Autor: Michael Lapčík
Morava – Špičkový ročník nevídaných parametrů. Tak vinaři už dopředu označují budoucí víno s datem 2015 na etiketě. Letošní sklizeň jim udělala velkou radost.
Přestože na moravských vinicích ještě zbývají ke sklizení poslední střapce hroznů, vinaři již nyní s jistotou tvrdí, že letošní rok bude jedním z nejkvalitnějších za poslední desítky let. Přispělo k tomu především teplé a slunné počasí, které včas přerušily srážky.
„Ve srovnání s loňskem sklízíme až o 40 % hroznů více. Plody jsou navíc v perfektním stavu. Všechny hodnoty, jako například cukernatost, nám vychází nadprůměrně. Troufám si říci, že se můžeme těšit na ročník století,“ zhodnotil úrodu David Šťastný, ředitel vinařství Chateau Valtice.
Nejdůležitější byl podle odborníků srpnový vývoj klimatických podmínek. „Deště v polovině srpna přišly v pravou chvíli. Doladily zrání prakticky všech odrůd. Vytvořil se mimořádně vysoký cukr v hroznech, přiměřená je i velikost bobulí. Sklizené hrozny jsou jako z atlasu – odrůdově typické, zdravé a bez houbových chorob, jež se letos téměř nevyskytovaly,“ uvedl Pavel Vajčner ze Znovínu Znojmo.
Kdo má rád červené víno, ale ta moravská příliš neuznává, si tentokrát možná poupraví názor. „Bude to ročník, který pomůže dokázat světu i domácím spotřebitelům, že světová červená vína se dělají také na Moravě,“ pochvaluje si David Šťastný.
Přesvědčit se o nadprůměrnosti ročníku poprvé lze 11. listopadu, kdy se odzátkují hrdla svatomartinských vín. „Mladá vína jsou již dobře vyvinutá. Dá se říci, že téměř dospělá. Perfektní kvalita a vyzrálost hroznů se v nich musí zákonitě projevit,“ věří ředitel Vína Mikulov František Drahonský.
Svatomartinská vína tentokrát budou charakteristická vysokou cukernatostí, mohly by se v tomto parametru blížit přívlastkovým vínům. Vinaři je očekávají hebká, aromatická a svěží.
K třetím narozeninám dostal Super Panda Circus nové koktejlové menu i hromadu interiérových úprav. Přijdete si zahrát se svým barmanem o drink?
V letošní koktejlové nominaci poprvé převažují brněnské bary nad pražskými. Postaraly se o to Bar, který neexistuje, Super Panda Circus a Spirit Bar.
Včerejší úspěch Super Panda Circusu v Czech Bar Awards. Obhajoba Nejlepšího designu a Nejlepší cocktail bar k tomu!