Hnilička již pouze v roli přihlížejícího.
Do baru přicházejí loňský český šampion Jarda Janoušek a jeho slovenský kolega Tony Velich, aby rozšířili řady porotců pro velké finále. Do něj se však nepodívají právě vyřazení Daniel Prokeš a Eduard Ondráček.
Osm minut, osm drinků. Finálová matematika je neúprosná. V závěrečné disciplíně Against the Clock se Tomáš Melzer, Miloš Danihelka, Vítězslav Cirok a Milan Zaleš utkají s časem. Navíc musí volit rozdílné způsoby tvorby drinku a nesmí si ani předem připravit ozdoby. Podporovat je bude hlasité publikum, které sem již pomalu proudí.
Tomáš Melzer si pečlivě rozmisťuje lahve a nádobí po pultu na malém pódiu a nahlíží přitom do poznámek v zápisníku. Na obrazovce vedle baru se rozjíždí propagační klip s podtitulem Africa Awaits. Afrika už čeká. Ale na koho ze zbylého kvarteta? Tony Velich posílá finalistům do zákulisí poslední radu – buďte sami sebou. „Nic víc už slyšet nepotřebují. Jsou to všechno profesionálové a vědí, co mají dělat,“ je přesvědčen.
Hoši za barem jeho slova jen potvrzují. V osmi vypjatých minutách mají zúročit měsíce soutěžení, které nezahrnovalo jen tvorbu drinků a cestování na semináře, ale také nemalé vlastní investice například do originálních servisů koktejlů. Ač pracují ve fantastickém tempu, Tomáš ani Miloš všech 8 drinků v limitu dokončit nezvládnou.
Podaří se to až Víťovi. „Ostrava jede!“ zní z ochozu, když rodák z ocelového srdce republiky dokončí všech osm drinků pro soudce a ještě i ten devátý pro sebe, aby si s nimi přiťukl. Ale pozor! Limit stíhá i poslední soutěžící Milan, k dobru mu zůstává 14 sekund. A je i vtipný. Jardovi Janouškovi jako nejvíce potetovanému členu poroty podává drink s kopečkem lentilek na hladině.
Při závěrečném „boxerském“ vyhlašování však do vzduchu vyletí ruka soutěžícího číslo tři. Nyní už je jasné, že Afrika čeká na Vítězslava Ciroka. Půlnoc ještě neodbila a v L’Fleuru se určitě nepůjde jen tak spát.
V letošní koktejlové nominaci poprvé převažují brněnské bary nad pražskými. Postaraly se o to Bar, který neexistuje, Super Panda Circus a Spirit Bar.
Včerejší úspěch Super Panda Circusu v Czech Bar Awards. Obhajoba Nejlepšího designu a Nejlepší cocktail bar k tomu!
Barmanka Hana Graclíková zvítězila v českém finále soutěže Beefeater MIXLDN a bude tak reprezentovat Českou republiku v únorovém světovém kole v Londýně.