14. 6. 2017
Autor: Michael Lapčík
„Nápojový byznys nyní nutně potřebuje zodpovědné firmy, které řeší palčivé globální problémy. Plýtvání se v budoucnosti stane natolik drahým, že si jej stejně nikdo nebude moct dovolit,“ odpověděl při loňské návštěvě rodného Brna barmanský guru Alex Kratěna na otázku, jaké trendy budou podle něj v příštích letech ovládat segment nápojové gastronomie.
Cestu trvalé udržitelnosti v téhle branži již mnozí nastoupili. Hyperlokálnost v podobě nákupu surovin vypěstovaných takřka v sousedství. Využívání citrusových kůr k výrobě sirupů či mýdel. Téměř nulová produkce odpadu. To všechno už mnohde praktikují.
Ostatně nejde o žádnou novinku. Labužník Pavel Maurer v jednom rozhovoru tvrdí, že třeba na japonském císařském dvoře měli ve zvyku pomlet rybí kosti na prášek, jímž pak strávníci posypávají ostatní pokrmy. Nemá to žádný chuťový efekt, jde jen o výživovou hodnotu a kompletní zpracování zvířete, které kvůli vám muselo zemřít. Podobně jako to zná naše klasická zabijačka.
My jsme se v Brně k myšlence zodpovědnosti přihlásili prostřednictvím právě otevřených letních zahrádek Baru, který neexistuje a 4pokojů. Obě jsou z velké části tvořeny již použitými materiály.
„Kromě pár metrů lana, konzervačního laku a polštářů z IKEA jsme všechno brali z barového skladu. Nemuseli jsme tedy řezat další dřevěné desky ani nakupovat nové palety,“ upřesňuje technický manažer Baru, který neexistuje Martin Vybíral.
Základem mobiliáře venkovního posezení je 47 šedých beden od Turbomoštu naplněných hrníčky nebo prázdnými lahvemi od alkoholu. Pod skleněnými tabulemi tvořícími desky provizorních stolků fungují solární panely, které přes den lapají sluneční paprsky, aby je za tmy proměnily v decentní osvětlení.
Omšelejší regály z loňské zahrádky se dočkaly osvěžujícího povrchu z již neaktuálních barových menu a superpandích pohlednic. Nad vystřihováním a sestavováním mnohdy vtipných koláží s novým příběhem strávilo několik zájemkyň z barového týmu pěknou porci hodin.
Eco-friendly verze letní zahrádky přitom na základě své jednoduchosti původně vznikla jako reakce na změnu pravidel vyžadovaných brněnskou radnicí a památkovým úřadem. „V podstatě nevíme, jestli se v příštím roce pravidla zase nezmění. Takže jsme se namísto nakupování nového mobiliáře rozhodli využít věci, které by nám jinak zůstaly ležet ve skladu. A až radní opět změní názor, klidně znovu vše předěláme,“ přiznává spolumajitel Baru, který neexistuje Honza Vlachynský.
V letošní koktejlové nominaci poprvé převažují brněnské bary nad pražskými. Postaraly se o to Bar, který neexistuje, Super Panda Circus a Spirit Bar.
Včerejší úspěch Super Panda Circusu v Czech Bar Awards. Obhajoba Nejlepšího designu a Nejlepší cocktail bar k tomu!
Baru, který neexistuje a Super Panda Circusu se rodí nový bratříček. Podívejte se, jak bude vypadat.