29. 3. 2016
Autor: Michael Lapčík
České Budějovice – S dalším důkazem, že aktuální zlatá vlna minipivovarnictví a foodies v České republice ovlivňuje uvažování velkých producentů, přichází Budějovický Budvar. Ten rozšířil svůj sortiment o pivo nazvané Právě stočený ležák, které řadí do segmentu lokálních a čerstvých potravin.
Jde o nepasterovaný světlý ležák B:Original, který pracovníci linky po nalahvování odebírají z výrobní linky hned za plničem. Pivo tak neprojde pasterizací ani ostatními procedurami na stáčírně a velmi rychle putuje přímo do obchodu.
„Přepravní časy díky samostatnému rozvozu speciálním vozidlem trvají jen několik minut. Senzorické vlastnosti takového piva jsou shodné s pivem, které můžeme ochutnat jen přímo v pivovaru,“ vysvětlil sládek Budějovického Budvaru Adam Brož.
Státní podnik chce Právě stočeným ležákem oslovit zákazníky, jež vyhledávají lokální čerstvé potraviny ve specializovaných prodejnách, lahůdkářstvích nebo farmářských obchodech.
Pivo je potřeba uchovávat ve tmě při teplotě nepřesahující 10 stupňů. Již několik hodin osvětlení by porušilo jeho vlastnosti. Trvanlivost při splnění požadovaných podmínek činí 10 dnů.
Kvůli nárokům na logistiku je Právě stočený ležák k dostání pouze ve vybraných českobudějovických obchodech. „Chceme všem Budějčákům nabídnout exkluzivní produkt, který nelze koupit mimo území města,“ dodal sládek Adam Brož.
Doporučená cena půllitru Právě stočeného ležáku je 25 korun. Aktuální přehled prodejních míst najdete na budvar.cz/prave-stocene.
Baví je vyrábět výrazné pivo amerického typu - ejl. Dělají si legraci z marketingu velkých značek a jejich prezentování tradičních receptur. Svou produkci chtějí navýšit zavedením provozu na směny. Projděte se v reportáži po brněnském minipivovaru.
Nebaví vás jen tak sedět u piva? Tady s ním můžete obchodovat. Přímo od stolu.
Hosty chce pivnice spadající pod značku Ambiente lákat především na ošetřené pivo a poctivou kuchyni.