Autor: Andrea Gabrielová
Praha – Obsluhování herecké dvojice, tematický kvíz a slepá degustace se servírováním vína ze čtyř zemí světa. To jsou dovednosti, které na letošním ročníku soutěže Bohemia Sekt Trophée musel zvládnout její vítěz. Tím se v pátek 31. října stal již po třetí v řadě Jakub Přibyl.
Letos již sedmnáctého ročníku soutěže o nejlepšího sommeliera roku se zúčastnilo sedmadvacet profesionálních odborníků na víno, a to jak z restaurací a hotelů, tak i z řad zástupců výrobců či prodejců vína. V soutěži, kde účastníci museli předvést praktické i teoretické znalosti, zvítězil Jakub Přibyl. „Jsem rád, že se podobné soutěže pořádají, protože pro soutěžící je jejich smysl vedle vítězství i v tom, že je příprava donutí zopakovat si teorii a vzdělávat se, což je pro tento obor velice důležité,“ vyjádřil svůj názor na soutěž její vítěz.
Ve finále, kam kromě Jakuba Přibyla postoupil i Pavol Velič, který nakonec obsadil druhou příčku, a David Král, měli soutěžící mimo jiné za úkol obsloužit hereckou dvojici Danu Batulkovou a Bohumila Klepla a obstát ve slepé degustaci nejenom moravských vzorků vína. Letos totiž jejich „sommelierská procházka“ vedla z Prahy do Paříže a přes Berlín až do Santiaga de Chile. „Mou vylosovanou zemí bylo Německo a servírování bílého vína, což mi sedlo, i když osobně bych byl raději za Francii, která je pro mne srdcovou záležitostí,“ popsal své dojmy Jakub Přibyl.
Kromě vybrání sommeliera roku přinesl poslední říjnový den také vítěze v juniorské soutěži Bohemia Sekt Trophée Talent 2014. Letos zabodovaly dívky, zlatou medaili si odnesla Erika Juránková ze Znojma, na druhém místě skončil loňský vítěz Tomáš Čížek a třetí místo získala Michaela Stuchlíková. „Studenti středních škol nás nepřestávají překvapovat. Jejich odborné znalosti, ale také noblesa a profesionalita při servírování vína mohou směle konkurovat i mnohem zkušenějším a starším sommelierům,“ okomentoval výsledky soutěže člen poroty a trojnásobný držitel titulu Sommelier roku ČR Tomáš Brůha.
Vítězství v soutěži Bohemia Sekt Trophée neznamená jenom uznání pro samotného sommeliera, ale také pro restauraci či vinařství, v němž působí. „Víno je výsledkem tvrdé práce a umění vinařů. Ale o tom, jak vám bude naservírováno, doporučeno, a jak o něj bude postaráno po opuštění sklepa, rozhoduje sommelier. Již sedmnáct let se proto snažíme kultivovat a rozvíjet český sommelierský svět,“ vysvětlil ředitel společnosti Bohemia Sekt a pořadatel soutěže Ondřej Beránek.
K třetím narozeninám dostal Super Panda Circus nové koktejlové menu i hromadu interiérových úprav. Přijdete si zahrát se svým barmanem o drink?
V letošní koktejlové nominaci poprvé převažují brněnské bary nad pražskými. Postaraly se o to Bar, který neexistuje, Super Panda Circus a Spirit Bar.
Včerejší úspěch Super Panda Circusu v Czech Bar Awards. Obhajoba Nejlepšího designu a Nejlepší cocktail bar k tomu!