Maxwin Slot https://bambolatwo.flavorplate.com/ Slot Dana http://slot-server-myanmar.nexthub.pwc.com/ Slot Gacor Casino Online Slot Online Megaslot Megawin http://slot99.heavisoft.kittyhawk.aero/ https://cloudmigration.glintech.com/ live casino Slot Pragmatic Situs Slot Online https://staging.ecocart.io

Základy o kávě # 3: Jak na správnou irskou?

10. 11. 2014

Autor: Michael Lapčík

 

Zkombinovat kapku alkoholu s povzbuzující kávou? Úžasný nápad, díky kterému vznikla irská káva. Zapomeňte ale na obyčejné kafe smíchané s panákem, jak jej znáte z tuctových kaváren, a dopřejte si tu pravou chuť irské kávy díky poctivé tradiční přípravě. Trocha námahy navíc stojí za to.

 

Foto: Flickr/HeyMoira

Foto: Flickr/HeyMoira

V otázce historického původu irské kávy nás dostupné zdroje zavádí do roku 1943. Městečko Foynes na západoirském pobřeží, zima, nově otevřená kavárna v areálu místního letiště a nepříznivé podmínky pro start noční linky do Kanady. Znepokojení a prochladlí pasažéři dostávají od vedoucího kavárny Joe Sheridana drink na zahřátí – kávu smíchanou s whiskey. Na otázku, zda jde o brazilskou kávu, Sheridan s úsměvem odpovídá: „Ne, to je irská káva.“ Ta si rychle získala oblibu zákazníků a po rozšíření do USA v 50. letech i celosvětový věhlas.

 

Je velkou škodou, že v Česku na irskou kávu připravenou podle originální receptury narazíte spíše výjimečně. „Irskou kávu umí v Praze 5 až 6 podniků,“ prozradil před časem Hospodářským novinám barista Zdeněk Smrčka.

 

Objednal jsem si v různých kavárnách spoustu irských káv a mohu potvrdit, že vesměs nevypadaly tak, jak by měly,“ přidává se Adam Troubil, kávový expert České barmanské asociace. Nejrozšířenějším nešvar je dle něj to, že kavárníci připravují irskou kávu z espressa, nebo ještě hůře, z takzvaného českého pressa. „Ulehčí to práci, ale výsledek chutná zcela jinak, než když sáhnete po kávě filtrované,“ upozorňuje.

 

Na začátku veškerého snažení naplňte skleničky na kávu horkou vodou, aby byly pěkně vyhřáté a nápoj si tak držel optimální teplotu. Na jednu porci počítejte s 2 až 3 centilitry kvalitní irské whiskey. „Čtyři a více už znamená hodně výraznou chuť,“ zdůrazňuje Adam Troubil.

 

Do destilátu přimíchejte čajovou lžičku třtinového cukru na porci, což zdůrazní aroma, a zahřejte, díky čemuž vynikne vůně whiskey. Ideální teplotou, kdy se ještě neodpařuje alkohol, je rozmezí 40 až 50 stupňů.

 

Nepostradatelnou složkou irské kávy je smetana. Vymíchávejte ji ručně pomocí metličky, práci si můžete zrychlit šlehačem. Má zůstat poměrně řídká, ale ne tak jako kdybyste ji nalili přímo z obalu. To by se smísila s kávou, jenže my chceme v nápoji zachovat oddělené hladiny.

 

Na whiskey s decilitrem filtrované kávy tedy opatrně přes lžičku navrstvěte vyšlehanou smetanu. Nedolívejte sklenku úplně plnou, aby měly tekutiny šanci se při napití promísit. Rozhodně nenahrazujte smetanu šlehačkou ve spreji, ta je příliš hustá. Na závěr hladinu smetany ozdobte trochou třtinového cukru.

 




Komentáře

slot88