Autor: Andrea Gabrielová
Brno – Matematicko-statistický model, který by rozpoznal odrůdu vína a zabránil jeho pančování. Zní vám to jako sci-fi? Právě o toto se ale snaží brněnští vědci z Vysokého učení technického.
Odborníci z chemické fakulty vyvíjejí systém, který by měl rozpoznat jednotlivé odrůdy vín a místo jejich původu. Jejich konečným cílem je vytvořit matematicko-statistický model ke klasifikaci českých a moravských vín. Podle něho by bylo možné zařadit vína do skupin podle geografického původu, odrůdy a typu agrotechniky použité při pěstování.
„Zjednodušeně řečeno je třeba najít společné znaky vzorků vín patřících do stejné skupiny,“ uvedl vědec Jaromír Pořízka.
Brněnský tým připravuje také studii zabývající se vlivem použití pesticidů na koncentraci vybraných prvků, jako je mangan, měď či zinek. Klasický systém pěstování révy je úzce spojený s využitím pesticidů a bylo potvrzeno, že tato vína vykazují vyšší koncentraci uvedených prvků.
Tyto látky by se neměly objevovat ve vínech, která se označují jako biovína. Jejich falšování je však velmi snadné – stačí vyměnit etiketu a víno v láhvi vydávat za bioprodukt. „Na základě chemického složení je však možné poctivě vyráběná biovína odlišit od vín vyráběných konvenčním způsobem,“ poznamenal Pořízka.
K třetím narozeninám dostal Super Panda Circus nové koktejlové menu i hromadu interiérových úprav. Přijdete si zahrát se svým barmanem o drink?
V letošní koktejlové nominaci poprvé převažují brněnské bary nad pražskými. Postaraly se o to Bar, který neexistuje, Super Panda Circus a Spirit Bar.
Včerejší úspěch Super Panda Circusu v Czech Bar Awards. Obhajoba Nejlepšího designu a Nejlepší cocktail bar k tomu!