5. 1. 2016
Autor: Michael Lapčík
Tady je Krakonošovo! Městečko Rokytnice nad Jizerou je jedním z turistických center nejvyšších českých hor Krkonoš. Kromě češtiny tady v sezoně hojně slyšíte němčinu, polštinu i holandštinu. Zatímco v zimě lákají zasněžené vrcholky ke sjíždění, teplejší část roku návštěvníci využívají k pěším výpravám. Za zmínku stojí třeba několikametrové Huťské vodopády nebo horská chata Dvoračky z 18. století s domácí pekárnou.
Po takové celodenní námaze se člověk rád pobaví u dobrého drinku a hudby. K tomuto účelu v dvouapůltisícovém městečku už dlouho slouží hudební bar Šnekolend.
Pravda, tohle pojmenování současným trendům do akordu nehraje, ale má své odůvodnění. „Manželovi v mládí říkali Šnek, protože byl prý pomalý na lyžích. On samozřejmě tvrdí, že to není pravda. Každopádně trval na česky psaném názvu Šnekolend, což málokdo dodnes napíše správně. Každý si alespoň takové jméno zapamatuje,“ objasňuje spolumajitelka a hlavní barmanka krkonošského podniku Milena Pohořalá.
Rodinný podnik ke konci letošního roku oslaví kulaté dvacáté narozeniny. Pohořalí dodnes vzpomínají na zahajovací večer, den po Vánocích v roce 1996. První hosty ve Šnekolendu ještě vítal zvuk vrtačky a brusky, i přesto se večírek náramně povedl.
Obyčejnou maloměstskou diskotéku za zdmi rustikálního stavení z kamení a dřeva nečekejte. Kromě tanečního parketu totiž interiéru hlemýždího království vládne displej s 300 lahvemi, což naznačuje mixologické ambice převyšující obyčejný rum s kolou.
„Říká se, že na diskotékách není na komplikované drinky čas. My ho díky dělbě práce máme. Já, manžel, nebo syn mícháme sofistikovanější koktejly a holky brigádnice hravě zvládají kategorii drinků Sex on the Beach. Právě na míchané nápoje se k nám chodí nejvíc,“ upozorňuje Milena Pohořalá.
Podle ní je důležité sledování aktuálních trendů, ať už na internetu, nebo v odborných časopisech. „Manžel po tom všem kouká a já už pak jen prodávám. Často už ale třeba půl roku předem víme, jaké novinky se na trhu objeví,“ zdůrazňuje.
Za bar se dostala před dvanácti lety, a to z týdne na týden, po odchodu hlavního barmana. „Byla jsem normální servírkou, musela jsem do toho vpadnout naplno. Teď tady provoz stojí na mně a nabízelo by se, abych jej časem předala synovi. Ale nechci ho tu držet. Pokud bude chtít do světa, ať jde,“ uzavírá.
Jogurtový likér
Liči likér
Cukrový sirup
Vaječný bílek
Citronový fresh
„Přiznám se, že manžel ode mě dostal za nákup jogurtového likéru napoprvé vynadáno. Chtěla jsem ho mít co nejrychleji pryč z baru,“ říká Milena Pohořalá. Na zprvu nevyžádaný alkohol si však brzy poupravila názor. Zjistila, že koktejl jeho přidáním získává zcela novou polohu chuti. Osvěží, ale nezatíží jako smetana.
„Mladí si slivovici sami od sebe často nedají, ale v tomto drinku podle mě funguje. Složení ze mě vlastně vypadlo už na třetí namíchání. Tak ostatně vzniká většina mých koktejlů,“ dodává.
Originalita sama. V Česku jste zřejmě v žádném podobném baru ještě nebyli. Tento týden otevírá Super Panda Circus.
Před pár dny otevřela mezi barmany nejočekávanější letošní novinka - bar L'Fleur, jehož autorem je osobnost českého barmanství Miloš Danihelka.
Co s duší člověka udělá 22 hodin strávených ve skoro nonstopu? Testovali jsme to v našem novém brněnském podniku 4pokoje.